Още преди да стане канцлер, германският президент Олаф Шолц си поставя за цел да строи по 400 000 нови жилища годишно. Но две години по-късно изглежда, че строителството на жилища в Германия се срива, което оказва натиск както върху трудно постижимата му цел, така и върху цялостната икономика на страната, пише в свой анализ Reuters.

Компаниите отменят проекти за жилищно строителство, броят на поръчките се свива, а перспективите пред отрасъла изглеждат мрачни, показва доклад на Института за икономически изследвания Ifo, публикуван миналата седмица.

Над 22% от анкетираните компании съобщават за отмяна на проекти за жилищно строителство в Германия през октомври, което е нов рекорден резултат. Същевременно 48,7% са заявили, че липсват поръчки - за сравнение, през предходния месец те са били 46,6%, а година по-рано - 18,7%.

Очакванията за жилищното строителство са спаднали до "изключително ниско ниво", сочи анализът на Ifo, но това далеч не е единственият набор от данни, който предизвиква безпокойство сред наблюдателите.

Най-високата сграда в Хамбург като символ на строителната криза в ГерманияНейната стойност се оценява на 1,3 млрд. евро след завършването ѝ, но предизвикателствата са много


Според последното проучване на Хамбургската търговска банка за строителния PMI индекс в Германия той е спаднал до най-ниското си ниво от три години и половина насам - 38,3, което е отстъпление и спрямо септември.

"Нещата продължават да вървят от лошо към по-лошо в строителния сектор на Германия. Жилищният сектор е епицентърът на спада, който върви с главоломна скорост", заявява в прессъобщение Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка.

На други места данните за разрешителните за строеж също очертават слаба картина. Между януари и август са издадени 28,3% по-малко разрешителни за строеж в сравнение със същия период през 2022 г., според Федералната статистическа служба на Германия. През първите осем месеца на годината са издадени едва 175 500 разрешителни, което показва, че правителството е напът да пропусне целта си от 400 000 нови жилища.

През тази година вероятно ще бъдат построени по-малко от 250 000, изчислява пред CNBC Карстен Бржески, глобален ръководител на отдела за макроизследвания и главен икономист за Германия в ING.

Първата жертва на по-високите лихвени проценти

По-високите лихвени проценти имат основен принос за низходящата тенденция в сектора, смята Бржески:

Рекорден брой са анулираните проекти за жилищно строителство в ГерманияПри допитване, проведено през август, 20,7% от анкетираните строителни компании са съобщили за прекратени проекти за жилищни сгради


"Секторът на строителството е първата жертва на по-високите лихвени проценти. Основните причини за срива са повишените разходи за материали и енергия, както и общите разходи за финансиране“.

Подобно на много централни банки по света, Европейската централна банка повиши лихвените проценти в опит да намали инфлационния натиск. На заседанието си миналия месец ЕЦБ ги запази на ниво от 4% след серия от 10 последователни повишения.

Клаус Волрабе, ръководител на проучванията на Ifo, посочва, че наред с по-високите лихви и материали натискът е бил засилен и от намаляването на субсидиите за жилищно строителство.

"Ако вземем трите точки заедно, за много частни потребители е невъзможно да построят къща", казва той.

Лоши новини за икономиката

А настоящата ситуация е само началото, според експертите.

"Ситуацията ще се влоши през следващата година, когато всички тефтери с поръчки ще бъдат празни, строителните предприемачи ще останат с проекти с високи разходи, а търсенето няма да се повиши достатъчно бързо", обяснява Бржески.

Волрабе е съгласен, че 2024 г. може да донесе допълнителни трудности:

Защо секторът на недвижимите имоти в Германия е в криза и защо това е важноСлабост в сектора на недвижимите имоти се прояви и в САЩ и Швеция, но Германия е важна, защото е най-голямата икономика в Европа


"В момента много компании разчитат на изоставането в поръчките. Но разликата между настоящото строително производство и постъпващите поръчки се увеличава. Това означава, че спадът през 2024 г. става все по-вероятен. А, тъй като строителната индустрия възлиза на около 7% от БВП на Германия, подобен спад може да окаже натиск върху икономическия растеж“.

Това се случва в момент, когато опасенията за състоянието на германската икономика се трупат през цялата година, след като през първото тримесечие на 2023 г. тя изпадна в техническа рецесия. В най-новата си прогноза Европейската комисия заявява, че очаква икономическата активност на Германия да се свие през тази година, преди отново да нарасне през 2024 г., макар и на по-ниско равнище от предварително очакваното.

Но пазарът на труда може да бъде засегнат от проблемите в сектора на жилищното строителство, отбеляза Бржески:

"Това е ясен сигнал, че това, което в момента е стагнираща икономика, лесно може да се превърне в икономика в рецесия с нарастваща безработица".

Миналата седмица германското федерално правителство обяви нови мерки, които имат за цел да ускорят процесите на планиране и издаване на разрешителни за строителни работи и да намалят бюрокрацията. Отделно от това то пердстави и финансови облекчения за компаниите, които имат високи разходи за електроенергия.

Експертите обаче не са напълно убедени, че тези мерки ще облекчат кризата в жилищното строителство, в която се намира Германия, и нито Бржески, нито Волрабе виждат в тях ясно решение.