Вниманието на инвеститорите през следващата седмица ще бъде съсредоточено върху няколко събития, най-важните от които са докладът за нивото на инфлацията в САЩ, речта на председателя на Фед Джером Пауъл на Международния симпозиум на Riksbank и анализът на потребителските настроения на Мичиганския университет. Това cъобщава Trading Economics.

През следващата седмица ще излязат данните за индекса на потребителските цени (CPI) за Китай, Индия, Мексико и Бразилия. Според информационната платформа инвеститорите биха обърнали внимание на данните за външната търговия за Китай, Австралия, еврозоната и Обединеното кралство и данните за ръста на БВП за ноември за Обединеното кралство и срещата за паричната политика в Южна Корея.

Докладът за инфлацията през декември е много очакван в САЩ. Общата инфлация вероятно ще остане същата на месечна база, което ще доведе до забавяне на годишния темп на инфлация от 7,1% до 6,6%, което може да е най-ниското четене от октомври 2021 г.

Надежда за меко приземяване на американската икономика владее Уолстрийт Инфлацията намалява, безработицата е ниска, преминахме през пандемията. Всички шансове рисковите активи да се представят много добре са налице, твърди Дейвид Кели, глобален стратег в JPMorgan

Основните потребителски цени вероятно са се повишили с 0,3% през предходния месец , което доведе годишния процент до 5,7%, най-ниското ниво за една година. Следващата седмица също така представя потребителските настроения на университета в Мичиган и цените на вноса и износа.

Инвеститорите ще следят речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл на международния симпозиум на Sveriges Riksbank за независимостта на Централната банка. Освен това сезонът на печалбите започва в петък с доклади от Bank of America, BlackRock, Citigroup, JPMorgan Chase и Wells Fargo.

Обединеното кралство ще публикува месечни данни за БВП, заедно с външната търговия, индустриалното производство и строителната продукция. Очаква се британската икономика отново да се е свила през ноември със спад на индустриалното производство.

Годишната инфлация в еврозоната се „укроти” до 9,2% през декемвриНивото на инфлация в еврозоната спадна до 4-месечно дъно, по предварителни данни на Евростат

Очаква се данните да покажат, че нивото на безработица в еврозоната се задържа стабилно на рекордно ниско ниво през ноември, докато индустриалната активност се възстанови леко в еврозоната, Германия и Франция.

Германия ще публикува предварителни данни за БВП за 2022 г., като прогнозите сочат 1,9%, което е забавяне от 2,6% спрямо 2021 г. Други данни, които следва да бъдат последвани, включват търговския баланс на еврозоната; окончателни данни за инфлацията и външната търговия на Франция; продажбите на дребно и индустриалното производство на Италия; ниво на безработица в Швейцария; данни за безработицата и промишленото производство в Турция; нивото на инфлация в Русия.

В Азия всички погледи ще бъдат насочени към данните за китайската търговия и тези за въздействието на нарастващите Covid инфекции върху икономиката. Втората по големина икономика в света също ще публикува нови данни за CPI, PPI и цените на жилищата.

Очаква се Япония за излезе с данни за състоянието на текущата сметка за ноември. В Индия инвеститорите очакват с нетърпение данните за индустриалното производство и инфлацията за ноември, последвани от търговския баланс за декември. Банката на Корея вероятно ще реши да продължи да повишава разходите по заемите.

В Австралия седмицата ще бъде натоварена – ще излезе статистиката за потребителското доверие на Westpac за януари, търговския баланс за ноември и броя на продажбите на дребно, както и свежи данни за труда за декември. В Нова Зеландия инвеститорите очакват данните за PMI в края на годината.