ЕС подготвя нови санкции срещу Беларус и ще ги съобрази с това дали Минск ще приеме руско ядрено оръжие.

Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. Той отбеляза, че новите мерки, чието обсъждане продължава от месец, ще зависят от това дали беларуската страна ще потвърди съобщенията на руския президент Владимир Путин.

ЕС очаква позицията на властите в Минск, които определя като съучастник на Русия във войната в Украйна.

Говорителят отбелязва, че разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус би създало допълнителна заплаха за европейската сигурност. Ако това се случи, естествено ще има последици. Готови сме за всякакво развитие, добави той.


Москва ще разположи ядрени оръжия в Беларус, заяви ПутинТова няма да наруши обещанията за неразпространение на ядрени оръжия

Москва също направи коментар по темата като заяви, че реакцията на Запада няма да повлияе на плановете за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА. "Плановете на Русия със сигурност не могат да бъдат засегнати от подобна реакция на Запада", заяви той и припомни, че руският държавен глава Владимир Путин е обяснил всичко в изявленията си, направени в събота".

"Няма какво да добавя", заяви Песков.

По-рано днес полският министър по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сенк призова Западът да запази спокойствие във връзка с решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. "Това е елемент на ескалация. Реакцията би трябвало да бъде спокойна, но твърда. Не може да бъдем сплашвани от руски пропагандатори", заяви полският министър, цитиран от Reuters.

НАТО разкритикува Путин за Според Алианса, обещанието на руския президент за неразпространение на оръжия е далеч от истината

Припомняме, че през уикенда Путин заяви, че Русия ще разположи свои тактически ядрени оръжия в Беларус по искане на беларуската страна, точно както САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници в Европа.

Москва вече е предала на Минск комплекси "Искандер", които могат да са носители на ядрено оръжие, а изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на републиката ще приключи на 1 юли, допълни още Путин.