Не толкова отдавна затварянето на един от най-важните търговски пътища в света щеше да увеличи рязко сметките на домакинствата за енергия и горива. Защо тогава, в разгара на кризата в Червено море, когато танкерите с петрол и втечнен природен газ (LNG) са принудени да избират много по-дълги маршрути до местоназначението си, цените на енергията почти не реагираха нагоре, а и дори се понижиха през последните няколко седмици?

Европа внася по-голямата част от природния си газ, но цената на еталонния договор за доставка спадна с 28% от началото на декември, когато подкрепяните от Иран бойци хути започнаха да засилват атаките срещу морския транспорт в отговор на войната на Израел срещу “Хамас”.

През последните дни напрежението допълнително ескалира, след като Иран и Пакистан си размениха удари, а съюзниците и пълномощниците на Иран в Близкия изток - т.нар. ос на съпротивата - започнаха нападения срещу израелските сили и съюзниците им на фона на войната в Газа.

Хутите се оказват по-голям проблем за товарното корабоплаване от пандемиятаЕдинственото събитие с по-голямо въздействие от тази криза е засядането на Ever Given в Суецкия канал
Цените на барел суров петрол тип "Брент", световният еталон за петрол, и "Уест Тексас Интермедиат", американският еталон за петрол, почти не се промениха. Те са се повишили с около 4% от началото на декември.

Голяма разлика няма и на бензиностанциите - както в САЩ, така и в Европа.

"Пазарът на петрол по принцип не се вълнува толкова, колкото преди, защото знае, че повечето от тези напрежения наистина не водят непременно до намаляване на предлагането", казва пред CNN Хомаюн Фалакшахи, старши анализатор на петрола в доставчика на данни Kpler.

През 2022 г., след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, световните енергийни пазари реагираха с повишение на цените и на най-малкият признак за по-нататъшни геополитически вълнения. Сега обаче анализаторите твърдят, че икономическите фактори - по-слабото търсене в страни като Китай и Германия и голямото предлагане на нефт и газ - действат като противовес на влиянието на насилието в Близкия изток. Поне за момента.

Значителен излишък на петрол

По данни на Kpler между 10 и 12% от световния износ на суров петрол и между 14 и 15% от износа на петролни продукти като бензин и дизел обикновено преминават през Червено море. През последните седмици много от тези танкери трябваше да изберат по-дълъг маршрут, за да избегнат водния път. Но според Фалакшахи те все още достигат до своите клиенти.

Високо напрежение: САЩ пак удариха хутите, Пакистан и Иран отново на нож Това е четвъртата атака на американските военни срещу базираната в Йемен организация за седмица
"Това наистина е предимно криза във веригата за доставки, не сме загубили обеми", казва той. "Някои танкери трябва да заобиколят нос Добра надежда (в Южна Африка), но в крайна сметка обемите остават същите", акцентира той.

Въпреки че предлагането остава стабилно, глобалният ръст на търсенето на петрол отслабва. Националното статистическо бюро на Китай потвърди тази седмица, че икономиката на страната се е разширила с 5,2% през миналата година. Това надхвърли правителствените прогнози, но все пак е едно от най-лошите икономически представяния на страната от повече от три десетилетия.

Очаква се ръстът на световното търсене на петрол да намалее почти наполовина през тази година, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика от четвъртък. В същото време световното предлагане трябва да достигне исторически връх благодарение на рекордния добив в някои страни, сред които САЩ и Канада, посочва МАЕ.

Това се случва въпреки няколкото дълбоки съкращения на добива от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и няколко нейни съюзници, включително Русия, обявени миналата година в опит да се повишат цените. Ако алиансът ОПЕК+ изпълни плана си за прекратяване на част от тези съкращения през второто тримесечие, силният ръст на производството от други държави може да доведе до "значителен излишък" на петрол в световен мащаб, смятат още от агенцията.

Въпреки това Фалакшахи смята, че прекъсванията в Червено море ще продължат "с месеци" и очаква цената на сорта “Брент” да надхвърли 80 долара за барел в близко бъдеще, тъй като пазарите са на същото мнение. Според него през следващите няколко седмици цената може да достигне до 85 долара за барел, като ще се повиши само ако конфликтът в региона ескалира значително - най-вече от директна намеса на Иран.

Сблъсъкът в Червено море - глътка въздух за сектора на океанските превозиМиналата година той беше затънал в рецесия и спад в печалбите
Стабилни доставки на газ в Европа

Междувременно усилията на Европа да се откъсне от руския газ от началото на 2022 г. чрез намиране на алтернативни доставки, увеличаване на капацитета за получаване на втечнен природен газ и запълване на съоръженията за съхранение носят дивиденти.

Си Нан, старши изследовател в Rystad Energy, коментира, че настоящите исторически високи нива на съхранявания газ са "определящият фактор", който държи цената му под контрол в Европа.

По данни на Gas Infrastructure Europe газовите хранилища на Европейския съюз са били пълни на 78% във вторник, последния ден, за който има налични данни. Това е доста над средното ниво от 63%, което блокът има в същия ден между 2017 и 2021 г.

През последните няколко дни няколко кораба с катарски втечнен природен газ, предназначени за Европа, са заобиколили Червено море, сочи анализ на Kpler, споделен в X, а оценката на Нан е, че катарският втечнен природен газ "просто идва по-дълъг маршрут, с около 10 дни повече".

Хаосът в Червено море пренасочва купувачите на петрол към САЩИма много голяма вероятност американският износ да счупи абсолютния рекорд през следващите седмици
"Сега пазарът не е изложен на риск от какъвто и да е недостиг на доставки", казва тя пред CNN, като добавя, че всички други източници на природен газ, включително американските, са "стабилни".

По данни на консултантската компания Wood Mackenzie през миналата година Катар е гарантирал малко над 5% от търсенето на газ в Европа - показател, който включва и Обединеното кралство.

Нан посочва, че сравнително скромното търсене също помага да се предотвратят скоковете в цените на газа, тъй като голяма част от европейския пазар на електроенергия вече се захранва от възобновяеми енергийни източници, а не от газ. Промишленото потребление е ниско в сравнение с времето преди началото на войната в Украйна.