САЩ налагат санкции срещу над 500 нови цели, отбелязвайки втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, разкрива заместник-министърът на финансите на страната Уоли Адейемо в интервю за Reuters.

Действията, предприети в партньорство с други държави, ще бъдат насочени срещу руския военнопромишлен комплекс и компании в трети държави, които улесняват достъпа на Москва до желаните от нея стоки. Новият кръг от ограничения са свързани и със смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални.

"Утре (днес – бел.ред.) само тук, в Съединените щати ще представим нови санкции срещу стотици цели, но е важно да помним, че не само Америка предприема подобни действия", казва Адейемо.

Пакетът ще бъде последният от хилядите санкции, насочени срещу Москва, обявени от Съединените щати и техните съюзници след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., в резултат на което досега са загинали стотици хиляди и са разрушени до основи множество градове. Новите санкции идват в момент, когато САЩ и техните съюзници се стремят да поддържат натиска върху Русия, въпреки съмненията дали Конгресът ще одобри допълнителна помощ за сигурността на Киев.

Администрацията на президента Джо Байдън е изчерпала средствата, одобрени по-рано за Украйна, а искането за допълнителни ресурси се бави в контролираната от републиканците Камара на представителите.

"Санкциите и контролът върху износа са насочени към забавяне на Русия, което да затрудни воденето на нейната война в Украйна", акцентира Адейемо. "Но в крайна сметка, за да може Украйна да се защитава, Конгресът трябва да действа и да ѝ даде нужните ресурси и оръжия."

Но експерти предупреждават, че санкциите не са достатъчни, за да спрат атаките на Москва.

"Това, което Конгресът ще направи, за да приеме допълнителна военна помощ за Украйна, ще има много, много по-голямо значение от всичко друго, което може да направим на фронта на санкциите", казва Питър Харел, бивш служител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

През декември Министерството на финансите заяви, че икономиката на Русия е пострадала от санкциите, като се е свила с 2,1% през 2022 г.

„Икономиката на Русия е с над 5% по-малка, отколкото се предвиждаше преди това“, казва на свой ред Рейчъл Лингаас, главен икономист по санкциите, на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ.

Въпреки това руската икономика се представя над очакванията, като през януари Международният валутен фонд прогнозира 2,6% ръст на БВП за 2024 г. - повишение с 1,5 процентни пункта спрямо оценката от октомври - след стабилен ръст от 3,0% през 2023 г.

Но говорителят на МВФ Джули Козак посочи в четвъртък, че е "ясно, че Русия сега е във военна икономика", като военните разходи стимулират производството на оръжия, държавните социални трансфери подкрепят потреблението, а инфлацията се повишава въпреки спадовете в други области.