Европейските държави са увеличили вноса си на основни оръжия с 47% през петте години от 2018 до 2022 г., докато делът на САЩ в световния износ на оръжия е нараснал от 33% на 40%, става ясно от материал на Reuters, цитиращ водещ мозъчен тръст в сферата на отбраната.

Нахлуването на Русия в Украйна през 2022, което дойде на фона на години на нарастващо напрежение, накара европейските държави да побързат да укрепят отбраната си.

"Дори и трансферите на оръжия да са намалели в световен мащаб, тези за Европа са се увеличили рязко поради напрежението между Русия и повечето други европейски държави", коментира пред информационната агенция Питер Д. Веземан, старши изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

SIPRI определя като основни въоръжения самолети, военни кораби, танкове, артилерия, ракети и различни тежки отбранителни системи.

Прави иновации или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите силиАко необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Ерик Шмид
Европейските държави в ръководения от САЩ алианс НАТО са увеличили вноса на оръжия с 65% спрямо предходния петгодишен период. В световен мащаб обаче международните трансфери са намалели с 5,1%, сочат данните на SIPRI.

През последните три десетилетия Съединените щати и Русия са най-големият и вторият по големина износител на оръжие в света.

Износът на оръжия от САЩ се е увеличил с 14% в периода 2013-2017 г., като на страната се падат 40% от световния износ на оръжия. Делът на Русия е намалял от 22% на 16%.

"Вероятно нахлуването в Украйна ще ограничи още повече износа на оръжия от Русия", акцентира Веземан. "Това е така, защото Москва ще даде приоритет на снабдяването на въоръжените си сили, а търсенето от други държави ще остане ниско заради търговските санкции срещу нея."

През 2022 г. SIPRI предупреди, че световният ядрен арсенал вероятно ще нарасне през следващите години, припомня още Reuters.