Германското правителство замразява новите задължения за разходи, което според говорител на Министерството на икономиката е необходима стъпка, тъй като коалицията на канцлера Олаф Шолц се бори със задълбочаващата се бюджетна криза.

Плановете за разходите на правителството бяха объркани от съдебно решение от миналата седмица, което блокира прехвърлянето на неизползвани средства в размер на 60 млрд. евро от пандемията към екологични инициативи и може да лиши някои отрасли на германската промишленост от подкрепа, за да се запази конкурентоспособността им в условията на слаба икономика.

Решението обтяга отношениеята в тристранната коалиция на Шолц, като противопоставя подкрепящите харченето „Зелени“ на ястребите от фискално консервативните „Свободни демократи“ по въпроса дали да се преустанови налагането на самоограничения за набиране на нов дълг.

Опасенията за рецесия в еврозоната се засилватИкономиката на блока се е свила с 0,1% през третото тримесечие, сочат официалните данни


Министерството на финансите замразява бъдещите си ангажименти за разходи в почти целия федерален бюджет, става ясно от писмо на държавния секретар по бюджетните въпроси, което показва колко сериозно то приема потенциалните последици за своите финанси.

Мярката се отнася за всички министерства и за фонда на стойност 200 млрд. евро, създаден за подпомагане на компаниите в условията на пандемия и енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна. Фондът е застрашен и от евентуално съдебно оспорване от страна на възраждащите се основни опозиционни сили в лицето на християндемократите, които миналата седмица заведоха успешно дело срещу фонда за климата на стойност 60 млрд. евро.

"Стъпката отразява спешността на ситуацията", посочва говорител на Министерството на икономиката относно замразяването на бюджета. "Федералното правителство работи интензивно по намирането на решения."

Най-високата сграда в Хамбург като символ на строителната криза в ГерманияНейната стойност се оценява на 1,3 млрд. евро след завършването ѝ, но предизвикателствата са много


В понеделник министърът на икономиката Роберт Хабек предупреждава, че решението на съда може да окаже сериозно въздействие върху способността на Германия да подкрепи индустрията си в рамките на екологичния преход и да попречи на създването на работни места и стойност. Рисковете могат да засегната строежа на планираните фабрики за чипове, разширяването на веригата за доставки на батерии и проекти за декарбонизация на стоманата.

Кевин Кюнерт, високопоставен член на оциалдемократическата партия на Шолц се присъединява към тези, които призовават правителството да спре конституционно закрепената дългова спирачка, за да освободи повече разходи. Министърът на финансите Кристиан Линднер засега се противопоставя на подобна стъпка.