Заплахата на САЩ да наложи санкции на финансовите компании, които правят бизнес с Русия, е охладила турско-руската търговия, прекъсвайки или забавяйки някои плащания както за вносния петрол, така и за турския износ, според източници на Reuters, запознати с въпроса.

Изпълнителната заповед на САЩ от декември не беше изрично насочена към енергетиката, но усложни някои турски плащания за руски суров петрол, както и руски такива за по-широк набор от турски износ, свидетелстват те.

Санкциите на САЩ имат за цел да намалят приходите на Кремъл и да попречат да финансира войната си в Украйна, без това да задушава напълно руските петролни потоци към световните пазари, за да се избегне политически чувствителен скок на цените на бензина. В това число и в самите Съединени щати на президента Джо Байдън, който се надява на преизбиране през ноември.

Въпреки това проблеми с плащанията, подобни на тези, пред които сега е изправена Турция, вече са нарушили доставките на руски петрол за Индия и са усложнили тези за Обединените арабски емирства и Китай, според петролни търговци.

Русия е най-големият износител на суров петрол и дизел за бедната на енергия членка на НАТО Турция, доставяйки 8,9 милиона метрични тона суров петрол и 9,4 милиона тона дизел за своя черноморски съсед през 11-те месеца до ноември.

Възникващите проблеми с плащанията се дължат на това, че турските банки преразглеждат бизнеса и затягат спазването на санкциите срещу руските организации. Това не е прекъснало доставките на суров петрол за Турция, но е забавило някои от тях. Източник от руска петролна компания казва пред информационната агенция, че местните износители на петрол не са получавали плащания от Турция между две и три седмици.

„Стана трудно да се правят някои енергийни плащания към Русия, особено след новите санкции от края на декември. Някои плащания бяха прекъснати“, казва и турски източник, запознат с проблема. „Първоначално договореният метод трябваше да бъде променен или плащането трябваше да бъде отложено, но доставката продължи. Все пак проблеми не са изключени“.

„Проблемите с плащанията започнаха след декември. Фокусът не е върху вноса на петрол, но ситуацията е обезпокоителна. Тя все още не е повлияла на ежедневното функциониране на икономиката, но ни напомня, че проблемът може да се задълбочи всеки момент“, казва друг източник от турската петролна индустрия.

Анкара се противопоставя на западните санкции срещу Москва, въпреки че критикува нахлуването на Русия в Украйна преди две години. Тя успя да поддържа тесни връзки както с Москва, така и с Киев през целия конфликт.

Въпреки че Турция вече заяви, че санкциите няма да бъдат заобиколени на турска територия, Вашингтон засили натиска миналата година, като целта му е да спре транзита на стоки с двойна употреба, които Русия може да използва на бойното поле. САЩ предупреди също така, че турските банки и компании могат да бъдат засегнати от вторични санкции.

"Изключително щателни" процедури

Прекъсването на руско-турските плащания започва, когато Байдън подписа изпълнителната заповед на 22 декември, заплашвайки компаниите, помагащи на Русия да заобиколи санкциите, с изключване от финансовата система на САЩ.

Финансовите институции, извършващи бизнес от името на онези, които са посочени в санкциите, са изложени на риск, се казва в заповедта.

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина коментира в петък, че има допълнителни трудности при външнотърговските трансакции, свързани със сетълменти и логистика.

Турски банкер пък разкрива, че банките извършват "изключително щателни" процедури по отношение на санкциите, като отделите за съответствие проверяват внимателно всички преводи.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ коментира, на свой ред, пред Reuters, че е обнадежден от съобщенията, че турските банки преразглеждат съществуващия бизнес и затягат своите програми за съответствие за руски клиенти.

„Поправката на президента от 22 декември към нашия орган за санкции срещу Русия отново потвърди това, което казахме по-рано - чуждестранните финансови институции са отговорни да гарантират, че не обработват трансакции, които са в полза на руската армия или по друг начин позволяват заобикаляне на нашите мерки“, казва той.