Седемте най-развити икономики в света в групата G-7 обсъждат налагането на санкции върху руския износ на диаманти.

Това е сложна мярка, която потенциално може да повиши цените на луксозната стока, отбелязва CNBC.

Износът на диаманти от Русия до голяма степен беше пощаден от международни санкции след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари миналата година.

Това се случи въпреки призивите за обратното от страна на Украйна и някои европейски държави, на фона на няколко пакета от мерки срещу износа на газ, руските банки и олигарсите от Кремъл.

През 2021 г. Русия е спечелила около 4,7 млрд. долара от износ на диаманти, която я превръща в осмия по големина износител на диаманти в света.

Скъпоценностите не се търгуват с интензивността на петрола или златото, но те представляват голям пазар, който надхвърля този на класическите бижута.

Освен за красотата на нежния пол, диамантите намират приложение и в сложни индустрии като стоматология, технологии, производства и др.

Русия почти напълно възстанови износа си на диамантиПрез последните месеци дефицитът на камъни доведе до рязък ръст на цените на диамантите, особено на по-малките и достъпните

Някои страни – като например Белгия, която купува значително количество руски диаманти, настояват за "глобален подход" към руския износ, а не специфична за ЕС мярка, за да се гарантира, че санкциите няма да ги засегнат непропорционално.

"Дебатът се води от известно време, тъй като съществува ясен риск Русия просто да пренасочи износа си към неучастващи страни", заяви в коментар пред CNBC Едуард Гарднър, икономист по суровините в Capital Economics.

"Ако обаче санкциите бъдат въведени по начин, който затруднява заобикалянето им, тогава може да видим по-малко руско предлагане на пазара и по-високи цени", допълва експертът.

Диамантената индустрия в Европа е обезпокоена от пренасочването на търговията към други пазари, като например Дубай, поради перспективата да плаща повече за стоката и да не успее да намали значително приходите на Русия от тази търговия.

В тази връзка G-7 води разговори как да използва технологиите, за да проследи първоначалния произход на диамантите.

Натискът на Г-7 за забрана на руските диаманти набира скоростОфициални лица приветстват нов технически пробив в усилията за проследяване на руски диаманти

През март САЩ и ЕС заявиха, че "Русия продължава да печели милиарди долари от търговията с диаманти" и двете страни "остават решени да наложат икономически последствия на Русия за нейната непровокирана война в Украйна".

Ханс Меркет, белгийски изследовател на природните ресурси в Международната информационна служба за мир, независим изследователски институт, прогнозира, че санкциите върху руските диаманти са въпрос на време. Ако не е в следващия пакет, то тогава в този след него, смята експертът.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира 11-ия пакет санкции срещу Русия, който в момента се обсъжда, но не спомена, че диамантите ще бъдат включени в този кръг.

Вместо това следващият пакет от мерки ще се съсредоточи "върху борбата със заобикалянето на закона", уточни Фон дер Лайен по време на посещението си в Украйна на 9 май по повод Деня на победата.

Сред няколкото кръга от санкции досега мерките на ЕС бяха насочени към руския петрол, въглища, банки, олигарси и медии.

Тобиас Герке, старши сътрудник по политиките в мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, заяви пред CNBC, че има "много проблеми" с прилагането им. Според него, досега мерките са били "по-скоро наказателни санкции".

"Няма съмнение, че Русия ще финансира войната още дълги години", убеден е още Герке, дори ако бъдат въведени диамантени санкции.

Ще щракне ли юридическият капан за новите санкции на ЕС срещу РусияВсички ограничения са под един голям общ знаменател: въвеждат се само в рамките на санкциониращата държава

В средата на тази седмица европейските посланици обсъдиха по-нататъшни санкции срещу Русия.

Посланикът на Полша в ЕС Анджей Садос заяви, цитиран от говорител, че ще зададе въпрос към Европейската комисия защо проектопредложението не включва диамантите от Русия.

По данни на европейската статистическа служба през 2022 г. ЕС е внесъл руски диаманти за около 1,4 млрд. евро, което е по-малко в сравнение с 1,8 млрд. евро през 2021 г.

Alrosa, руската минна и държавна компания, отчете продажби на необработени и полирани диаманти през януари 2022 г. в размер на 325 млн. долара и говори за "силно търсене" на стоката. Оттогава компанията не е публикувала други резултати, допълва CNBC.

През април миналата година Министерството на финансите на САЩ разшири предишните санкции срещу Alrosa. Обединеното кралство, Канада и Нова Зеландия също приеха подобни мерки срещу една от най-големите минни компании в света.