Войната, военните, битките, фронтовата линия – всичко това традиционно се разглежда като „мъжки свят“, въпреки че жените има огромен официален и неофициален принос както на бойното поле, така и на вътрешния фронт в конфликтите през вековете.

Ролята на жените във войната обаче се променя бързо в съвременната епоха и особено в Украйна, където инвазията на Русия подтикна хиляди жени да се запишат в армията.

Министерството на отбраната на Украйна каза миналия октомври, че почти 43 000 жени служат в армията, което е 40% увеличение от 2021 г., преди пълномащабното нахлуване на Русия.

Жени бойци в Украйна казват, че войната променя обществените възприятия за силата, способностите и стойността им, но тази промяната не се случва за една нощ, пише в анализ CNBC.

Сексизмът, предразсъдъците и дискриминацията все още са широко разпространени, допълва изданието, позовавайки се на разговорите с няколко жени от украинската армия, които казват, че постоянно трябва да се доказват пред колегите си мъже.

„Поради факта, че си жена, трябва да докажеш способността си да изпълняваш качествено бойна мисия. От друга страна, ако си мъж, не е нужно да доказваш нищо“, казва пред CNBC Ирина Цибух, която е част от медицинския батальон „Хоспиталиери“ през последните четири години.

„Тази дискриминация се проявява в съмнението на командира, който не иска да ти дава трудни задачи, защото се страхува, че няма да ги изпълните само защото си жена“, допълва тя.

Цибух отбелязва, че се чувства сигурна и уважавана от братята си по оръжие поради високото качество на работата си, но „моят пример не засяга общите предразсъдъци към жените - те смятат мен и хората като мен за изключение от правилото и по-скоро биха избрали мъж, а не жена, за задачата“, допълва тя.

Десетилетие на промяна

Статутът на украинските жени в армията на страната започна значително да се променя преди 10 години, когато Русия анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Донбас в Източна Украйна. Тлеещият конфликт в региона се оказа предшественик на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

Броят на жените военнослужещи се е увеличил повече от три пъти през последното десетилетие, като към октомври 2023 г. той е около 43 000 военнослужещи, от които приблизително 5 000 на първа линия, според министерството на отбраната на Украйна

В миналото жените във въоръжените сили са били ограничени до определени роли като логистика, комуникации или медицина, но през 2016 г. украинското министерство на отбраната отваря повече бойни позиции за жени, а през 2018 г. ги разширява, позволявайки на жените официално да служат като командири на пехотата, картечари, снайперисти.

Бившата журналистка и настоящ снайперист Олена Билозерска признава пред CNBC, че много от физическите роли са по-подходящи за мъжете, но това не пречи на жените да изпълняват добре различни военни длъжности.

„Разбира се, не ме третират точно като мъжете, но това е невъзможно – най-малкото, защото средната жена винаги ще бъде физически по-слаба от средния мъж и това трябва да се вземе предвид“, добавя тя.

„В нищо друго жените военни не се различават от мъжете и колкото повече жени изпълняват задълженията си добре, толкова по-добро става отношението към тях. Разбира се, отношението не може да се промени фундаментално за един ден или дори за година, това е дълъг процес“, казва още Билозерска.

Тя успява да види този процес, след като за първи път се присъединява към доброволчески батальон през 2014 г., когато руските подставени лица настъпват в източната част на Украйна. Участва в движението, призоваващо жените да могат да поемат бойни роли във въоръжените сили на Украйна - стъпка, която влезе в сила през 2016 г. Билозеска става офицер през 2018 г., а след това е командир на артилерийски взвод за две години в Донецк, преди да се „пенсионира“ през 2020 г.

Седмица преди Русия да нахлуе на 24 февруари 2022 г., тя, съпругът ѝ и други „братя по оръжие“ се записват във военна част в очакване на инвазията.

Така се връща към ролята си на снайперист и постига легендарен статут в Украйна заради своите способности и смелост - до такава степен, че Русия се опита да разпространи фалшиви новини за нейното „елиминиране“. За нея това означава, че руснаците не са я забравили, „че се страхуват“, казва тя.

Независимо от това, Билозерска също има опит с дискриминацията. Тя си спомня ситуация, в която е била в камион с осем мъже, включително командир. Камионът заседнал в прословутата кал на Украйна и мъжете излезли да бутат превозното средство.

„Не отидох, тъй като имаше повече от достатъчно мъже и всъщност нямаше място за мен. Когато бяхме само трима в подобна ситуация, тогава бутах камиона заедно с мъжете. Момчетата бързо се справиха, върнаха се и командирът ми каза: „Затова съм против жените да се приемат в армията. Имаме девет бойци на хартия, но само осем в действителност".

Преоткриване

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно хвали усилията на жените защитници на страната, а министерството на отбраната на Украйна също има желание да подчертае усилията, които е положило, за да изравни условията за новобранци.

Миналия октомври то заяви, че е „отменило всички ограничения за достъпа на военнослужещи до всички длъжности“ в армията, отбелязвайки, че „сега една жена в армията може да бъде шофьор, гранатометчик, заместник-командир на разузнавателна група, командир на бойна машина, снайперист и т.н.“.

Преди това военната служба е позволена за жени на възраст от 18 до 40 години, докато мъжете не са изправени пред същото ограничение. Сега двата пола могат да бъдат част от армията от 18 до 60-годишна възраст.

Въпреки че се правят положителни промени за насърчаване на равенството в силите, все още има какво да се направи с докладите за сексуален тормоз, както и по отношение на дискриминацията, въпреки че министерството обеща да изкорени „неприемливото“ поведение.

Една област на напредък, свързана с униформите, е тласната от жените. Ксения Драханюк, блогър преди войната, сега ръководи организация с нестопанска цел, която създава армейско облекло и екипировка с подходящи размери за жени.

″Преди жените импровизираха различни решения, шиеха свои собствени униформи, променяха мъжкото облекло, за да им пасне, или използваха колани за корекции. Справянето с тези предизвикателства по време на пълномащабна война не беше задача, с която трябваше да бъдат натоварени военнослужещите“, казва тя пред CNBC.

Добавя, че нейната организация Zemlyachky вече е изпълнила 15 000 индивидуални заявки за униформи, бронежилетки, каски, обувки с подходящ размер, бельо и други необходими неща. Освен това предоставя психологическа подкрепа и рехабилитация на жени войници. Предлага и безплатни сватби за войниците, които се опитват да продължат да имат „нормален живот“.

За мнозина войната налага пълна промяна на идентичността спрямо предишния им живот. Юлия, предпочела да не назовава фамилното си име пред CNBC от съображения за сигурност, е била модел преди войната, но става доброволец скоро след инвазията на Русия. Сега служи като парамедик в щурмовия полк в горещата точка на войната Донецк.

Юлия е част от медицински екип, който евакуира ранени бойци, цивилни и дори животни. „Срещам и тела на загинали войници, това е най-трудната работа“, казва тя пред CNBC.

„На модния подиум ничий живот не зависи от теб, казва още Юлия и отбелязва, че гледайки сега свои снимки или видеоклипове в социалните мрежи отпреди войната, не може да повярва, че такъв е бил животът ѝ.

Тя не може да си представи и какъв ще бъде животът ѝ след войната, казвайки, че перспективата за мир ѝ изглежда нещо далечно и дори странно.

„Не съжалявам за избора си. Както преди, и сега съм сигурна, че ако мога да помогна поне на един наш войник, всичко това не е напразно“, казва Юлия и допълва: „В момента има не един, а десетки. И това е страшно.“