Президентът на Китай Си Дзинпин ще посети Русия следващата седмица в явна демонстрация на подкрепа за Владимир Путин, съобщи китайското външно министерство, цитирано от световните медии..

Кремъл също обяви в изявление днес визитата, насрочена за 20-22 март, като каза, че тя е "по покана на Владимир Путин", посочва The Guardian.

Си Дзинпин и Путин ще обсъдят въпроси за по-нататъшното развитие на всестранното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай и ще обменят мнения „в контекста на задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната арена“, съобщи Кремъл.

Двамата лидери ще подпишат и "важни" двустранни документи.

Си Дзинпин е преизбран за президент на Китай за трети петгодишен мандат69-годишният Си е напът да остане на власт пожизнено

Това ще бъде първата задгранична визита на китайския президент, откакто той си осигури трети мандат на годишната парламентарна сесия на 10 март. Това ще бъде и първият път, когато Си посещава Путин, човекът, когото той преди е наричал свой „най-добър приятел“, откакто Русия нахлу в Украйна миналата година, коментира още The Guardian.

Китай и Русия започнаха партньорство "без ограничения" през февруари 2022 г., когато Путин бе на посещение в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, броени седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, припомня Reuters.

Инвазията изглежда изненада Китай и оттогава Си се опитва да играе ролята на посредник, като същевременно подкрепя Путин на международни форуми, отбелязва The Guardian. Китай блокира изявленията на Г-20, осъждащи войната, и се въздържа от гласуване в ООН по същия въпрос.

Пекин също така категорично отрече твърденията на САЩ, че обмисля изпращането на смъртоносни оръжия на Русия.

WSJ: Китай и Русия предизвикват световния ред, ръководен от САЩ Посещението на Байдън в Киев и речта на Путин показват, че двете страни са се вкопчили в дълга борба за Украйна, Пекин се кани да се намеси

Следващата седмица Си планира и телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, въпреки че това още не е потвърдено, допълва The Guardian.

В четвъртък външният министър на Китай Цин Ган разговаря с украинския си колега Дмитро Кулеба, заявявайки, че Китай се надява, че „Украйна и Русия ще запазят надеждата за диалог и преговори и няма да затворят вратата за политическо решение, независимо колко трудно и предизвикателно може да бъде to“, според изявление на китайското външно министерство.

От началото на инвазията търговията между Русия и Китай се увеличи и Китай е най-големият вносител на руски петрол.

Но Пекин също така се опитва да поддържа търговските си отношения с Европа, особено в момент, в който се стреми да се възстанови икономически след три години политика на нулева Covid. Това означава, че Си върви по тънката граница между подкрепата на най-добрия си приятел и защитата на собствените си интереси, коментира The Guardian.