Инфлацията в САЩ, измерена чрез потребителските разходи, се е увеличила в съответствие с очакванията през октомври. Това вероятно ще даде на Федералния резерв повече стимули да поддържа лихвените проценти стабилни и да започне да ги намалява през 2024 г., посочва CNBC.

Индексът на цените на личните потребителски разходи, без цените на храните и енергията, се е повишил с 0,2% за месеца и с 3,5% на годишна база, съобщи Министерството на търговията на САЩ. И двете числа са в съответствие с прогнозите на Dow Jones.

Общата инфлация, включваща категориите храни и енергия, е без промяна през месеца и отбелязва 3% ръст за 12-месечния период, показват още данните. Цените на енергията са паднали с 2,6% на месечна база, тези на храните са се повишили с 0,2%.

Цените на стоките отбелязват спад от 0,3%, докато тези на услугите се повишават с 0,2%, водени от международните пътувания и здравеопазването.

Личните доходи и разходите са се повишили с 0,2% за месеца, което също отговаря на прогнозите и показва, че потребителите са в крак с инфлацията.

Докато обществеността следи по-отблизо индекса на потребителските цени на Министерството на труда като мярка за инфлацията, Фед предпочита индекса на цените на личните потребителски разходи. Първата мярка разглежда предимно цените на стоките и услугите, докато втората се фокусира върху това, което хората действително харчат.

Уолстрийт се насочва към възходящ край на годината. А след това?Историята показва, че инерцията сега вероятно ще породи инерция в края на годината

Според други икономически новини от четвъртък седмичните молби за безработица са нараснали до 218 000, което е увеличение със 7 000 спрямо предходния период, макар и малко под прогнозата за 220 000. Въпреки това текущите молби, които се движат една седмица по-назад, са скочили до 1,93 милиона, увеличение от 86 000 и най-високото ниво от 27 ноември 2021 г., съобщи още Министерството на труда на САЩ.

Пазарите вече оцениха високо вероятността Фед да е приключил с повишаването на лихвените проценти, като данните за инфлацията, заедно със сигналите за разхлабване на пазара на труда, биха могли да затвърдят тази позиция.

След 11 повишения от март 2022 г. насам, Федералният резерв на САЩ остави лихвите стабилни на последните си две срещи в диапазона между 5,25%-5,5%, което е най-високото им ниво от повече от 22 години.

Повечето централни банкери напоследък коментират, че сега са доволни да наблюдават въздействието на предишните увеличения, които си проправят път в икономиката.

Инфлацията в еврозоната се срива до 2,4% и обърква плановете на ЕЦБДори базовият ценови натиск отслабва по-бързо от прогнозираното, като инфлацията без храните и енергията, която ЕЦБ следи отблизо, спада от 4,2% на 3,6%

Докладът за инфлацията в САЩ идва в същия ден, в който дойдоха и обнадеждаващи новини от еврозоната.

Общата инфлация там пада до 2,4% на 12-месечна база, въпреки че базисната, която изключва храни, енергия и тютюневи изделия, все още е 3,6%. Подобно на Фед, Европейската централна банка цели 2% като здравословно ниво на инфлация.