Иран е предоставил на Русия голям брой мощни балистични ракети "земя-земя", което задълбочава военното сътрудничество между двете страни, санкционирани от Запада.

Предоставените от Иран около 400 ракети включват балистични оръжия с малък обсег от линията Fateh-110, като например Zolfaghar, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници. Тази мобилна ракета е способна да поразява цели на разстояние между 300 и 700 км.

Иранското министерство на отбраната и Революционната гвардия - елитни сили, които контролират иранската програма за балистични ракети - отказват коментар, както и руското Министерство на отбраната.

Доставките са започнали в началото на януари, след като сделката е била финализирана на срещи в края на миналата година между ирански и руски военни и служители по сигурността, които са се състояли в Техеран и Москва.

Ирански военен служител посочва пред информационната агенция, че са извършени най-малко четири доставки на ракети и че през следващите седмици ще има още. Някои от пратките са били изпратени в Русия с кораб през Каспийско море, а други са били транспортирани със самолет.

"Ще има още пратки. Няма причина да ги крием. Позволено ни е да изнасяме оръжия за всяка държава, която пожелае", посочват източниците от Техеран.

Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху износа на Иран на някои ракети, безпилотни самолети и други технологии изтекоха през октомври. Въпреки това Съединените щати и Европейският съюз запазиха санкциите върху иранската програма за балистични ракети на фона на опасенията за износ на оръжия за неговите пълномощници в Близкия изток и за Русия. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в началото на януари, че Съединените щати са загрижени, че Русия е близо до придобиване на балистични оръжия с малък обсег от Техеран, в допълнение към ракетите, които вече получава от Северна Корея. Тогава представител на САЩ обясни, че Вашингтон има доказателства за активен напредък в преговорите, но все още няма данни за осъществени доставки.

В петък главният прокурор на Украйна заяви, че балистичните ракети, доставени от Северна Корея на Русия, са се оказали ненадеждни на бойното поле, като само две от 24 са поразили целите си. И Москва, и Пхенян отричат да са извършвали подобни доставки. За разлика от тях, Джефри Люис, експерт от Middlebury Institute of International Studies в Монтерей, заявява, че тези от семейството Fateh-110 са изключително прецизни.

"Те се използват за насочване към неща, които са с висока стойност и се нуждаят от прецизно увреждане", казва той, като добавя, че 400 боеприпаса биха могли да нанесат значителни щети, ако бъдат използвани в Украйна.

Забавянето на американската помощ отслабва Киев

Украински военен източник коментира пред информационната агенция, че Киев не е регистрирал използването на ирански балистични ракети от руските сили в конфликта и не разполага с официална информация за това, че Русия се е сдобила с такива. От Министерството на отбраната на страната обаче акцентира, че подобни балистични ракети биха представлявали сериозна заплаха.

Бившият украински министър на отбраната Андрий Загороднюк, от своя страна, заявява, че Русия иска да допълни ракетния си арсенал в момент, когато забавянето на одобряването на голям пакет от американска военна помощ в Конгреса е довело до недостиг на боеприпаси и други материали за украинската армия.

"Липсата на подкрепа от страна на САЩ означава недостиг на наземна противовъздушна отбрана в Украйна. Затова те искат да натрупат маса ракети и да направят пробив", казва Загороднюк, който оглавява базирания в Киев Център за отбранителни стратегии, мозъчен тръст в областта на сигурността, и съветва правителството.

Киев неведнъж е отправял молба към Техеран да спре доставките на безпилотни самолети Shahed за Русия, които заедно с ракететния обстрел се превърнаха в основна част от атаките на Москва на далечни разстояния срещу украински градове и инфраструктура. През декември украинските военновъздушни сили заявиха, че по време на войната Русия е изстреляла 3700 безпилотни летателни апарата Shahed, които могат да летят на стотици километри и се взривяват при удар. Украинците ги наричат "мотопеди" заради характерния звук на двигателите им, а противовъздушната отбрана на страната сваля десетки от тях всяка седмица.

Първоначално Иран отричаше да доставя безпилотни самолети на Русия, но месеци по-късно заяви, че е изпратил малък брой преди Москва да започне войната срещу Украйна през 2022 г.

"Онези, които обвиняват Иран, че предоставя оръжия на една от страните във войната в Украйна, го правят с политически цели", заяви в понеделник говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани. "Не сме предоставяли никакви безпилотни самолети за участие в тази война."

Роб Лий, старши научен сътрудник в базирания във Филаделфия аналитичен център Foreign Policy Research Institute, пък предупреждава, че доставката на ракети Fateh-100 и Zolfaghar от Иран ще даде на Русия още по-голямо предимство на бойното поле.

"Те биха могли да се използват за нанасяне на удари по военни цели на оперативна дълбочина. Балистичните ракети са по-трудни за прехващане от украинската противовъздушна отбрана", казва той.

Задълбочаване на връзките с Москва

Твърдолинейните управници на Иран постоянно се стремят да задълбочат връзките си с Русия и Китай, залагайки на това, че подобно сближаване ще им помогне да устоят на американските санкции и да прекратят политическата си изолация.

Сътрудничеството в областта на отбраната между Иран и Русия се засили, след като през февруари 2022 г. Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с ръководителя на Въздушно-космическите сили на Революционната гвардия на Иран Амирали Хаджизаде през септември в Техеран, когато му бяха представени ирански безпилотни самолети, ракети и системи за противовъздушна отбрана. Миналия месец пък руското външно министерство заяви, че очаква президентът Владимир Путин и иранският му колега Ебрахим Раиси скоро да подпишат нов широк договор за сътрудничество след разговорите в Москва през декември.

"Това военно партньорство с Русия показа на света отбранителните възможности на Иран", коментират източниците на Reuters. "Това не означава, че ние заставаме на страната на Русия в конфликта в Украйна."

Залогът е голям за иранските духовни лидери на фона на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка „Хамас“, която избухна след 7 октомври. Те са изправени и пред нарастващо недоволство у дома заради икономическите проблеми и социалните ограничения. В същото време, докато Техеран се опитва да избегне пряка конфронтация с Израел, която би могла да принуди САЩ да се включат, неговите съюзници от Оста на съпротивата - включително Хизбула в Ливан и хутите в Йемен - атакуват израелски и американски цели.

През ноември Иран обяви, че е финализирал договореностите с Русия за предоставяне на изтребители Су-35, бойни хеликоптери Ми-28 и самолети за обучение на пилоти Як-130.

Анализаторът Грегъри Бру от Eurasia Group, консултантска компания за политически рискове, посочва, че Русия е много удобен съюзник за Иран.

"Отношенията са транзакционни: в замяна на безпилотните самолети Иран очаква повече сътрудничество в областта на сигурността и модерно въоръжение, особено съвременни самолети", смята той.