Потребителите в еврозоната са започнали да харчат повече, след като продажбите на дребно бележат ръст с 0,1% през октомври.

Това показват новите данни на Eurostat, цитирани от Euronews.

Продажбите на дребно в целия ЕС нарастват с 0,3%.

Лекото повишение следва три последователни месеца на спад в еврозоната и пробуждащият се оптимизъм може да бъде заглушен от годишните данни, които сочат, че през октомври 2023 г. продажбите на дребно са намалели с 1,2% на годишна база в еврозоната и с 0,9% в ЕС.

Както месечните, така и годишните данни не оправдаха пазарните очаквания в еврозоната. Потребителското търсене остана потиснато поради високата инфлация и скъпите разходи по заемите.

Инфлацията в еврозоната се срива до 2,4% и обърква плановете на ЕЦБДори базовият ценови натиск отслабва по-бързо от прогнозираното, като инфлацията без храните и енергията, която ЕЦБ следи отблизо, спада от 4,2% на 3,6%

В еврозоната продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 1,1% през октомври спрямо предходния месец, продажбите на автомобилни горива намаляха с 0,8%, но продажбите на нехранителни продукти се увеличиха с 0,8%.

Онлайн търговията също нарасна с 2,2% след два месеца на спад.

Сред най-големите икономики в еврозоната търговията се повиши с 1,1% в Германия и с 2,4% в Нидерландия, но намаля с 1% във Франция и с 0,4% в Испания в месечно сравнение.

Последните данни за инфлацията показват значително забавяне на нарастването на потребителските цени, но повишените разходи по заемите и рискът инфлацията отново да се ускори поддържат очакванията в ограничена територия. Тези данни не предполагат скорошно съживяване на продажбите, коментира Берт Колийн, старши икономист в ING.

Европейската икономика до 2025 г.: Растежът се завръща, но плахоПрогнозата на ЕК очертава картина на охлаждане на икономиката на ЕС, но без значими негативни шокове

"Реалистично е да се очаква обрат, но степента, в която това е така, остава несигурна. Променящият се пазар на труда може да отслаби възстановяването на реалните заплати, което наблюдаваме в момента. А с нарастването на икономическата несигурност нормата на спестяване може отново да се насочи нагоре.

"Като цяло потреблението на домакинствата вероятно ще остане под натиск, поне в началото на 2024 г.", добави Колийн.