В четвъртък Северна Корея показа своите артилерийски системи с голям обсег на действие - хиляди оръжия, които според експертите може да използва за нанасяне на удари по Юга без предупреждение, причинявайки огромни жертви.

Артилерийските учения на Севера се провеждат в момент на повишено напрежение на Корейския полуостров, тъй като САЩ и Южна Корея също провеждат ежегодната си съвместна тренировъчна компания "Щит на свободата", която според южнокорейските военни е насочена към възпиране на ядрените заплахи на Северна Корея.

В понеделник Министерството на отбраната на Северна Корея осъди 11-дневните съвместни учения на САЩ и Южна Корея като "провокативни" и "безразсъдни" и предупреди, че севернокорейските сили ще следят за "авантюристични действия" и ще провеждат "отговорни военни дейности", за да поставят под контрол това, което наричат нестабилна ситуация в областта на сигурността, според държавната Корейска централна информационна агенция (KCNA).

Артилерийското учение в четвъртък е второто на Севера за тази седмица и идва ден, след като по време на маневри негови сухопътни сили проникнаха в постове на граничната охрана на Юга.

"Учението започна с демонстрационна стрелба на далекобойните артилерийски подразделения в близост до границата, които поставиха столицата на противника в обсега на ударите ни и изпълниха важни военни мисии за възпиране на войната", се казва в доклада на KCNA, цитиран от CNN. “В същото време лидерът на страна Ким Чен Ун подчерта важността на подготовката за редовна бойна мобилизация, така че всички артилерийски подразделения да могат да поемат инициативата с безпощадни и бързи удари в момента на влизането им в реална война".

Винаги присъстваща заплаха

Артилерийските системи на Северна Корея попаднаха в заглавията на вестниците през последните седмици, тъй като Пхенян въоръжава с тях руските сили за бойните действия в Украйна. От август насам той е изпратил около 6700 контейнера за Русия, в които могат да се поберат над 3 млн. артилерийски снаряда или над 500 000 патрона за многоцелеви ракетни установки, според южнокорейското министерство на отбраната.

Макар тези оръжия да представляват голямо предизвикателство за защитниците на Украйна, те са и постоянно надвиснала заплаха за Южна Корея и американските военни сили, разположени на Корейския полуостров. Според експертите е почти невъзможно Сеул да се защити от артилерийски удари с тези системи.

В доклад от 2020 г. на мозъчния тръст RAND Corp. се казва, че севернокорейските артилерийски системи с близо 6000 големи оръдия, в чийто обсег влизат големи южнокорейски населени места, представляват толкова голяма опасност за Юга, колкото и ядрените оръжия и ракетните програми на Ким.

"Ако бъдат изстреляни по цивилни цели, тези близо 6000 системи могат потенциално да убият повече от 10 000 души само за един час", се казва в доклада на RAND.

В един от сценариите едноминутен обстрел на район от 2,4 кв. км в столицата Сеул, при който се използват само 54 ракетни установки за залпов огън, предвижда повече от 10 000 жертви.

"Тъй като севернокорейският обстрел би могъл да убие много хиляди хора само за един час, при това с малко предупреждение, за Република Корея и Съединените щати би било трудно, след като обстрелът започне, да го спрат или да защитят по друг начин населението, преди да бъдат нанесени много сериозни вреди", се казва още в доклада, като се добавя, че дори ответните удари на Южна Корея и САЩ биха били трудни за изпълнение.

"Голяма част от артилерията на КНДР е разположена в силно укрепени артилерийски обекти, като в тила им са разположени средства за противовъздушна отбрана. Тези мерки за физическа защита превръщат въздушните удари и контрабатарейния огън срещу артилерията на КНДР в предизвикателство за силите на САЩ и Южна Корея", твърдят анализаторите.

През последните месеци Ким очертава все по-твърда линия срещу Южна Корея, като заявява, че Северът повече няма да се стреми към помирение и обединение с Юга и инструктира армията, муниционната промишленост, ядрения сектор и този на гражданската отбрана на страната да ускорят подготовката за война в отговор на "конфронтационните ходове" на САЩ.

През януари Ким нарече Юга "неизменен главен враг" на Севера и нареди да бъде разрушен паметникът на обединението в севернокорейската столица.