Първата среща на върха Китай-ЕС от четири години насам се проведе днес (7 декември), съобщи Reuters.

Китайският президент Си Дзинпин е предупредил лидерите на ЕС, че двете страни не бива да се възприемат като съперници или да "влизат в конфронтация" поради различните си политически системи, допълва агенцията.

Блокът е бил представен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на въпросите по външната политика на ЕС Жозеп Борел.

На срещата са били обсъдени въпроси, вариращи от търговските дисбаланси до войната в Украйна, а Си е заявил още, че Китай желае да превърне Европейския съюз в ключов икономически и търговски партньор и да си сътрудничат в областта на науката и технологиите, включително изкуствения интелект.

Фон дер Лайен: Започва разследване на китайските субсидии за електромобили„Европа е отворена за конкуренция. Не за надпревара към дъното“, казва председателят на ЕК

Според държавната телевизия CCTV по време на разговорите, проведени в държавната къща за гости "Дяоютай" в Пекин, той е призовал ЕС да "премахне всички видове намеса" в двустранните отношения.

Си е заявил, че двете страни трябва да развият "правилно възприятие" една за друга и да насърчават взаимното разбирателство и доверие.

Европейските лидери са разговаряли и с китайския премиер Ли Къцян по време на еднодневното си посещение. Пред тях той е заявил, че Китай се противопоставя на "широкото политизиране и секюритизиране" на икономическите и търговските въпроси в нарушение на основните норми на пазарните икономики, съобщава китайската държавна телевизия.

"Надяваме се, че ЕС ще бъде разумен при въвеждането на рестриктивни икономически и търговски политики и при използването на търговски корективни мерки, за да запази отворени своите търговски и инвестиционни пазари", е заявил Ли.

Като пореден удар върху отношенията между ЕС и Китай, в сряда италиански правителствени източници съобщиха, че Италия официално е информирала Китай "през последните дни", че напуска инициативата "Един пояс, един път" на Си Дзинпин.

От лидер в пасивен играч: Защо Европа губи ролята си в глобалната политикаОткакто бившият германски канцлер Ангела Меркел се оттегли от политиката през 2021 г., липсата на Европа като силен глобален играч се усеща все повече

Редица комисари от ЕС посетиха Пекин, откакто Китай отмени граничните ограничения заради пандемията, включително ръководителите на блока по въпросите на търговията и климата. Въпреки това е постигнат малък напредък за разрешаване на основните проблеми в отношенията.

За последно през ноември Пекин посети началникът на кабинета на Борел и висш дипломат на ЕС Енрике Мора.

ЕС цели Пекин да използва влиянието си върху Русия, за да спре войната в Украйна. Друг основен акцент във визитата е Си да спре китайските частни компании да изнасят произведени в Европа изделия с двойна употреба за Русия за военната ѝ кампания, отбелязва Reuters.

Блокът също така е загрижен за това, което смята за "небалансирани" икономически отношения, като твърди, че близо 400-милиардният му търговски дефицит с Китай отразява ограниченията за предприятията от ЕС, които работят там.

Високо напрежение: Електромобилите сблъскват челно Китай и ЕС Анализатори очакват контрамерки на разследването, насочено към субсидиите за китайските производители

По-рано Китай се противопостави на антисубсидийното разследване на ЕС за китайските електромобили и на политиката на ЕС за "премахване на риска", целяща да намали зависимостта му от китайския внос, особено на критични суровини.

"Китайската страна смята, че разследването сериозно нарушава и изкривява световната верига на автомобилната индустрия и ще има отрицателно въздействие върху икономическите и търговските отношения между Китай и ЕС", заяви на пресконференция в четвъртък говорител на китайското министерство на търговията.

Миналия месец външният министър Ван заяви пред гостуващия mu френски колега Катрин Колон, че най-големият риск е "несигурността, породена от широкото политизиране", и че "зависимостта, която най-много се нуждае от намаляване, е протекционизмът".

Брюксел се готви за политически взривоопасен декемвриСледващата седмица започва подаването на заявления за присъединяване към Шенген от Румъния и България, които чакат на прага на зоната без паспорти над десетилетие

По време на посещението си Колона също така предложи безвизов режим на влизане за гражданите на петте най-големи икономики в ЕС в опит да стимулира туризма след пандемията и да подобри имиджа на Китай на Запад.

Представители на ЕС твърдят още, че двете страни биха могли да си сътрудничат повече в борбата с изменението на климата и в насърчаването на биоразнообразието.