След доста натоварената 2021 г. пазарът на IPO до голяма степен пресъхна през последните 12 месеца. Постъпленията от първични публични предлагания тази година са намалели с 93% към края на ноември, според президента на Нюйоркската фондова борса.

През 2023 г. обаче тази суша може да приключи, пише Fast Company.

Волатилността, която накара много компании да дадат пауза на дебюта си през 2022 г., все още е повод за безпокойство, но ръководителите на големите борси казват, че очакват това да се промени през 2023 г., особено във втората половина на годината.

Само на борсата Nasdaq има около 200 компании, които се очаква да станат публични. NYSE от своя страна не дава прогноза, но независимо от това къде правят своя дебют, някои IPO са по-очаквани от останалите. Ето поглед върху компаниите, които пазарните експерти ще държат под око през 2023 г.

STRIPE

Вероятно най-чаканото IPO за втора поредна година. Оценката на Stripe достигна 95 милиарда долара, след като при последния кръг на финансиране в началото на 2021 г. събра 600 милиона долара.

Някои инвеститори вярваха, че компанията за платежни услуги може да направи едно от най-големите публични предлагания на всички времена. През юли Stripe намали оценката си до 74 милиарда долара, отразявайки с това променящите се пазарни настроения, и съкрати 14% от работната си сила тази година.

Това обаче не потушава вълнението на инвеститорите.

REDDIT

През по-голямата част от годината гигантът на социалните медии чака подходящия момент да скочи на пазара, но много наблюдатели смятат, че това ще стане в края на 2023 г. Reddit подаде документи за IPO през декември 2021 г., съобщавайки за оценка от 15 милиарда долара, и се очакваше да стане публична през март, но беше възпряна от срива на пазара. Fidelity намали прогнозната стойност на своя дял в Reddit с една трета през май и голямото чакане беше удължено (въпреки че Fidelity оттегли тежките си прогнози през следващия месец, увеличавайки очакваната стойност на своя дял с 6,5%.)


Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

INSTACART

Подобно на Reddit, Instacart, която управлява услуга за доставка на хранителни стоки в САЩ и Канада, почувства удара от намаляването на оценката на Fidelity миналия май - отражение както на технологичния пазар, така и на свиващото се след пандемията търсене на нейните услуги. С текуща оценка от 24 милиарда долара обаче, все още е вероятно да продължи напред с плановете си за IPO.

DISCORD

Въпреки че не е обявила планове за публично предлагане, решението на компанията през 2021 г. да прекрати преговорите с Microsoft за придобиване на стойност 10 милиарда долара със сигурност сочи към планирано IPO. Компанията беше оценена на 15 милиарда долара в края на 2021 г., но Fidelity свали оценката с 32% надолу през юни, тъй като технологичните акции продължиха да страдат. Любимият на геймърите комуникационен инструмент напоследък отбелязва рязък скок в потреблението (до 150 милиона активни потребители месечно) и наскоро стартира платени абонаменти за създатели на съдържание.

Европейските технологични компании са загубили $400 млрд. от стойността си Според доклад на Atomico общото финансиране на европейски стартиращи предприятия с рисков капитал спада с 18% през тази година

IMPOSSIBLE FOODS

Популярността на компанията за растително месо, което има вкус, близък до говеждото, намаля, но тя все още може да се похвали с оценка от 10 милиарда долара. Данните за растежа ѝ ще бъдат от ключово значение за тези, които чакат нейното IPO, докато конкурентът ѝ Beyond Meat вече се търгува публично.

TRIPACTIONS

Пандемията беше почти фатална за платформата, която управлява пътуванията и разходите на бизнеса, използвайки машинно обучение и изкуствен интелект, но възстановяването на туристическата индустрия доведе до нейното силно завръщане. Толкова силно, че TripActions напоследък прави опити да придобие други компании за управление на пътувания. През септември 2022 г. тя подаде заявление за IPO с оценка от 12 милиарда долара, но не посочи график за излизане на борсата.

Пътникът, съчетаващ работа и почивка, е новият любимец на авиоиндустриятаТъй като корпоративните пътувания не са се възстановили напълно, сектора все по-често разчита на т.нар. “bleisure” пътници

SERVICETITAN

Софтуерната компания първоначално подаде документи за публично предлагане през януари тази година, но оттогава не е предприела никакви действия. ServiceTitan, която помага на компаниите за домашни услуги да рационализират операциите си и да подобрят обслужването на клиентите, беше оценена на 9,5 милиарда долара през юни 2021 г.


MOBILEYE

Intel обяви плановете си да направи публично достояние израелската фирма за автономно шофиране миналия декември. Планът беше това да стане до средата на тази година, но . . . добре, плановете се променят.

Основана в Йерусалим от Амнон Шашуа и Зив Авирам през 1999 г., Mobileye е една от най-успешните технологични истории на Израел, като според някои доклади компанията може да бъде оценена на повече от 50 милиарда долара. Изпълнителният директор на Intel каза пред CNBC, че продажбите на подразделението са се утроили, откакто Intel пое контрола, с почти 1 милиард долара приходи миналата година.


Автономните таксита на Baidu превземат нови градове в КитайТова е първото разрешително, което компанията получава за напълно автономна услуга

TURO

Компанията за споделяне на автомобили беше първата, която обяви намеренията си да стане публична през 2022 г., но натисна спирачките, докато пазарите се понижаваха. TURO обаче продължи да разкрива своите финансови данни, посочвайки, че все още е в процес на работа по дебюта си.

SAVERS/VALUE VILLAGE

Докато потребителите се стремят да спестят пари, веригата магазини за втора употреба отбеляза скок в бизнеса си. Това е най-големият оператор на такива магазини в САЩ и Канада с повече от 300 обекта. Компанията даде заявка за IPO още през 2021 г., но все още не е натиснала спусъка. За последен път актуализира заявлението си през май, съобщавайки, че се надява да събере 250 милиона долара, като стане публична.