Войната в Украйна и отношенията между САЩ и Китай са двете най-големи икономически предизвикателства пред света.

Това посочва главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, цитиран от CNN. В интервю за Bloomberg той добавя:

"Нещото, за което се притеснявам най-много, е Украйна. Други притеснителни теми са петролът, газът, световното лидерство и отношенията на САЩ с Китай. Това са много по-сериозни неща от икономическите вибрации, с които всички ние трябва да се справяме ежедневно."

Нахлуването на Русия в Украйна започна преди малко повече от година и разтърси световната икономика, като доведе до сътресения в цените на енергията и храните, както и до прекъсвания на световната верига за доставки. Това подхрани рязко покачващата се инфлация в целия свят, което, на свой ред - до болезнено повишаване на лихвените проценти от страна на световните централни банки.

"Това е най-сериозният геополитически фактор, с който е трябвало да се справяме от Втората световна война насам", заявява Даймън и акцентира върху въздействието, което войната в Украйна има върху отношенията между Вашингтон и Пекин.

Китай се радва на близки отношения с Москва, а китайското правителство купува руска енергия и доставя машини, електроника, цветни метали, превозни средства и т.н. в обратна посока, като по този начин хвърля своеобразен икономически спасителен пояс на Кремъл. В резултат на това през последните месеци напрежението между Съединените щати и Китай се увеличи, тъй като страните се конкурират за господстващо положение в производството на микрочипове и други напреднали технологии, а и са от двете страни на барикадата по отношение на Тайван.

Сагата с “шпионските балони” в началото на годината по никакъв начин не помогна за подобряването на тези отношения. Затова пък Даймън заявява, че JPMorgan Chase играе активна роля за това, като “съветва и ангажира двете правителства за поддържане на по-приятелски отношения”.

Той се надява "хладните глави да надделеят", но не вярва, че съществува бизнес решение за облекчаване на нарастващите спорове.

Енергия, технологии, валута - три начина, по които Китай помага на Русия Тепърва се очаква среща между президентите на двете страни, но те вече затвърждават връзките помежду си
"Вероятно трябваше да започнем да възстановяваме отношенията преди 10 години", казва той в интервюто си за Bloomberg. “Правителството на САЩ трябва да седне и да проведе много сериозен разговор с китайските си колеги”.

Според оценката на Даймън войната в Украйна може да продължи с години.

Меко приземяване

По отношение на американския пазар изпълнителният директор споделя, че все още храни надежда, че Федералният резерв може да осъществи меко приземяване - понижаване на лихвените проценти, като същевременно се избегне рецесия. Но като цяло перспективите остават неясни:

"Възможна е лека рецесия, възможна е и по-тежка”.

Даймън отбелязва също така, че потребителят в САЩ все още е много добре поставен, тъй като “цените на жилищата и заплатите са високи, домакинствата все още имат повече пари в банковите си сметки, отколкото преди пандемията, и продължават да ги харчат”.

Потребителите са в чудесна форма, казва той, но предупреждава: “В един момент това ще приключи."

Според него дори и Америка да изпадне в рецесия в крайна смерка, потребителите са много по-силни и ще могат да преминат по-лесно през сътресенията, отколкото през 2008 г.