След 100 дни войната между Израел и Хамас се превръща в продължителен конфликт без ясен край, заплашващ да се разпространи в Близкия изток, да наруши световната търговия и да засегне САЩ.

Едно от най-големите геополитически събития през този век се промени от атаката на Хамас на 7 октомври, която според Израел е убила 1200 души, до свирепото отмъщение на израелската армия срещу въоръжената група в Газа, пише в анализ The Wall Street Journal.

Повече от 23 000 палестинци са убити, предимно жени и деца, твърдят палестинските власти, число, което не прави разлика между бойци и цивилни, а близо 70% от 439 000 домове в Газа и около половината от сградите са повредени или разрушени.

САЩ се притекоха на помощ на Израел във война, която представлява един от определящите външнополитически тестове за президента Байдън. Конфликтът и твърдата подкрепа на администрацията за Израел отекнаха във вътрешната политика на САЩ, предизвиквайки вълна от протести в университетските кампуси и наливайки масло в огъня на културните войни точно когато президентът се насочва към оспорвани избори.

Конфликтът в Газа принуди САЩ да се съсредоточат отново върху Близкия изток след години на пренасочване на дипломатически и военни ресурси за противодействие на надигащия се Китай. Това отвлече вниманието от усилията на САЩ да помогнат на Украйна да отблъсне инвазията на Русия.

Конфликтът попречи на един от основните външнополитически приоритети на Байдън: подкрепяните от САЩ преговори за нормализиране между Израел и Саудитска Арабия, които имаха за цел да преформатират дипломатическите връзки и съюзите за сигурност в региона и да помогнат за ограничаването на Иран. С високото напрежение между САЩ и арабските страни не е ясно как и кога САЩ ще могат да възобновят тези преговори, които бяха прекратени.

Сега въпросът как да се реши израелско-палестинският конфликт, който години наред беше до голяма степен пренебрегван от международната общност и Израел, отново е централен за глобалната дипломация – въпреки че пътят към решение изглежда по-труден от всякога.

САЩ и Европа запретват ръкави, за да ограничат конфликта в Близкия изтокДържавният секретар на САЩ и европейският първи дипломат са на посещение в региона

Отвъд бойното поле в Газа, САЩ работят по сдържането на подкрепящия Хамас Иран и неговите съюзници, включително ливанската Хизбула и йеменските хуси. Крехкият мирен процес в Йемен, за чието осъществяване помогнаха САЩ и е в центъра на неотдавнашното сближаване между Саудитска Арабия и Иран, сега е изложен на риск.

САЩ и техните съюзници нанесоха удари срещу цели на хутите в Йемен в отговор на атаки в Червено море, които принудиха корабите да извършват по-скъпи пътувания и разтърсиха цените на стоките, свързани с тези потоци.

„Когато една война в Газа се разпространи отвъд Газа, отвъд Израел, в региона, което се случва в момента, тогава имате глобални последици“, каза Хю Ловат, старши сътрудник по политиката Европейски съвет за външни отношения.

Кои са хутите и какво следва в Червено море?Групировката се закани да продължи атаките си срещу кораби след ударите на САЩ и Обединеното кралство

Ударите засилиха военното участие на САЩ, след като те разположиха военни кораби в региона в първите дни на конфликта Израел-Хамас, за да възпрат Хизбула да атакува Израел. САЩ предоставиха на Израел големи разбиващи бункери бомби, заедно с десетки хиляди други оръжия и артилерийски снаряди, за да помогнат за изтласкването на Хамас от Газа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи четири посещения в региона от 7 октомври насам в опит да предотврати прерастването на войната в регионален конфликт.

В целия западен свят протестиращи се събраха и от двете страни, обединявайки се срещу антисемитизма и организирайки шествия, за да осъдят Израел и да подкрепят палестинците.

Напрежението допринесе за оставките на президентите на Харвардския университет и Университета на Пенсилвания.

Президентът на Харвард се оттегли след обвинения, свързани с антисемитизъмГей е вторият президент на университет от Бръшляновата лига, който напуска поста си след изслушването в Конгреса на 5 декември

В четвъртък Южна Африка обвини Израел в геноцид пред Международния съд, като твърди, че военният отговор на Израел на атаките на Хамас нарушава международния договор, изготвен след систематичното унищожаване на шест милиона евреи от нацистка Германия. Израел отхвърля твърденията и казва, че самата Южна Африка нарушава Конвенцията за геноцида, като подкрепя Хамас, която призовава за елиминирането на Израел.

Израел изгражда свой собствен правен случай, който ще отговаря на международните стандарти за твърдения за престъпления, извършени от Хамас, включително актове на осакатяване, убийства и сексуално насилие. Израел планира да съди бойци на Хамас, заловени след нападението на 7 октомври, в израелски съдилища.

Израел се изправя пред Международния съд по обвинение за геноцид в ГазаДелото е заведено от Южна Африка с твърдение, че страната нарушава Конвенцията за геноцида от 1948

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху постави целите за унищожаване на Хамас като бойна сила, прекратяване на контрола му над Газа и освобождаване на израелските заложници. Оказа се обаче, че кървавата война демонстрира границите на израелските военни способности – и сложността на подземната защитна мрежа на Хамас, посочва WSJ.

Израел успя да убие бойци на Хамас и да попречи на способността на групировката да извършва атаки, но не постигна целите, които заяви в началото. Израелската армия все още се стреми да намери и унищожи тунели, където се смята, че се крият лидерът на Хамас в Газа Яхя Синвар и други, допълва изданието.

През четвъртия месец от операцията си в Газа Израел сигнализира, че преминава към етап на конфликт с по-ниска интензивност, под натиска на САЩ да ограничат палестинските жертви и на фона на влошаваща се хуманитарна криза.

Конфликтът показа колко трудно ще бъде противопоставянето на заплахата от Иран, който финансира Хамас и осигурява обучение на неговите бойци преди 7 октомври като част от усилията за създаване на това, което Техеран нарича „Ос на съпротивата“ срещу Израел и Запада.

„Ясно е, че това, което се случи досега, разклати регионалния баланс на силите срещу Израел и Съединените щати“, коментира Гасан Хатиб, преподавател в университета Бирзейт на Западния бряг и палестински социолог. „Към момента Израел не е в състояние да победи един от многото поддръжници на Иран.“

Израел все още е способен да намери и убие ръководството на Хамас в Газа и останалите й бойци - които израелската армия оценява на хиляди. Но военни анализатори смятат, че постигането на тази цел, като същевременно се спасяват и останалите заложници, ще бъде трудно.

Израел е изправен и пред допълнителното предизвикателство да поеме битката срещу Хамас в южната част на Газа, където се премесиха по-голяма част от 2,2 млн. население – това повишава риска от повече смъртни случаи на цивилни, което обтяга отношенията на Израел със САЩ.

Убийството на лидер на „Хамас“ в Ливан заплашва да подпали регионаИзраелската армия обяви, че е

Засега лидерите на Хамас също изглеждат разделени относно това, което групата иска да постигне от войната. Те вярват, че Хамас е постигнал голяма победа с атаките от 7 октомври само чрез нанасяне на разузнавателен и военен удар върху Израел и запазвайки висшите си лидери в безопасност след израелската инвазия.

Ключовите въпроси са дали Хамас може да използва останалите заложници, които държи, за да освободи палестинците, затворени в израелски затвори. И дали може да остане или на власт в Газа, или като влиятелна сила в палестинската политика.

Дори ако Израел разбие Хамас в Газа, не е ясно кой ще управлява ивицата, ще финансира нейното възстановяване и ще работи за сигурността.

Влиятелни арабски страни, включително Египет, смятат, че Хамас трябва да играе роля.

Междувременно подкрепата на САЩ за Израел подкопава САЩ в Глобалния юг, където страните се питат защо Вашингтон искат подкрепа в Украйна срещу териториалната експанзия на Русия, когато Вашингтон подкрепя продължаващата окупация на Палестинските територии от Израел.

„За Пекин и Москва не е лошо да виждат как САЩ пилеят своите политически и военни ресурси в подкрепа на Израел“, казва Ловат от Европейския съвет за външни отношения. „В крайна сметка Китай и Русия всъщност излизат с предимство от този конфликт.“