Разположен на бреговете на индийската река Тапти, Сурат е оживен индустриален град от години. Той е известен с производството на текстил, но освен това е и градът, в който се обработват над 90% от диамантите в цял свят.

В предприятата му хиляди работници часове наред режат и шлифоват малките камъчета, за да постигнат перфектна форма с 58 фасети.

Пътят на диамантите, който започва от мините в Русия и Австралия, приключва в Сурат. Оттук те се доставят до най-скъпите бутици в цяла Европа, САЩ и други части на света, пише Business Standart.

Пристанищният град Сурат е дом на над милион работници, преселили се в търсене на работа от няколко индийски щата. Те от години се препитават с шлифоване на диаманти.

Напоследък обаче улиците на Сурат не са изпълнени с народ, както преди. Работниците се завръщат по родните си места, тъй като работата е намаляла. Първо, заради пандемията през последните две години. И сега - заради санкциите срещу Русия.

Alrosa е най-голямата в света компания за добив на диаманти. Частично тя е собственост на руското правителство. Отговаря за 40% от доставките на необработени диаманти.
Това прави Сурат сериозно зависим от Alrosa.

Русия добива близо една трета от диамантите в света. Как влияят санкциите?След началото на военния конфликт в Украйна Алроса и нейният главен изпълнителен директор Сергей Иванов бяха санкционирани от администрацията на американския президент Джо Байдън

Тъй като санкциите наложиха намаляване на работата в предприятията и рязък спад на износа на готова продукция, сега над 25% от служителите на Сурат са в годишен летен отпуск. Според изчисленията индустрията ще отчете сериозно съкращаване на работните места през юни, ако доставките на необработени диаманти от Русия не се възстановят.

В момента в отпуск за 15 дни са пуснати над 250 000 души.

Какво предстои?

Ефектът на санкциите върху Alrosa ще бъде видим през юни. Тогава производството ще се възстанови след ваканцията. На преден план ще излезе реалният проблем - липсата на достатъчно необработени диаманти. Добавете към това и фактът, че почти няма запаси в индустрията.

Съветът за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижута призовава за намеса на централното правителство, особено на Министерството на търговията.

Според заместник-председателя на съвета Випул Шах, такава мярка е необходима, тъй като индустрията очаква огромни загуби на работни места през юни и юли.

Изгледи за края на войната в Украйна няма. Освен това се очаква санкциите срещу Русия да надживеят самата война.

Това означава, че трябва да се вземат мерки сега.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Никола ЯнковКак да инвестираме парите си в условия на висока инфлация и на прага на евентуална рецесия?

Недостигът на руски необработени диаманти вероятно ще продължи през следващите месеци. На фона на всичко това има едно възможно решение, което правителството би могло да предложи, въпреки че и то има своите предизвикателства.

Изкуствено създадени диаманти?

Индустрията гледа с надежда на диамантите, които се създават в лабораторни условия. Някои играчи на пазара дори вече са преминали към отглеждане в лаборатория. Това стана по време на пандемията от Ковид.

Компаниите, които зависят от руските доставки, може да тръгнат по същия път.

Отгледаните в лаборатория диаманти обаче може да не се окажат достатъчно бърза алтернатива, ако санкциите на САЩ срещу Alrosa продължат.

Според експерти са необходими 6-8 месеца, за да се създаде лаборатория. Реалното производство пък започва след почти година.

Сурат е известен с това, че шлифова 9 от 10 диаманта в света. В предприятията му работят близо милион работници, които осигуряват годишен оборот от 21-24 милиарда долара или 1,6-1,7 трилиона рупии.

Без съмнение, нарушаването на веригата за доставки не само ще удари приходите, но и ще остави хиляди хора без работа.