Почти две години след началото ѝ, световният пазар на диаманти е на път да усети тежките последици от войната в Украйна.

По-рано този месец Европейският съюз включи най-големия производител на диаманти, руската компания "Алроса", в списъка на санкции заедно с нейния главен изпълнителен директор Павел Алексеевич Мариничев.

Новата година постави началото на ескалираща поредица от ограничения върху износа на руски камъни, координирани с Г-7, която включва САЩ, Обединеното кралство, Канада и Япония, както и с водещите икономики от ЕС Германия, Франция и Италия, припомня CNN.

ЕС включи най-голямата руска компания за диаманти в списъка със санкцииPJSC Alrosa, която е собственост на руската държава, произвежда над 90% от цялото руско производство на диаманти

Въпреки че някои държави вече бяха наложили свои санкции, създаването на цялостна система за пазара се оказа предизвикателство; търговците на диаманти в Антверпен, белгийски пристанищен град, който служи като основен център за скъпоценните камъни, лобираха за забавяне на ограниченията върху доходоносния бизнес.

Но сега, след като схемата за санкции вече е договорена, тя може да доведе до сеизмични промени в начина на функциониране на диамантената индустрия, налагайки нови изисквания за прозрачност и проследимост в сектор, който в миналото е работил с по малко и от двете.

"Тези санкции се подготвят от две години и отнеха толкова време, защото е трудно да се измисли рамка, към която всички в могат ефективно да се придържат", обяснява анализаторът в диамантената индустрия Пол Зимнишки.

Европа не иска руски диаманти. Кой е най-големият печеливш от товаГолемите западни бижутери, от Tiffany's до Cartier и Van Cleef & Arpels, се дистанцират от доходоносната търговия с диаманти в Русия

Какво предвиждат новите санкции

Макар че САЩ и Обединеното кралство забраниха директния внос на необработени диаманти от Русия малко след началото на войната, камъните, шлифовани и полирани в други части на света, останаха свободна зона – досега.

Но от началото на януари страните от ЕС и Г-7 забраниха прякото закупуване на непромишлени диаманти от Русия.

Този ход ще бъде последван от допълнителни ограничения върху вноса на руски диаманти, обработени в трети страни, считано от март тази година.

От септември диамантите, продавани в рамките на цялата група държави, ще трябва да се придържат към схема за сертифициране, за да се провери откъде идват.

Диамантите са голямата въпросителна в новите санкции срещу РусияБелгия, която купува значително количество диаманти, настоява за

В Европа ще бъдат включени и бижута и часовници, съдържащи диаманти.

С други думи, дори камъните са изпратени за шлифоване и полиране през половината свят, ако са с произход от Русия, ще бъдат забранени за продажба на пазарите в Европа и Г-7. А индустрията ще трябва да измисли как да докаже това.

Как ще действат

Изглежда, че още никой не знае отговора на този въпрос.

Веригите за доставка на диаманти са дълги и сложни, като камъните обикновено преминават през десетки ръце в различни държави, преди да стигнат до пазара.

Проследяването на произхода им в тази мрежа от трудно контролируеми посредници, е изключително трудно.

Това важи с особена сила за по-малките диаманти, с чието производство е известна Русия, които обикновено се продават в големи количества и често се смесват с камъни от други места.

Засега ЕС и Г-7 са очертали само обща рамка на плановете си за проследяване и проверка на произхода на камъните, като пилотната система ще започне да функционира в началото на март.

Офис за $388 милиона: Диамантената борса в Сурат е по-голяма от ПентагонаСградата разполага с 4700 офис помещения, които могат да се използват и като малки работилници за шлифоване и полиране на диаманти

Промишлените групи, сред които Световният съвет за диаманти, Световният център за диаманти в Антверпен, Индийският съвет за износ на скъпоценни камъни и бижута и Американският гемологичен институт (GIA), работят заедно за намиране на ефективно решение.

"В момента е изключително важно пътната карта да бъде разработена", смята Морган Винтерхолер, генерален мениджър на производителя на диаманти Dimexon, отговарящ за стратегическите марки и устойчивостта.

Технологиите могат да помогнат.

GIA е в състояние да анализира данните, събрани от необработени камъни и да ги съпостави с готовите диаманти, но все още разчита на документацията за мястото, откъдето е дошъл скъпоценният материал.

De Beers е разработила система за проследяване, базирана на блокчейн, известна като Tracr, а други компании също разработват свои собствени предложения. Нито едно от тези решения обаче не действа в голям мащаб и няма научен метод за проследяване на пътя на диаманта от мината.

Диамантите не са най-добрите приятели на инвеститорите Скъпоценните камъни загубиха значителна стойност през последните няколко месеца, като цените им са намалели с 18% от историческите си върхове през февруари 2022 г.

Какво означава това за индустрията

Новите санкции ще ускорят значително усилията за изграждане на проследимост в диамантената индустрия по начин, който ще преструктурира веригите за доставки по целия свят.

Големите компании се подготвят за тази промяна.

Tiffany, собственост на LVMH и Richemont заявиха, че са спрели да доставят руски камъни малко след избухването на войната в Украйна.

Dimexon отдели веригата си за доставки, за да гарантира, че руските камъни не стигат до западните клиенти, като проследява всяка транзакция и разчита на преки търговски отношения с минните компании, за да докаже произхода на всеки пакет камъни.

Русия почти напълно възстанови износа си на диамантиПрез последните месеци дефицитът на камъни доведе до рязък ръст на цените на диамантите, особено на по-малките и достъпните

Тези промени имат и пазарни последици.

На Русия се пада около една трета от световното предлагане на диаманти.

И макар че нейните камъни вероятно ще продължат да блестят в пръстени, огърлици и гривни, купувани от места извън режима на санкции, страните, които се придържат към забраната, представляват почти три четвърти от световния пазар на бижута.

"В средносрочен и дългосрочен план ще има моменти, в които индустрията ще се сблъска с недостиг на доставки поради тази причина", допълва Пол Зимнишки.