По никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна.

Това каза пред журналисти премиерът Николай Денков по повод внесеното от БСП в Народното събрание искане за спешно изслушване във връзка с неговите изказвания при посещението в Украйна. Премиерът взе участие в Тридесет и седмото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

„Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат“, заяви премиерът, цитиран от БТА.

Разбира се, че ще отида да го кажа. Няма промяна в позициите, отговори Николай Денков на въпроса ще отиде ли да каже това и в парламента, след като от БСП настояха за спешно изслушване.

Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна е военнотехническа помощ, каза още министър-председателят.

Помолен за коментар във връзка със статия на изданието „Шпигел“, в която се твърди, че немската помощ за Украйна ще са български снаряди, Денков каза: Нямам представа какво точно имат предвид. България произвежда снаряди, които се изнасят. „Доколкото знам, до момента нямаме директен износ към Украйна, но така или иначе е ясно, че част от тези снаряди отиват в Украйна. Няма новина", допълни той.

Междувременно предположението на Франция, че съюзниците на Украйна биха могли потенциално да изпратят сухопътни войски в Украйна, предизвика възмущение в Русия, като официални лица предупредиха, че това може да провокира пряк конфликт между Русия и страните-членки на НАТО, пише CNBC.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон предположи, че европейски държавни глави и западни служители, които са се срещнали в Париж в понеделник, са говорили за възможността за изпращане на сухопътни войски в Украйна.

„Днес няма консенсус за официално, открито и с одобрение изпращане на войски на място. Но по отношение на динамиката нищо не трябва да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война“, каза Макрон на пресконференция в понеделник вечерта.

Москва бързо се възползва от коментарите, като прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери във вторник, че ако европейските членове на НАТО изпратят войски да се бият в Украйна, това ще направи конфликта между Русия и НАТО неизбежен.

„В този случай трябва да говорим не за вероятност, а за неизбежност и така го оценяваме“, каза той, попитан за вероятността от пряк конфликт между Русия и западния военен съюз, ако нейните войски преминаха границата, пише агенция ТАСС.

Песков добави, че страните от НАТО „също трябва да оценят“ последствията от подобни действия и „да си зададат въпроса дали това отговаря на техните интереси и най-вече на интересите на гражданите на техните страни“.

Руският външен министър Сергей Лавров също се включи, като посъветва страните, които обмислят да изпратят войски в Украйна, да „използват главите си“, добавя агенция ТАСС.

„Струва ми се, че онези, които не само изразяват такива мисли, но дори ги допускат в главите си, все пак трябва да използват тази глава за по-рационални мисли - по-безопасно е за Европа“, каза Лавров на пресконференция във вторник.

Европейските съюзници отхвърлят идеята

Европейските съюзници побързаха да омаловажат коментарите, като във вторник Германия прибързано отрече, че има някакви планове да постави „германски войски на украинска земя“. Обединеното кралство и Испания също публично отхвърлиха идеята, която би поставила войски от страните-членки на НАТО в пряк конфликт с дългогодишния враг и ядрена сила Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц настоя, че няма консенсус относно разполагането на сухопътни войски сред европейските лидери и служители от Обединеното кралство, Канада и САЩ, които се срещнаха в Париж в понеделник.

„В много добър дебат беше обсъдено, че това, което беше договорено от самото начало помежду ни, се отнася и за бъдещето - а именно, че няма да има сухопътни войски, нито войници на украинска земя, изпратени там от европейски страни или държави от НАТО“, каза Шолц, цитиран от CNBC.

Говорител на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак каза, че страната няма планове за „мащабно“ разполагане на войски в Украйна, отделно от малкия брой служители, които вече са в страната, за да подкрепят въоръжените сили на Украйна.

Мадрид също така публично отхвърли идеята, като правителственият говорител Пилар Алегрия каза, че Испания не е съгласна с френското предложение за изпращане на европейски сухопътни войски в Украйна и че Испания иска да ограничи помощта до изпращане на повече оръжия и други материали в Киев.

По-късно във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред AP, че НАТО няма планове да изпраща бойни части в Украйна. Столтенберг каза, че „съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. Правим това от 2014 г. и го засилихме след пълномащабната инвазия. Няма обаче планове за бойни части на НАТО на място в Украйна.

Членството в НАТО задължава страните членки да се ангажират да се защитават взаимно, ако някоя от тях бъде нападната. „Член 5 предвижда, че ако съюзник от НАТО стане жертва на въоръжено нападение, всеки друг член на Алианса ще разглежда този акт на насилие като въоръжено нападение срещу всички членове и ще предприеме действията, които смята за необходими, за да помогне на съюзника нападнат“.

САЩ няма да изпратят войници да се сражават в Украйна, обяви по-късно днес и Белият дом, цитиран от световните агенции.

"Президентът Джо Байдън беше ясен, че Съединените щати няма да изпратят войски да се бият в Украйна", каза говорителката на Съвета за национална сигурност към американското президентство Адриен Уотсън. Тя добави, че Байдън смята, че "пътят на победата" минава през изпращането от САЩ на военна помощ за Украйна, а тя в момента е блокирана от Конгреса.