В понеделник японските акции достигнаха невиждани от 1990 г. върхове, тъй като силните печалби и търсенето в чужбина подхраниха триседмичната им възходяща серия, докато централната банка на Китай повиши курса на юана, пише в понеделник Reuters.

Японският индекс Nikkei се връща към стабилността си, след като най-накрая преодолява септемврийския си връх, и до момента е нараснал с 8,8 % за месеца, а Тopix не изостава много от него.

Финансовите акции са водещи по отношение на печалбите в първия ден от седмицата, тъй като инвеститорите се подготвят за евентуалното прекратяване на политиката на отрицателни лихвени проценти, докато производителите на автомобили се възползват от слабата йена и високия износ.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се повишава с 0,1%, след като миналата седмица регистрира ръст от 2,8% - най-високия в последните два месеца.

Идва ли моментът на истината за „Великолепната седморка“ на Уолстрийт?Акциите на Tesla се понижават със 7% в четвъртък сутринта, след като не успя да покрие очакванията


Разпродажбите в Черния петък ще проверят пулса на задвижваната от потребителите американска икономика тази седмица, докато празникът за Деня на благодарността ще направи пазарите слаби, пише още информационната агенция и продължава:

„В медиите се появиха съобщения, че Израел, САЩ и „Хамас“ са постигнали предварително споразумение за освобождаване на десетки заложници в Газа в замяна на петдневна пауза в бойните действия, но все още няма потвърждение“.

Китайските „сини чипове“ - акциите на най-големите, ликвидни и сигурни компании със стабилни показатели за доходност, се понижават с 0,2%, тъй като централната банка на страната запази лихвените проценти стабилни, както се очакваше, но определи твърд фиксинг за юана, в резултат на което доларът слезе под тримесечно дъно.

Фючърсите на S&P 500 се понижават с 0,1%, а фючърсите на Nasdaq губят 0,2%. Понастоящем S&P се е повишил с близо 18% за годината и е на по-малко от 2% от върха си от юли.

Въпреки това анализаторите на Goldman Sachs отбелязват, че акциите на "Великолепната седморка" – седемте най-високо търгувани компании, са донесли 73% възвръщаемост за годината досега, в сравнение с едва 6% за останалите 493 компании.

Китайският юан стана втората по големина валута за финансиране в търговиятаТова се случва благодарение на ниската му цена, но далеч не означава интернационализация


"Очакваме, че технологичните акции с мегакапацитет ще продължат да се представят по-добре, като се има предвид по-добрият им очакван ръст на продажбите, маржовете, коефициентите на реинвестиране и силата на баланса. Но профилът риск/печалба не е особено убедителен предвид повишените очаквания", смятат анализаторите.

Най-голямата технологична компания Nvidia отчита тримесечните си резултати във вторник и всички погледи ще бъдат насочени към състоянието на търсенето на нейните продукти, свързани с изкуствения интелект.

Потокът от икономически данни за САЩ секва тази седмица, но протоколът от последното заседание на Федералния резерв ще даде известна представа за плановете на централния трезор, който за втори път запази лихвените проценти стабилни.

Лихви и очаквания

Пазарите почти изключват риска от по-нататъшно повишение на лихвите през декември или през следващата година и предполагат 30% вероятност за облекчаване, което да започне през март. Фючърсите предполагат и около 100 базисни точки намаляване на лихвените проценти за 2024 г., в сравнение със 77 базисни точки преди благоприятния октомврийски доклад за инфлацията да промени очакванията.

Goldman Sachs прогнозира по-силна икономика през 2024 г.Прогнозата им посочва, че световната икономика ще нарасне с 2,6% през следващата година


Тази перспектива подпомогна поскъпването на облигациите, като доходността на 10-годишните съкровищни облигации е 4,45%, след като през миналата седмица се понижи с 19 базисни точки и се отдалечи от октомврийския връх от 5,02%, пише още Reuters:

„Това също така повлече американския долар надолу с почти 2% спрямо кошницата от валути през миналата седмица и помогна на еврото да се повиши до 1,0918 щатски долара, след като скочи с 2,1% през миналата седмица“.

Доларът губи позиции дори спрямо нискодоходната йена, като последно се понижава с 0,4% до 149,08 и не достига скорошния си връх от 151,92.

Данните за фючърсите показват, че спекулативните играчи са разширили късите си позиции в йени до най-високото ниво от април 2022 г., което предполага риск тези позиции да бъдат изтласкани.

През тази седмица се очакват и внимателно следените данни за европейското производство и всеки намек за слабост ще насърчи още повече прогнозите за ранно намаляване на лихвите от страна на Европейската централна банка.

Moody's намалява перспективата за САЩ от стабилна на негативнаРейтинговата агенция се позовава на дефицита и политическата поляризация


"Тези проучвания ще бъдат много важни за сектора на услугите в еврозоната предвид рязкото влошаване, наблюдавано напоследък", заявяват анализатори от NAB.

Пазарите предполагат около 70% вероятност за облекчаване на лихвената политика още през април, въпреки че много представители на ЕЦБ все още говорят за необходимостта от запазване на строгата позиция за по-дълго време.

Шведската централна банка заседава тази седмица и може отново да повиши лихвите предвид високата инфлация и слабостта на валутата си.

На стоковите пазари петролът отскача от четиримесечното си дъно в петък на фона на спекулациите, че ОПЕК+ ще удължи или увеличи съкращенията на производството си през следващата година. Брентът добавя 58 цента до 81,19 долара за барел, а американският суров петрол поскъпва с 49 цента до 76,38 долара за барел.

Златото се повишава леко до 1 982 долара за тройунция, след като през миналата седмица отбеляза ръст от 2,2%.