Войната между Израел и „Хамас“ вече въвлече по-широкия регион на Близкия изток, а перспективите за конфронтация между регионалните и световните сили стават все по-вероятни.

В целия регион сраженията до голяма степен се ограничават до нападения между подкрепяните от Иран милиции, от една страна, и САЩ, Израел и неговите съюзници, от друга. Но пряката намеса на Иран и САЩ през последните седмици засили опасенията, че проксиконфликтът между тях може да се превърне в пряк сблъсък, пише в свой анализ CNN.

Досега САЩ и Иран избягваха да се конфронтират пряко. САЩ атакуваха подкрепяни от Техеран групировки в Йемен, Сирия и Ирак, докато те, на свой ред, атакуват американски служители в Ирак и Сирия. Иран също така нанесе удари по определяни като антиирански групировки в Ирак, Сирия и Пакистан. Пакистан отговори с ответни удари.

Ислямската република, която отдавна се противопоставя на присъствието на американски сили в задния си двор, прекара последните няколко десетилетия в изграждането на мрежа от ислямистки, антизападни и антиизраелски милиции, които обучава, финансира и въоръжава. В последно време тези групировки станаха по-войнствени, особено йеменските бунтовници хути, които нарушиха жизненоважен международен воден път, нанасяйки хаос на световната търговия и принуждавайки западните държави да се намесят. Освен това тя изгради връзки и подпомага финансирането на „Хамас“.

Високо напрежение: САЩ пак удариха хутите, Пакистан и Иран отново на нож Това е четвъртата атака на американските военни срещу базираната в Йемен организация за седмица


САЩ, които от години се опитват да излязат от Близкия изток, засега не успяват да го направят по различни причини. В резултат на това още преди сегашното напрежение в региона страната имаше значителен военен отпечатък там, наброяващ над 30 000 военнослужещи.

От началото на войната обаче Вашингтон значително засили военната си позиция в региона, като прехвърли около 1200 американски военнослужещи, заедно с хиляди други на борда на ударни групи на военноморските самолетоносачи и експедиционна единица на морската пехота с численост около 2000 души. На някои места, включително в Ирак и Сирия, военното присъствие на САЩ се припокрива с това на Иран и неговите съюзници, а с нарастването на напрежението в целия регион, тези райони се превръщат в потенциални точки на пряк конфликт между двете държави.

Ливан

В Ливан се намират най-мощните паравоенни сили в Близкия изток, подкрепяни от Техеран, а най-известната от тях е „Хизбула". Една от основните бази на групировката е разположена на израелско-ливанската граница и от началото на войната в Газа разменя огън с израелските сили. Движението е близко до „Хамас“ в Газа.

Въпреки че точният размер на арсенала на шиитската ислямистка групировка не е известен, експертите изчисляват, че тя разполага с между 150 000 и 200 000 ракети, както и с минохвъргачки. Според Института за изследвания на националната сигурност в Тел Авив стотици от тези ракети "са с висока точност и силно разрушителни".

Кои са хутите и какво следва в Червено море?Групировката се закани да продължи атаките си срещу кораби след ударите на САЩ и Обединеното кралство


Лидерът на „Хизбула" Саид Хасан Насрала твърди, че групировката разполага със 100 000 бойци, включително действащи войници и резервисти. Смята се, че Иран е основният доставчик на оръжие за Хизбула.

Ирак

Техеран има значително влияние върху няколко шиитски милиции, тясно свързани с иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР). Сред тях са Kataib Hezbollah, Harakat al-Nujaba и Kata'ib Sayyid al-Shuhada.

Експерти твърдят, че някои от групите, като Kataib Hezbollah, са по-тясно свързани с властите в Техеран, отколкото с правителството в Багдад. Службата на директора на националното разузнаване на САЩ смята, че в нея членуват до 10 000 души. В Ирак се намират и основаната от КГИР организация Badr, както и Asaib Ahl Al-Haq.

Подкрепяните от Иран групировки са извършили десетки нападения срещу американските сили в Ирак от началото на войната в Газа, на които САЩ отвръщат с въздушни удари. През уикенда американски служители бяха ранени при нападение с балистична ракета срещу военновъздушната база Ал-Асад в Ирак. Това е вторият път от 7 октомври насам, в който балистични ракети са били използвани за нападение срещу американските и коалиционните сили в страната.

До 2008 г., в разгара на войната в Ирак, САЩ имат близо 160 000 войници в страната. Днес около 2 500 военнослужещи са разположени в няколко бази там.

САЩ и Европа запретват ръкави, за да ограничат конфликта в Близкия изтокДържавният секретар на САЩ и европейският първи дипломат са на посещение в региона


Опасявайки се Ирак да не се превърне в плацдарм за регионална война, министър-председателят на страната заяви този месец, че Багдад се стреми към излизане от водената от САЩ коалиция. САЩ пък са подчертавали неведнъж, че тяхното военно присъствие в Ирак е по покана на правителството.

Сирия

Иран има пряко присъствие в Сирия, където след въстанието през 2011 г. се разположиха силите, известни като „Лива ал-Кудс“ - елитно подразделение на КГИР, което се занимава с операции в чужбина, за да подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад. Личният състав на силите служи като военни съветници и се сражава на фронтовата линия на страната на Асад, заедно с подкрепяните от Иран милиции.

В Сирия се намират и бригадите Zainabiyoun и Fatemiyoun - шиитски милиции, свързани с Иран, за които се смята, че набират афганистански и пакистански бойци.

САЩ разполагат с 800 бойци в Сирия като част от продължаващата мисия срещу ИДИЛ. Повечето американски сили са разположени в така наречената от военните "зона за сигурност в Източна Сирия", където Вашингтон подкрепя Сирийските демократични сили (СДС), разположени в североизточната част на страната и воюващи срещу Асад.

Растящото напрежение в Близкия изток засилва опасенията от регионален пожарАко сблъсъците между американски военни и проирански групи зачестят, това може да въвлече САЩ в конфликта


Известно присъствие на американски войски има и в югоизточната част на Сирия, където САЩ подкрепят Сирийската свободна армия, която също се противопоставя на сегашния режим в страната. Той пък гледа на САЩ като на нашественик.

През последните седмици американските войски в Сирия все по-често са обект на нападения от страна на подкрепяни от Иран групировки, на които САЩ отговарят с въздушни удари.

Йемен

В центъра на днешния проксиконфликт между Иран и САЩ са йеменските бунтовници хути, които засилват ударите си по кораби в Червено море, заявявайки, че отмъщават на Израел за войната му в Газа.

В момента групировката контролира Северен Йемен и води почти осемгодишни боеве с подкрепяната от САЩ и ръководената от Саудитска Арабия коалиция преди спирането на сраженията миналата година.

Оръжията на хутите до голяма степен са сглобени с ирански компоненти, внесени контрабандно в Йемен на части.

Американската армия разполага военни кораби в Червено море, край бреговете на Йемен, от които нанася удари по цели на хутите. През декември САЩ сформираха коалиция от повече от 20 държави, за да предпазят търговския трафик от техните атаки в Червено море.

Хутите спират глобалните вериги за доставки, САЩ взимат нещата в свои ръцеМорски превозвачи, стоящи зад 60% от световната търговия, спират услугите си през Червено море


Ивицата Газа и Израел

Обсадената ивица Газа е дом на бойната групировка „Хамас“, за която Израел смята, че е имала около 30 000 бойци преди войната. Ислямистка организация с военно крило, тя е създадена през 1987 г., а през последните години установява все по-тесни връзки с групировката. За разлика от всички други съюзници на Техеран в региона, „Хамас“ е сунитска, а не шиитска мюсюлманска организация. Все още няма доказателства, че Иран е знаел предварително за нападенията срещу Израел от 7 октомври, а и се смята, че Ислямската република няма толкова голямо влияние върху „Хамас“, колкото върху другите негови съюзници в региона.

Вашингтон обаче твърди, че в миналото Иран е предоставял до 100 млн. долара годишно под формата на комбинирана подкрепа за палестински групировки, включително „Хамас“ и Палестински ислямски джихад - друга войнствена организация, базирана в Газа.

От другата страна на границата, Израел е най-големият получател на американска военна помощ, като от основаването на еврейската държава през 1948 г. Вашингтон е предоставил повече от 130 млрд. долара.

Арабски държави от Персийския залив и Турция

Въпреки че войната между Израел и „Хамас“ все още не се е разпространила в арабските държави от Персийския залив, някои от тях се чувстват уязвими, тъй като и преди са били обект на нападения от страна на свързани с Иран групировки. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха нападнати от хутите съответно през 2019 г. и 2022 г.

Войната на Израел с „Хамас“ като плюс за ПутинРусия вижда кризата в Близкия изток като шанс да увеличи влиянието си там


В съюзените със САЩ държави от Персийския залив се намират и едни от най-големите подразделения на американски войски в света. САЩ разполагат с около 13 500 души в Кувейт, което е най-голямото концентрирано военно присъствие в региона. Само в Германия, Япония и Южна Корея са разположени повече американски сили от Кувейт.

Втората основна база в региона е Катар, където са дислоцирани около 10 000 военни в най-голямата американска военна база в Близкия изток. В нея се намира и предният щаб на Централното командване на САЩ и Комбинираният център за въздушни операции. Този месец САЩ тихомълком постигнаха споразумение, което удължи правото им на военно присъствие там с още 10 години.

Други центрове на американското военно присъствие са Бахрейн, където се намира Централното командване на военноморските сили на САЩ и се помещава Пети флот на ВМС, и Йордания, където са разположени около 3 000 американски военнослужещи. В Турция има 1465 американски военнослужещи.