Министерството на отбраната в Сеул съобщава, че Северна Корея започва да възстановява охранителни постове и да поставя оръжия по границата си с Южна Корея, след като страните се оттеглят от ключово споразумение за изграждане на доверие, целящо да предотврати война.

Световните медии цитират южнокорейски военни, които докладват, че са открили войници от Севера да ремонтират прикрити охранителни постове, разположени на границата.

Постовете са монтирани върху демилитаризираната зона, която разделя двете държави от края на Корейската война от 1950-53 г. и е приета като потенциална точка на напрежение при бъдещ конфликт.

Северна и Южна Корея се готвят за шпионска надпревара в КосмосаДвете страни биха могли да използват такива сателити за военно насочване, оценка на щетите при война, както и за комуникации

Съседските държави демонтират 11 охранителни поста като част от споразумението за примирие от 2018 г., но и двете страни изглеждат готови да се откажат от него след неотдавнашното изстрелване на шпионски сателит от Севера миналия вторник.

След изстрелването Сеул заявяви, че ще преустанови действието на части от споразумението и ще възобнови въздушното наблюдение в близост до границата. В отговор Пхенян подчертава, че ще разположи мощни оръжия близо до границата и ще се откаже напълно от споразумението, информира The Guardian.

Южнокорейското министерство на отбраната разпространи снимки, на които се вижда как севернокорейски войници изграждат временен охранителен пост и преместват нещо, което изглежда като безоткатна пушка, преносимо противотанково или артилерийско оръжие - в новопостроен окоп, посочва изданието.

Надпревара за оръжия: Пхенян води в трансферите на боеприпаси за РусияДвустранните връзки с Москва са

"Нашите военни ще следят отблизо провокативните действия на Северна Корея, като същевременно ще поддържат пълна готовност, за да могат незабавно да отвърнат на севернокорейските провокации, въз основа на засилената ни съвместна позиция със САЩ", информира министерството, цитирано от информационната агенция Yonhap.

Северна Корея отправя заплахи, че ще изстреля още спътници, които нарушават санкциите на Съвета за сигурност на ООН, тъй като включват технологии, използвани в балистични ракети с голям обсег.

Министерството на северната съседка добавя, че изстрелването е законосъобразен и справедлив начин да упражни правото си на самозащита, както и задълбочено и прецизно да наблюдава сериозни военни действия от страна на САЩ и техните последователи.