През последните седмици руският президент Владимир Путин публично намекна, че е отворен за дискусии за прекратяване на войната в Украйна при условията на Москва, тъй като военният устрем на Киев се забавя.

Очертанията на сделката, която руският лидер вероятно иска, пък могат да се видят в проект за мирен договор, изготвен от руски и украински преговарящи през април 2022 г., около шест седмици след началото на войната. Западни служители и анализатори твърдят, че тези цели остават до голяма степен непроменени след две години на сражения - превръщането на Украйна в кастрирана държава, която е постоянно уязвима за руска военна агресия.

Макар че общите очертания на в крайна сметка неуспешните мирни преговори бяха разкрити след това, пълният документ от 17 страници, на базата на който The Wall Street Journal прави своя анализ, не беше оповестен публично. Документът, датиран от 15 април 2022 г., очертава как преговарящите от двете страни са се стремили да прекратят сраженията, като се съгласят да превърнат Украйна в "постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове", на която е забранено да възстановява армията си с подкрепата на Запада и която оставя Крим под фактически руски контрол. В крайна сметка споразумение не беше постигнато, мащабът на руските военни престъпления в Украйна нарасна, а Западът изпрати много оръжия, за да подкрепи Киев.

Днес Украйна заявява, че няма да започне мирни преговори, докато Русия не изтегли войските си от страната. Две години на конфликт втвърдиха украинското обществено мнение срещу всякакъв вид мирно споразумение, а украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всяко прекратяване на военните действия просто ще позволи на Русия да се превъоръжи и да атакува по-успешно по-нататък. Анализаторите обаче смятат, че военна победа за която и да е от двете страни изглежда все по-недостижима.

Документът показва дълбоките отстъпки, които преговарящите от украинска страна са обмисляли, докато Киев се е борил в първите седмици на войната. Той също така напомня за компромисите, които Русия може да се опита да принуди Киев да преглътне, ако военната подкрепа от Запада престане, а Москва постигне значителни териториални успехи.

Проектът за договор гласи, че Украйна, макар да има право да се стреми към членство в ЕС, няма да може да се присъедини към военни съюзи като Организацията на Северноатлантическия договор. На украинска територия няма да се допускат никакви чуждестранни оръжия. Военните сили на Украйна ще бъдат съкратени до определен размер. По друг начин казано, Русия се стреми да ограничи всичко - от броя на войниците и танковете до максималния обсег на стрелба на украинските ракети.

Кримският полуостров, който вече е окупиран от Русия, предвиждат тогавашните условия на Москва, ще остане под нейното влияние и няма да се счита за неутрален. Кремъл също така настоява руският език да бъде признат наравно с украинския в държавната администрация и съдилищата - клауза, която Киев категорично е отхвърлил.

Бъдещето на района на Източна Украйна, окупиран от Русия през 2014 г., не е включено в проекта, като се казва, че този въпрос трябва да бъде изяснен на четири очи от Путин и Зеленски - среща, която така и не се състоя.

Договорът е трябвало да бъде гарантиран от чуждестранни сили, включващи САЩ, Великобритания, Китай и Франция. Плановете са именно тези държави да отговарят за защитата на неутралитета на Украйна, ако договорът бъде нарушен. Но докато той е в сила, гарантите са задължени да "прекратят международните договори и споразумения, несъвместими с постоянния неутралитет на Украйна", включително всички обещания за двустранна военна помощ.

Документът отразява дълбоко залегналите руски фобии, че Западът, начело със САЩ, от години разработва Украйна като т.нар. антируска държава и инструмент за подкопаване, сдържане и в крайна сметка завземане на контрола над Русия. След като Путин не успя да поеме контрола над Киев и да свали правителството, този документ изглежда предлага следващото най-добро нещо за него - начин да се прекъсне западната подкрепа за Киев, казват анализаторите пред WSJ.

Въпреки че по-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи да организира нови преговори, подобно развитие изглежда малко вероятно в близко бъдеще. Макар че фронтовата линия почти не е помръднала от една година, песимизмът относно перспективите пред Украйна нараства, тъй като Русия наскоро направи първото си значително настъпление от месеци насам, а силите на Киев изпитват недостиг на боеприпаси и жива сила.

Финансирането на Украйна с милиарди долари от страна на САЩ е спряно в Конгреса, вниманието на Запада е раздвоено към Близкия изток, а социологическите проучвания са благоприятни за кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, който неведнъж е заявявал, че ако бъде избран, ще посредничи за незабавна мирна сделка.

Самият Путин твърди, че Украйна се е отказала от първия шанс за мир под натиска на Запада. На среща с няколко африкански лидери на 17 юни 2023 г. Путин показа документ, който според него е бил парафиран от ръководителя на преговорния екип на Киев. По думите му проектът съдържал 18 члена с приложения, в които се посочвал броят на военния персонал и бронираните машини.

"Правителството в Киев, както обикновено правят техните господари, хвърли всичко това на бунището на историята", коментира Путин. "Те го отхвърлиха."

Самуел Чарап, анализатор на Русия в RAND, посочва, че импулсът на Москва да преговаря може да отслабне, когато види, че западната помощ е спряна, и отбележи по-голям напредък на бойното поле. Западни служители предупреждават, че въпреки двегодишните скъпоструващи боеве Путин продължава да преследва максималистичните си цели в Украйна, които включват смяна на властта в Киев, за да се осигури управление, което изпълнява поръчките на Кремъл.

Всяко подобно мирно споразумение от страна на Украйна "я оставя на милостта на Русия", казва Киър Джайлс, директор в Центъра за изследване на конфликтите, британски мозъчен тръст.

От първоначалното си нахлуване в Източна Украйна и анексирането на Крим през 2014 г. Русия е нарушила повече от 400 международни договора и конвенции, изчисляват на свой ред от аналитичния център Chatham House.

Първият кръг от предварителни мирни преговори започна само няколко дни след инвазията през февруари 2022 г. Първоначално руските и украинските преговарящи се срещнаха в Беларус, след което се преместиха в Турция и продължиха разговорите с прекъсвания до април. Полученият документ изглежда слабо базиран на договора от 1990 г., с който се създава обединена Германия и в който войските на Съветския съюз напускат Източна Германия при условие, че страната се откаже от ядрените оръжия и ограничи размера на армията си. Проектодоговорът включва забрана на чуждестранни оръжия, "включително ракетни оръжия от всякакъв тип, въоръжени сили и формирования".

Москва иска също така въоръжените сили на Украйна да бъдат ограничени до 85 000 войници, 342 танка и 519 артилерийски установки. Украинците, от своя страна, искат 250 000 войници, 800 танка и 1900 артилерийски оръдия.

Преговорите, в рамките на които е създаден въпросният документ, в крайна сметка бяха напълно прекратени през юни 2022 г.