В края на октомври Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвения си процент на стабилно равнище от 4% след 10 последователни повишения, започнали през юли 2022 г.

Следващото заседание ще се проведе на 14 декември 2023 г. и анализаторите очакват централната банка да намали лихвените проценти.

Икономистът Осама Ризви обяснява пред Euronews какви са перспективите за намаляване и защо това е от значение за европейците.

Как лихвените проценти влияят на потребителите

По-високите лихвени проценти оказват неблагоприятно въздействие върху потребителите, тъй като ипотечните кредити и лихвите по други заеми стават по-скъпи.

Освен това, тъй като разходите на предприятията се увеличават (сега, когато лихвените проценти са високи), те обикновено се прехвърлят върху потребителите, което по същество означава, че в крайна сметка плащате повече за ежедневните си стоки.

Това допринася за кризата с разходите за живот, която по един или друг начин се отразява на повечето европейци.

ЕЦБ: Слабите оценки на банките в еврозоната ще повлияят на кредитния растежНякои правителства вече въвеждат данъци върху банките и дори ЕЦБ обсъжда увеличение на невъзнаградените задължителни резерви

В същото време, когато лихвените проценти спадат, се получава обратното на горепосоченото и икономиката като цяло се разширява.

Управителният съвет по паричната политика на Европейската централна банка заседава 8 пъти годишно (на всеки 6 седмици), за да определи лихвения процент.

Защо лихвените проценти растат

Повишаването на лихвените проценти има различни функции, но най-съществената е борбата с инфлацията.

След пандемията се наблюдаваше безпрецедентно нарастване на инфлацията. Причините за това бяха много, но основната беше увеличаването на паричното предлагане.

Освен това, тъй като веригите за доставки в целия свят бяха разстроени, нарушени и прекъснати, тези смущения доведоха до повишаване на цените на стоките, както може да се види от индекса Baltic Dry, който следи транспортните разходи за насипни сухи стоки. Той достигна най-високата си стойност от 12 години насам.

Това доведе до увеличаване на разходите за суровини.

В еврозоната заетостта расте, а БВП се свива през третото тримесечиеМакар и незначително, свиването на икономиката засилва очакванията за техническа рецесия, ако четвъртото тримесечие се окаже също толкова слабо

Например, предприятие в Европа, което внася прежда от Бангладеш, сега трябва да плати два пъти повече, отколкото преди пандемията. Собственикът прехвърля това увеличение на разходите на потребителите, което впоследствие води до инфлация.

Централните банки по света, включително Европейската централна банка (ЕЦБ), се борят с инфлацията, като повишават лихвените проценти.

Ще намали ли ЕЦБ лихвените проценти през 2024 г.

През ноември инфлацията в еврозоната спадна до 2,4%, което е най-ниското равнище от юли 2021 г. насам.

ЕЦБ има за цел инфлация от 2% и нещата изглежда се движат в тази посока.

Инфлацията в еврозоната се срива до 2,4% и обърква плановете на ЕЦБДори базовият ценови натиск отслабва по-бързо от прогнозираното, като инфлацията без храните и енергията, която ЕЦБ следи отблизо, спада от 4,2% на 3,6%

Сегашното настроение показва, че ЕЦБ вероятно ще стане първата централна банка, която ще намали лихвите, както показват коментарите на Франсоа Вилерой дьо Гало на неотдавнашна конференция.

Той заяви, че без шок можем да очакваме, че цикълът на повишаване на лихвените проценти вече е приключил, тъй като напредъкът в дезинфлацията е бил "по-бърз от очакваното".

Това доведе до спад на доходността на държавните облигации до многомесечно дъно, тъй като инвеститорите вече залагат на понижение със 75% шансове за понижение на лихвите спрямо 40% миналата седмица.

Goldman Sachs също така премести прогнозната си дата за намаляване на лихвите от страна на ЕЦБ от третото тримесечие на 2024 г. на второто, допълва Euronews.

Други обаче твърдят, че е твърде рано да се „отваря бутилката с шампанско“, тъй като борбата с инфлацията не е приключила. Инес Макфий, главен икономист в Oxford Economics, заяви, че ЕЦБ е най-уязвима да допусне грешка в паричната политика (като намали лихвите твърде рано).

Лагард: Глобалната икономика се фрагментира на конкуриращи се блоковеПрезидентът на ЕЦБ каза, че непрекъснатият спад на населението в трудоспособна възраст изглежда ще започне още през 2025 г.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард сподели опасенията си, че очаква инфлацията отново да се повиши, тъй като субсидиите за цените на енергията ще бъдат премахнати.

В началото на миналия месец тя беше пределно ясна, че не по-рано от "следващите няколко тримесечия" ЕЦБ ще започне да намалява лихвените проценти.

Това резонира с проучване от ноември, в което 55% смятат, че ЕЦБ ще започне да разхлабва позицията си по паричната политика до средата на 2024 г.

При положение че световната икономика е поставена в ситуация на геополитическа несигурност, е твърде рано да се говори с категоричност. Едно обаче е сигурно - няма да видим скорошно понижение на лихвените проценти, така че не бива да изпускаме нервите си, допълва анализа си икономистът.