В четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ) направи допълнителна възходяща ревизия на прогнозата си за ръстa на търсенето на петрол през 2024 г., въпреки че тя остава значително по-ниска от очакванията на групата производители ОПЕК.

Новата ревизия на базираната в Париж агенция, която е третата възходяща поред в рамките на няколко месеца, предвижда, че през 2024 г. световното потребление на петрол ще нарасне с 1,24 млн. барела на ден в сравнение с прогнозата на ОПЕК за 2,25 млн.

През последните години МАЕ и ОПЕК се сблъскаха по въпроси като дългосрочното търсене и необходимостта от инвестиции в нови доставки.

ОПЕК+ свива добива на петрол с над 1 млн. барела дневно в началото на 2024Саудитска Арабия, Русия и други членове на организацията добиват повече от 40% от световния петрол


Последната възходяща ревизия на агенцията, която е със 180 000 барела дневно повече от предишната прогноза, е свързана с подобряването на световния икономически растеж и по-ниските цени на суровия петрол през четвъртото тримесечие плюс разрастващия се нефтохимически сектор в Китай.

"Консенсусните икономически перспективи се подобриха донякъде през последните няколко месеца вследствие на неотдавнашния миролюбив завой в политиката на централните банки", посочват от МАЕ в януарския си доклад, цитирани от Reuters. "Спадът на цените на петрола през четвъртото тримесечие на 2023 г. действа като допълнителен попътен вятър".

Цените на петрола започнаха годината със слаби темпове, тъй като несигурността в търсенето компенсира въздействието на новия кръг от съкращения на доставките от страна на ОПЕК и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, както и нарастващото напрежение в Близкия изток.

В четвъртък петролът сорт „Брент“ се търгуваше за около 78 долара за барел, като през 2023 г. загуби около 10% и завърши годината на 77,04 долара.

Търсенето на петрол, въглища и природен газ ще достигне върха си до 2030 г.Според доклад на МАЕ, в момента се извършва трансформация в начина на захранване на планетата


МАЕ заяви, че очакваното намаляване наполовина на темпа на нарастване на търсенето на годишна база през 2024 г. е резултат от почти завършилото възстановяване след пандемията, слабия икономически растеж в големите икономики, подобренията в енергийната ефективност и бурното развитие на електромобилния парк.

Опасения на пазара

Нарастващото геополитическо напрежение в Близкия изток, на който според МАЕ се пада една трета от световната морска търговия с петрол, разтревожи пазарите.

Нападенията на съюзените с Иран хутски милиции срещу кораби в Червено море от ноември насам забавиха търговията между Азия и Европа и разтревожиха големите сили при ескалацията на войната между Израел и „Хамас“.

МАЕ очаква по-бавен ръст на търсенето на петрол и свиване на пазараПрез 2024 растежът ще се забави до 1 млн. барела на ден, което е със 150 000 бр. по-малко от досегашната прогноза


Това би могло да наруши потока на петрол през ключови търговски контролно-пропускателни пунктове, въпреки че все по-голям брой корабособственици отклоняват товари от Червено море.

Ако не се стигне до значителни смущения в петролните потоци, посочват от МАЕ, "пазарът изглежда сравнително добре снабден през 2024 г.", въпреки че ОПЕК и по-широкият алианс ОПЕК+ приложиха серия от съкращения на добива от края на 2022 г. насам. Ново съкращение за първото тримесечие влезе в сила този месец.

Макар че тези съкращения могат да наклонят пазара към малък дефицит в началото на годината, МАЕ прогнозира, че силният ръст от страна на производителите извън групата ОПЕК+ - включително САЩ, Бразилия и Гвиана - може да доведе до значителен излишък, ако допълнителните доброволни съкращения бъдат отменени през второто тримесечие.