Китайският пазар на недвижими имоти, който представлява значителна част от икономиката на страната, се нуждае от повече правителствена подкрепа, за да се предотврати по-нататъшното му влошаване, смятат анализатори.

През октомври цените на съществуващите жилища се понижават с най-много от 2014 г. насам, а неизплатените кредити за недвижими имоти намаляват за първи път в историята, коментира пред Reuters Лари Ху, главен икономист в Macquarie.

Това свидетелства за засилено забавяне както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането.

Политиката на правителството досега е насочена към стимулиране на търсенето. Но според доклада на Macquarie то не е "обърнало внимание на най-важния въпрос: кредитния риск, свързан със строителните предприемачи".

Накъде вървят двете най-големи азиатски икономики? Японската икономика се свива с най-бърз темп от 2 години насам, Китай дава някои положителни сигнали


"Без кредитор от последна инстанция лесно може да се стигне до самоизпълняващо се пророчество и криза на доверието, тъй като спадащите продажби и нарастващите рискове от неизпълнение на задълженията се засилват взаимно", се казва в доклада. "Всъщност кредитните рискове на някои големи строителни предприемачи напоследък бързо нарастват."

Пекин се стреми да намали високата зависимост на предприемачите в областта на недвижимите имоти от дългове за стимулиране на растежа, като същевременно ограничава рязкото покачване на цените на жилищата, което прави покупката на апартамент в големите градове прекалено скъпа инвестиция за много млади китайски домакинства.

Анализаторите на UBS изчисляват, че недвижимите имоти и свързаните с тях сектори сега представляват около 22% от брутния вътрешен продукт на Китай, което е спад спрямо нивата от около 25%, наблюдавани през последните години.

От ноември 2022 г. насам китайските власти въведоха редица мерки, целящи да подобрят достъпа на строителните предприемачи до финансиране и да намалят лихвите по ипотечните кредити. Въпреки това, според Bloomberg News, гигантът в сферата на недвижимите имоти Country Garden все пак се е оказал в неизпълнение на облигации в щатски долари миналия месец.

Нова вълна от евтин технологичен износ от Китай разбунва глобалните пазариРъст на заемите за технологично производство в страната може да се превърне в проблем за конкуренцията


Що се отнася до купувачите на жилища, миналата седмица анализаторите на Nomura изчисляват, че около 20 млн. единици в цял Китай са продадени, но все още не са завършени.

Обикновено в Китай апартаментите се продават преди завършването им. Затова и невъзможността на строителните предприемачи да завършат строителството на предварително продадените имоти принуждава много купувачи на жилища миналата година да спрат плащанията по ипотеките за жилищата, които вече са купили, но все още не са получили, припомня още информационната агенция.

Твърде оптимистични ли са пазарите?

Последните данни показват, че проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай само се задълбочават.

Средната цена на съществуващите жилища в 70 големи града се е понижила с 0,6% през октомври спрямо предходния месец, в сравнение със спада от 0,5% през септември, като най-големите китайски градове са водещи в спада, твърдят анализатори на Nomura в доклад от миналата седмица, позовавайки се на официални данни. Това е обезпокоително, тъй като се очаква по-големите градове да имат по-устойчиво търсене на жилища поради наличието на работни места.

"Секторът на недвижимите имоти в Китай все още не е достигнал дъното си", се казва в доклада. "Изглежда, че през последните два месеца пазарите са били твърде оптимистично настроени към политиките за стимулиране на пазара на имоти."

Рекорден спад на чуждестранни инвестиции в КитайТревожна тенденция предвещава, че чуждестранните компании изтеглят инвестициите си от Китай


Още сигнали на високо равнище

През последните няколко дни редица високопоставени лица полагат усилия да дадат сигнали за по-голяма подкрепа. Късно в петък Китайската народна банка обяви, че е провела среща с други финансови регулатори, за да позволи отпускането на заеми на строителни предприемачи, които "работят нормално", наред с други сигнали за подкрепа.

"Продължаващият акцент върху подпомагането на финансирането на недвижими имоти и разрешаването на проблемите с дълговете на предприятия от сектора на недвижимите имоти ще продължи да помага за предотвратяване на ескалацията на рисковете. Крехкият растеж продължава да изисква благоприятна финансова среда и все още е необходима по-голяма подкрепа за стимулиране на частните нагласи", става ясно още от доклада.