Германските граждани скоро ще имат възможност да се настанят в достъпна жилищна сграда с футуристичен привкус - 3D отпечатани стени.

Peri 3D Construction, виден играч в тази процъфтяваща строително-технологична индустрия, има солидно портфолио с проекти, като например двуетажна 3D принтирана къща, която в момента се строи в Хюстън.

В началото на септември, компанията пренася своята бетонна смес и 3D принтер BOD2 в бившия въгледобивен град Люнен в Северен Рейн-Вестфалия, Германия, за да отпечата жилищна сграда с шест апартамента.

Според компанията този проект е на път да бъде първата в Европа публично финансирана жилищна сграда, отпечатана с 3D принтер.

Триетажната постройка с шест апартамента ще се простира на площ от около 650 квадратни метра. Отделните апартаменти варират от 61 кв. м до 81 кв. м, съобщава BusinessInsider.

Студентско общежитие с 36 апартамента ще е най-големият 3D строеж в ЕвропаПарцелът за строежа представлява бивша промишлена площадка за месопреработка и е в близост до кампуса на VIA University College

Максималните стойности за наем, наложени от държавата са от 366 до 486 евро за апартамент.

Според говорител на Peri държавните програми "Иновации в строителството" и "Публично финансиране на жилищни площи" ще предоставят 1,7 милиона евро. Последните 200 000 евро ще дойдат от управителя на проекта, компанията за недвижими имоти WBG Lünen.

Компанията очаква да завърши работата си по отпечатването до края на ноември. Въпреки това, жилищата ще бъдат готови за нанасяне още следващата седмица.

Стените на първия и втория етаж се отпечатват на 3D принтер, а последният етаж ще бъде изграден по "хибриден дървен строителен метод", според съобщение на COBOD, производителя на 3D принтера на Peri.

Всичко останало, включително основите на сградата, ще бъде изградено по традиционен начин, което все още е обичайна практика за зараждащата се строителна технология на 3D принтирането.

3D принтирана къща издържа магнитуд 9 по РихтерКъщата е построена само за 26 часа печат в продължение на 7 дни

В условията на глобална криза с достъпни и сигурни жилища поддръжниците на 3D принтирането смятат, че с помощта на тази технология могат да се построят по-устойчиви на природни бедствия жилища, като същевременно се намалят скоростта и разходите за строителство на жилища.

Но тъй като тази технология е все още сравнително нова, съоснователят на COBOD Филип Лунд-Нилсен казва, че цената на използването на принтерите в момента е "равна или малко по-скъпа" от конвенционалните методи на строителство.