Секретен документ на руската служба за сигурност разкри подробни варианти за дестабилизиране на Молдова, включително подкрепа за проруски групировки, използване на православната църква и заплаха за прекратяване на доставките на природен газ.

Предполага се, че документът е изготвен, за да се осуети стремежът на Молдова към Запада, който включва по-близки отношения с НАТО и молба за присъединяване към Европейския съюз. В него многократно се споменава, че една от най-важните цели е да се предотврати присъединяването на Молдова към НАТО, съобщава CNN.

Документът е получен и оповестен за първи път от консорциум от медии, включващ VSquare и Frontstory, RISE Moldova, Expressen в Швеция, Центъра за разследваща журналистика Dossier, Yahoo News и Delfi.

CNN твърди, че е запозната с пълния текст на документа, който вероятно е изготвен през 2021 г. от Дирекцията за трансгранично сътрудничество на руските служби. Заглавието му е "Стратегически цели на Руската федерация в Република Молдова". В документа е изложена 10-годишна стратегия за включване на бившата съветска република в сферата на влияние на Русия.

Украйна няма да бъде Украинският президент призова западните съюзници да ускорят оръжейните доставки за страната му

Документът от пет страници е разделен на множество рубрики с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели.

Сред непосредствените цели са "подкрепа за молдовските политически сили, които се застъпват за конструктивни отношения с Руската федерация", и "неутрализиране на инициативите на Република Молдова, насочени към премахване на руското военно присъствие в Приднестровието". Средносрочните цели включват "противопоставяне на експанзивната политика на Румъния в Република Молдова" и "противопоставяне на сътрудничеството между Република Молдова и НАТО". Сред дългосрочни цели са "създаване на стабилни проруски групи за влияние в политическия и икономическия елит на Молдова" и "формиране на негативно отношение към НАТО".

Запитан за коментар по темата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Не знаем нищо за съществуването на такъв план. Не изключвам възможността това да е поредната фалшификация. Русия винаги е била и остава отворена за изграждане на добросъседски, взаимноизгодни отношения, включително с Молдова".

"Много съжаляваме, че сегашното ръководство на Молдова изпитва напълно неоправдани и необосновани предразсъдъци спрямо Москва", добави той.

Путин иска олигарсите да подкрепят Русия, а не да крият парите си в офшоркиПрезидентът се обърна към бизнес елита и го призова да постави патриозма над печалбата

Миналия месец руският президент Владимир Путин отмени указ от 2012 г., с който се подкрепя суверенитетът на Молдова, като заяви, че този ход има за цел да "гарантира националните интереси на Русия във връзка с дълбоките промени, които настъпват в международните отношения", припомня още CNN.

Служители на западното разузнаване твърдят, че руската стратегия не е изненадваща, но е възможно да се е ускорила, тъй като молдовското правителство активизира усилията си за по-тясно сътрудничество със САЩ и европейските държави. САЩ обещаха бюджетна подкрепа на страната, за да й помогнат да се справи с високите цени на енергията, значително повишени след започването на войната в Украйна.