Огромният смарагд Кафубу е уникално съкровище, което не прилича на нищо друго. Оценен на 187 775 карата, той може би е най-скъпият по рода си и сега е на път да зарадва богат колекционер. Предложен е на търг, пише Well.

Кафубу ​​е открит през 2020 г. в смарагдената мина Кагем в Замбия. Тежи над 37,5 кг. Той е живо доказателство за неограничените възможности на майката природа, в чиито недра се крият невъобразими съкровища.

Геолозите на аукционна къща Gemfields описват процеса на образуване на смарагди като изключително рядка комбинация от необичайни елементи при необичайни обстоятелства. Находките от Замбия се отличават с по-високо съдържание на желязо в сравнение с тези от друг произход, което ги прави по-малко чупливи. Високото съдържание на желязо също така означава по-малко пукнатини, достигащи до повърхността и по-малко необходимост от каквато и да е обработка и усъвършенстване.

Това е една от причините, поради които Кафубу е определян като един от най-ценните смарагди на света. След внимателно проучването е установено, че той има уникален строеж. Почти изцяло е съставен от смарагди. Този факт го прави още по-ценен, отколкото можем да предположим.

След санкциите срещу Русия: Ще има ли диаманти за всички? Доставка на необработени диаманти в Сурат почти няма след американските санкции срещу Alrosa - най-голямата мина за диаманти в Русия

Друг фактор, който дава основания да смятаме, че ще бъде продаден на доста висока цена, е рядкостта му. Толкова голям смарагд, с такова качество и чистота, не се открива всеки ден, камо ли продава.

Търгът за Кафубу ще приключи на 17 ноември тази година. Като се има предвид неговия външен вид и размер, той вероятно ще бъде удостоен с титлата на най-скъпия смарагд.