Спадът в бизнес активността в еврозоната се забавя през ноември, но предполага, че икономиката на блока ще се свие отново през това тримесечие, тъй като потребителите продължават да ограничават разходите си, показва проучване, цитирано от Reuters.

През последното тримесечие икономиката се свива с 0,1%, сочат официалните данни, а тези за съставния индекс на мениджърите по покупки (PMI) за ноември от четвъртък показват, че валутният съюз е напът това да се случи и през четвъртото тримесечие.

PMI на S&P Global, смятан за добър ориентир за цялостното икономическо представяне, достига до 47,1 от почти тригодишното дъно, регистрирано през октомври, от 46,5, но остава твърдо под границата от 50, разделяща растежа от свиването.

Цената на труда: Къде са най-високите и най-ниските заплати в ЕССпоред Statista през 2022 г. средните годишни заплати са варирали от 73 642 евро в Исландия до 24 067 евро в Гърция


Проучване на Reuters прогнозира по-скромно покачване до 46,9.

„Икономиката на еврозоната е заседнала в калта. Имайки предвид данните за ноември в нашия модел за текуща прогноза, това показва потенциал за второ поредно тримесечие на свиване на БВП“, казва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

PMI, обхващащ доминиращата в блока индустрия на услугите, се повишава до 48,2 този месец от 47,8, малко над оценката в анкетата на Reuters за 48,1.

Търсенето спада за пети пореден месец, макар и с по-бавни темпове в сравнение с октомври. Новият индекс се повишава до 46,7 от 45,6.

Производствената активност, която се свива всеки месец от юли 2022 г. насам, отново спада през ноември. Нейният PMI се повишава до 43,8 от 43,1, надминавайки очакванията на анкетата за 43,4, но значително под рентабилността.

В еврозоната заетостта расте, а БВП се свива през третото тримесечиеМакар и незначително, свиването на икономиката засилва очакванията за техническа рецесия, ако четвъртото тримесечие се окаже също толкова слабо


Индексът, измерващ продукцията, се повишава до шестмесечен връх от 44,3 от 43,1.

При спад на търсенето фабриките намаляват покупките на суровини и част от дейността е генерирана от изпълнение на стари поръчки. Индексът на натрупаните поръчки достига 40,1 спрямо 38,4 за предходния месец, но бележи 18-ти месец под 50.

Компаниите намаляват броя на персонала за първи път от януари 2021 г., когато Старият континент трябваше да се справя с негативите от ограниченията, наложени от COVID-19.

Съставният PMI на заетостта спада до 49,4 от 50,0.