Печалбите на китайските промишлени предприятия нарастват за трети пореден месец през октомври, но с по-бавни темпове, което подсказва, че е необходима по-голяма политическа подкрепа от страна на Пекин, за да се подпомогне растежът във втората по големина икономика в света, пише Reuters.

След увеличението от 2,7% на годишна база ръстът на печалбите се свива до едноцифрено число след 11,9% през септември и 17,2% през август, което притиска властите да окажат допълнителна помощ на производителите, тъй като слабото глобално търсене продължава да притеснява местните законодатели.

За първите 10 месеца на 2023 г. печалбите са се понижили със 7,8% спрямо година по-рано. За първите девет месеца този спад е 9%, сочат данни на Националното статистическо бюро (НСБ) от понеделник.

Икономическата суперсила на Китай: Невиждан спад от ерата на Мао насамИнвеститорът Ручир Шарма отхвърля реалния ръст на БВП като измерител на икономическия растеж


Китайската икономика се затруднява да постигне бързо възстановяване след края на кризата, тъй като проблемите на жилищния пазар, рисковете, свързани с дълга на местните власти, бавният глобален растеж и геополитическото напрежение ограничават динамиката.

Поредицата от мерки за политическа подкрепа имаха само скромен ефект, което увеличи натиска върху властите да въведат повече стимули, припомня още информационната агенция и цитира Сю Тианчен, старши икономист в Economist Intelligence Unit (EIU):

„Три последователни месеца на положителен ръст на печалбата показват, че най-лошите времена, когато рентабилността беше притисната от високите производствени разходи, свръхкапацитета и слабото търсене, са отминали. Въпреки това нестабилността на печалбите е знак, че предприятията остават силно чувствителни към производствените разходи. Рязкото забавяне на годишния ръст на печалбата отчасти се дължи на възстановяването на цените на енергията."

НБС заявява, че властите трябва да се "съсредоточат върху разширяването на вътрешното търсене и вдъхновяването на предприятията".

Накъде вървят двете най-големи азиатски икономики? Японската икономика се свива с най-бърз темп от 2 години насам, Китай дава някои положителни сигнали


В крайна сметка данните за октомври са разнопосочни.

Според официалния индекс на мениджърите по поръчките (PMI) през октомври и новите поръчки за износ, и за внос се свиват за осми пореден месец. Въпреки това промишленото производство нараства с 4,6% през октомври спрямо същия период на предходната година, подкрепено от силните продажби на автомобили и сектора на ресторантите. Но според Goldman Sachs "разликите в печалбите в различните сектори и компании остават значителни".

Например печалбите на мебелните произодители са намалели с 11,8% през първите 10 месеца на 2023 г. на годишна база, докато при производителите на електроника печалбите са скочили с 20,8% за същия период.

"Ранните признаци на завръщане в глобалния цикъл на електрониката ще работят в полза на китайските производители", казва Сю от EIU и предупреждава за спад в сектора и свръхкапацитет при електромобилите, литиевите батерии и соларните клетки през 2024 г.

Нетната печалба на LONGi Green Energy Technology Co например, основен местен производител на слънчева енергия, през третото тримесечие спада с 44,1% до 2,5 млрд. юана (346,7 млн. долара), засегната от макроикономическите фактори и пренасищането на доставките.

От проверки до изчезващи ръководители: Китайският бизнес под обсадаПрез последното десетилетие Китай навлезе в нова фаза на регулаторен контрол върху частния сектор


В понеделник Китайската централна банка и други местни власти се обръщат с призив за повече мерки за засилване на финансовата подкрепа за частните компании, включително за разрешаване на по-голямо емитиране на заеми, облигации и акции.

По-рано този месец управителят на централната банка заявява: "Трансформирането на начина на икономически растеж е по-важно от преследването на висок темп на растеж", което предполага спешна необходимост от по-дългосрочни структурни реформи, тъй като растежът, воден от инвестициите, губи скорост.

След данните китайският индекс на „сините чипове“ CSI300 спада с 1,21%, а хонконгският Hang Seng губи 1,07%.

Според разбивката на данните на НБС, през първите 10 месеца държавните компании са отчели 9,9% спад на печалбите, чуждестранните - 10,2%, а тези на компаниите от частния сектор на страната са намалели с 1,9%.

Данните за промишлените печалби обхващат компании с годишни приходи от основната си дейност в размер на поне 20 млн. юана (2,74 млн. долара).