Според данни на митническата агенция, публикувани в четвъртък, износът на Китай неочаквано се е увеличил през ноември, докато вносът е спаднал леко спрямо предходната година.

Износът в щатски долари е нараснал с 0,5% спрямо същия период на предходната година, противно на очакванията за спад от 1,1%. Вносът се понижава с 0,6%, което се разминава с предварителните прогнози в анкета на Reuters за увеличение с 3,3% спрямо на годишна база.

Въпреки това тези изненадващи данни не успяват да компенсират общия спад с около 5-6% за износа и вноса на Китай за първите 11 месеца на 2023 г.

Брус Панг, главен икономист и ръководител на изследователския отдел за Голям Китай в JLL, обяснява повишението на износа със стратегията на предприятията за намаляване на цените с цел увеличаване на обема през последните месеци.

Акциите на най-големите китайски компании достигнаха 5-годишно дъноТова се случва заради хода на Moody's от вторник, който свали и цената на юана


"Външното търсене все още е сравнително слабо, а празничните поръчки са по-ниски от очакваното", казва Панг пред CNBC. "Като цяло данните показват, че има големи предизвикателства както във вътрешното, така и в външното търсене, и политическата подкрепа, която се фокусира само върху предлагането, няма да може да постигне трайни резултати".

Стойността на китайския износ за САЩ е нараснал със 7% през ноември спрямо година по-рано, според изчисления на медията на базата на официални данни.

За разлика от това износът на Китай за Европейския съюз спаднал с 14,5% на годишна база през ноември, а този за Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - със 7%, показва анализът.

Като цяло износът на играчки и електроника от Китай се повишава, а този на автомобили запазва последните двуцифрени увеличения през ноември спрямо година по-рано. Износът на дрехи, обувки и мебели е намалял в сравнение с предходната година.

По отношение на вноса Китай е купил по-малко стоки от САЩ и Югоизточна Азия през ноември в сравнение с предишната година, докато покупките на стоки от ЕС са се увеличили леко, сочат данните.

Moody's намали кредитната перспектива на Китай до отрицателна Причина за това са нарастващите дългови рискове и продължаващите проблеми в строителния сектор


През миналия месец Китай е купил по-малко суров петрол, а вносът е намалял както на база цена, така и по обем. На този фон вносът на редкоземни метали в Китай се е увеличил приблизително два пъти спрямо година по-рано.

През октомври вносът на Китай, изчислен в долари, също неочаквано се е увеличил спрямо предходната година, сочат още митнически данни, публикувани миналата седмица. За разлика от това износът е спаднал с повече от очакваните 6,4% през този период.

Търсенето на китайски стоки се понижи през тази година, тъй като глобалният растеж се забавя все повече. И въпреки че месечно проучване на Caixin сред производителите изчислява повишен до 50,7 пункта индекс на мениджърите по покупките, старши икономистът на компанията Уанг Же е категоричен, че "търсенето в чужбина остава вяло, като показателят за новите поръчки за износ се свива за пети пореден месец".

Националното статистическо бюро на Китай съобщава, че индексът на мениджърите по покупките в промишлеността неочаквано се е понижил до 49,4 през ноември от 49,5 през октомври.

Възстановяването на имотния сектор остава далеч

И това далеч не са единствените лоши новини за втората по големина икономика в света. Според анализа на водещия икономист на Oxford Economics Луиз Лоо Китай има огромен проблем в областта на недвижимите имоти, чието разрешаване ще отнеме години.

Китайският пазар на недвижими имоти продължава да върви надолуТой представлява значителна част от икономиката на страната и се нуждае от повече правителствена подкрепа


При разглеждане на данни за цялата страна - независимо дали се основават на официални оценки на непродадените имоти или на съотношението между строителство и продажби - Лоо установява, че на строителните предприемачи в Китай ще им отнеме най-малко четири до шест години, за да завършат строящите се в момента жилищни сгради. Това означава, че усилията за увеличаване на финансирането на строителните предприемачи и други политики за решаване на проблемите на пазара на недвижими имоти в Китай не могат да бъдат пряк отговор на предизвикателството с незавършените жилища.

"Както и да се разглеждат данните, съществуващото свръхпредлагане на пазара вероятно ще се свие след поне още четири години, ако не се наблюдава значимо нарастване на търсенето", казва Лоо. "Увеличаващото се предлагане, идващо от сделки на вторичния пазар - тъй като домакинствата, притеснени от спада на цените, продават вторите или третите си жилища - е допълнителна спирачка за този процес. Запасите на предприемачите са твърде големи, за да могат домакинствата да ги усвоят бързо".

В Китай жилищните сгради обикновено се продават преди завършването им, поради което е от решаващо значение предприемачите да завършат започнатите си проекти, ако искат да продават повече. Но затрудненията с финансирането и други проблеми водят до това, че строителните предприемачи трябва да отложат сроковете за предаване, което поставя под въпрос броя на бъдещите им продажби.

Накъде вървят двете най-големи азиатски икономики? Японската икономика се свива с най-бърз темп от 2 години насам, Китай дава някои положителни сигнали


В най-краен случай жилищното строителство в сравнително бедната провинция Гуейджоу например може да отнеме над 20 години, казва Лоо, докато в някои други провинции като Дзянси и Хъбей вероятно ще отнеме поне 10 години.

Миналия месец Nomura изчислява, че размерът на незавършените, предварително продадени жилища в Китай е около 20 пъти по-голям от този на строителния предприемач Country Garden към края на 2022 г.

Недвижимите имоти и свързаните с тях сектори представляват около една пета до една четвърт от икономиката на Китай.