Русия изглежда се наслаждава на гафа, който френският президент Еманюел Макрон направи тази седмица, обяснявайки, че страните от НАТО са обсъждали възможността за разполагане на западни сухопътни войски в Украйна, като акцентира, че такава възможност не може да бъде "изключена".

Предложението на Макрон беше широко и многo публично отхвърлено от държавите от алианса. Съединените щати, Германия, Обединеното кралство, Испания, Полша и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бяха сред тези, които отрекоха, че изпращането на сухопътни войски в Украйна е вариант.

Кремъл обаче побърза да се възползва от коментарите във вторник, като предупреди, че всяка стъпка за разполагане на западни бойни единици в Украйна ще доведе до "неизбежен" конфликт между НАТО и Русия. Оттогава насам в държавните руски медии преобладават мнения на руски официални лица, които се наслаждават на очевидното разделение в НАТО и на това, че Макрон очевидно е разчел погрешно настроенията в блока.

Дмитрий Медведев, бивш руски президент и министър-председател, коментира, че Макрон е претърпял пристъп на словесна "инконтиненция", а председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин - че "гръмките изявления" на Макрон "ужасиха жителите на неговата страна и лидерите на редица европейски държави".

"За да запази личната си власт, Макрон не измисли нищо по-добро от това да предизвика трета световна война. Инициативите му стават опасни за френските граждани", заявява Володин в Telegram, сравнявайки френския президент с Наполеон Бонапарт, чието нахлуване в Русия през 1812 г. е широко признато като военна катастрофа за Франция, довела до огромен брой жертви.

"Преди да прави подобни изявления, Макрон би било добре да си спомни как е завършило всичко за Наполеон и неговите войници, повече от 600 000 от които са останали да лежат във влажната земя", пише още Володин, визирайки природните условия, които са възпрепятствали френската инвазия преди три века.

Руското външно министерство посочи на свой ред, че Украйна е изправена пред "катастрофална" ситуация на фронта - в момента Русия се радва на поредица от малки териториални придобивки в източната част на страната - и че изявлението на Макрон не е помогнало на Киев.

"Ситуацията на фронта за киевския режим е чудовищна, катастрофална", посочи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред радиостанция "Спутник", цитирана от ТАСС, като добави, че отричането на страните от НАТО, че планират да изпратят свои сухопътни войски, показва, че Западът е "предал Украйна и ще продължи да я използва и предава". Това е поредното наблягане на тезата на Москва, че западните страни използват Украйна, за да унищожат Русия, припомня CNBC.

Франция е в изолация

Противоречивите коментари на Макрон дойдоха в понеделник вечерта, след като той прие европейски държавни глави и представители на Великобритания, САЩ и Канада за разговори в Париж за това как най-добре да се помогне на Украйна. След конференцията френският президент заяви, че в дискусиите е била обсъдена и възможността за разполагане на сухопътни войски, въпреки че по думите му няма съгласие по този въпрос.

"Днес няма консенсус за официално, открито и с одобрение изпращане на сухопътни войски. Но по отношение на динамиката нищо не трябва да се изключва", каза Макрон на пресконференция след срещата, като добави, че съюзниците "ще направят всичко необходимо, за да гарантират, че Русия не може да спечели тази война".

Френските опозиционни депутати веднага се нахвърлиха върху него заради тези му коментари, като лидерът на крайната десница Марин льо Пен написа в Х, че като "потвърждава, че не е изключено изпращането на сухопътни войски, Еманюел Макрон прави още една стъпка към съзаклятничество".

Френският външен министър Стефан Сежурн се опита да намали напрежението във френския парламент във вторник, без да се отметне от коментарите на Макрон, като заяви, че френските войски биха могли да поемат небойни роли, а не да се бият активно в Украйна.

"Трябва да обмислим нови действия в подкрепа на Украйна. Те трябва да отговарят на много специфични нужди, имам предвид по-специално разминирането, киберзащитата, производството на оръжия на място, на украинска територия", каза той пред депутатите, цитиран от Reuters. "Някои от тези действия могат да изискват присъствие на украинска територия, без да се стига до влизане в бой. Нищо не бива да се изключва. Такава беше и продължава да бъде позицията на президента на републиката днес".

През целия ден във вторник обаче Франция изглеждаше все по-изолирана, след като дори Белият дом се дистанцира от коментарите на Макрон. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби беше категоричен, че всяко решение за разполагане на сухопътни войски е "суверенно", но че то не е такова, което САЩ ще вземат в Украйна.

Запитан за коментарите на Макрон, Кърби добави: "Е, това е суверенно решение, което всеки съюзник от НАТО ще трябва да вземе за себе си. Чухте самият генерален секретар Столтенберг да казва, че няма никакви планове или намерения - със сигурност под егидата на НАТО - да се изпращат сухопътни войски на място. И президентът Байдън е пределно ясен от началото на този конфликт - няма да има американски войски в бойна роля там, в Украйна."

Подарък за Кремъл

Анализатори на Русия смятат, че коментарите на Макрон са подарък за Кремъл и ще бъдат използвани по най-добрия начин от руската пропагандна машина – както у дома, така и в чужбина.

Елисейският дворец се опита да изясни и защити позицията на Франция по въпроса още във вторник, като говорител заяви, че "искаме да избегнем ескалация. Позволете ми да напомня, че не сме във война с руския народ, но не можем да позволим на Русия да спечели в Украйна".

Тимъти Аш, стратег за развиващите се пазари в BlueBay Asset Management, обаче е сред онези, които поставят под въпрос "смисъла на френската външна политика по отношение на всичко, свързано с Русия/Украйна".

"Буквално идиотски коментари от страна на Макрон", казва Аш. "Украйна не се нуждае от западни ботуши на земята - тя се нуждае от западна военна помощ, за да си свърши сама работата и да победи Русия."

Аш добавя, че "говоренето за западни сухопътни войски е изключително вредно", тъй като "играе в полза на путинския разказ за разширяването на НАТО на Изток и че това е война на НАТО с Русия" и "е в полза на подобни разкази, които се разпространяват в Глобалния юг", визирайки страните, често описвани като "развиващи се" икономики, с които Русия би искала да развива връзки.

Той отбелязва, че коментарите вероятно ще бъдат "използвани от съюзниците на Путин в Републиканската партия, за да се забави договарянето на военна подкрепа и финансиране за Украйна".

"Това, което американската общественост не желае, е американски ботуши на земята в още един чуждестранен конфликт. Но красотата на западната подкрепа за Украйна досега е в това, че тя не изисква подобно нещо, а чрез скромни финансови разходи оказва опустошително въздействие върху руския военен потенциал", категоричен е в заключение Аш.