Иран и Саудитска Арабия сключиха изненадващо споразумение за възстановяване на дипломатическите връзки, което разкрива много нови възможности пред САЩ, включително възможен път за ограничаване на ядрената програма на Техеран и шанс за постигане на примирие в Йемен.

То обаче съдържа и елемент, който със сигурност ще накара служителите по сигурността във Вашингтон да се почувстват много неспокойни - ролята на Китай като мирен посредник в регион, в който САЩ отдавна имат влияние, посочва в свой анализ Reuters.

Споразумението между два от лидерите на мюсюлманския свят беше обявено след четиридневни тайни досега преговори в Пекин. Но говорителят на Белия дом Джон Кърби коментира, че макар Вашингтон да не е участвал пряко в срещите, Саудитска Арабия е изпратила предварително информация за преговорите.

САЩ и Китай се сблъскват фронтално по много въпроси, вариращи от търговията до шпионажа, а конкуренцията между двете сили за влияние в различни части на света, далеч от собствените им граници, се изостря.

Кърби, цитиран от информационната агенция, изглежда омаловажава ролята на Китай, заявявайки, че Белият дом вярва, че вътрешният и външният натиск, включително ефективното възпиране на Иран от страна на Саудитска Арабия, в крайна сметка са довели до това Техеран да седне на масата за преговори.

Но бившият високопоставен служител на САЩ и ООН Джефри Фелтман мисли по различен начин - че ролята на Китай, а не повторното отваряне на посолствата в двете страни след шест години на замразени отношения, е най-значимият аспект на споразумението.

"Това ще бъде изтълкувано - вероятно точно, като шамар за администрацията на Байдън и като доказателство, че Китай е възходяща сила", казва той пред Reuters.

Пазим се от Javelin, сваляме Starlink - как Китай се готви за войнаКитайските военни анализират из основи бойните действия в Украйна, за да са готови за евентуален конфликт в Тайван
Ядрени разговори

Споразумението идва в момент, когато Иран ускорява ядрената си програма след две години неуспешни опити на САЩ да съживят договора от 2015 г., който имаше за цел да спре разработката на ядрена бомба от страна на Техеран. Тези усилия бяха усложнени допълнително от налагането на американски санкции срещу Иран заради обвинения в нарушаване на човешките права.

Брайън Катулис от Института за Близкия изток коментира пред информационната агенция, че за САЩ и Израел споразумението предлага "нов възможен път" за съживяване на спрените преговори по иранския ядрен въпрос, с потенциален партньор в лицето на Рияд.

"Саудитска Арабия е дълбоко загрижена за ядрената програма на Иран", казва той. "Ако това ново начало между Иран и Саудитска Арабия иска да се превърне в нещо значимо, то ще трябва да отговори на опасенията относно иранската ядрена програма. В противен случай новото начало е само представително."

Споразумението от петък също така дава надежда за по-траен мир в Йемен, където конфликтът, започнал през 2014 г., е широко разглеждан като проксивойна между Саудитска Арабия и Иран.

Примирието, договорено с посредничеството на ООН през април миналата година, до голяма степен се запази, въпреки че изтече през октомври без споразумение между страните за удължаването му, напомнят още от Reuters.

Пекин критикува Новият министър на външните работи на Китай Цин Ган заяви , че политиката на САЩ спрямо Китай тласка двете страни към потенциален конфликт
Нарастващата роля на Китай

Посредническата роля на Китай при сключването на сделката може да има "значителни последици" за Вашингтон, смята Даниел Ръсел, висш американски дипломат за Източна Азия в администрацията на президента Барак Обама.

Ръсел е категоричен, че е необичайно Китай да действа самостоятелно, за да подпомогне сключването на дипломатическа сделка в спор, по който не е страна.

"Възможно ли е това да е предвестник на китайските усилия за посредничество между Русия и Украйна, когато Си Дзинпин посети Москва?", пита той.

Що се отнася до Иран, не е ясно дали резултатите ще бъдат добри за САЩ, казва, на свой ред, Найсан Рафати, старши анализатор за Иран в Международната кризисна група.

"Недостатъкът е, че в момент, когато Вашингтон и западните партньори засилват натиска срещу Ислямската република, Техеран ще повярва, че получава възможност да наруши изолацията си и, предвид ролята на Китай, да се възползва от помощта на голяма глобална сила", казва Рафати пред Reuters.