ЕС прие да наложи нов кръг от санкции на Русия, които за първи път са насочени и към компании в континентален Китай, осигуряващи достъп до забранени стоки.

Санкциите са насочени към борба със заобикалянето на закона и засягат компании от цял свят, обвинени, че предоставят на Русия модерни технологии и военни стоки, произведени в ЕС.

Компании от Турция и Северна Корея също са включени в черния списък, съобщи Euronews.

По-рано блокът се опита да накаже няколко юридически лица, базирани в континентален Китай, но оплаквания от страна на пекински служители и резерви от държави членки попречиха на този ход.

Все по-тесните връзки между Русия и Китай в крайна сметка накараха дипломатите в Брюксел да опитат идеята за втори път.

Търговията между Русия и Китай достига рекордно високи стойности от над 240 млрд. долара (213 млрд. евро) през 2023 г., по митнически данни на китайското правителство. Цифрата лесно надхвърля целта от 200 млрд. долара, поставена от двете държави.

Новият пакет от санкции на ЕС, 13-ият от февруари 2022 г. насам, е насочен и към управлявани от Русия институции, в които се превъзпитават деца, отвлечени от Украйна.

Предполагаемите отвличания предизвикаха заповед за арест на президента Владимир Путин от Международния наказателен съд, който третира обвинението като военно престъпление.

Одобрението на пакета беше умишлено подбрано така, че да съвпадне с втората годишнина от войната в Украйна.

Процесът беше забавен от Унгария, която се стреми да предотврати всякакви ограничения, свързани с "Росатом", руския ядрен монопол. Той е основният изпълнител на разширяването на атомната електроцентрала в Пакш, която осигурява над 50 % от електроенергията в Унгария, отбелязва Euronews.

Въпреки малката спънка, санкциите бяха одобрени три дни преди символичния срок за отбелязване на две години от нахлуването на Русия в Украйна.

Миналата година ЕС въведе инструмент, позволяващ на блока да ограничава определени търговски потоци с държавите като цяло, а не само с конкретни компании. Той се счита за крайна мярка и активирането му зависи от единодушното одобрение на държавите членки - условие, което става все по-трудно изпълнимо, допълва Euronews.