Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който на практика отменя ратификацията на ключов ядрен договор на Русия.

Този ход на държавния глава породи опасения относно възможността държавата да извърши нови опити с атомни оръжия.

Решението се отнася за Договора за пълна забрана на ядрените опити от 1996 г., който Русия ратифицира през 2000 г.

Подписването на новия закон от Путин е формулиран като отговор към Съединените щати, които са подписали, но така и не са ратифицирали договора.

Единодушното одобрение на отмяната от долната и горната камара на руския парламент миналия месец проправи пътя за окончателното одобрение от страна на Путин. Руските държавни информационни агенции съобщават, че той е подписал закона в днес (2 ноември).

Медведев: Русия ще използва ядрено оръжие, ако офанзивата на Украйна успее

Руски политически лица твърдят, че напускането на договора не означава автоматично възобновяване на ядрените опити.

Русия би обмислила такива тестове само, ако Съединените щати предприемат подобен курс на действие. Въпреки това решението предизвиква загриженост сред политическите анализатори и международната общност.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви:

"Както каза нашият президент, трябва да бъдем нащрек и ако Съединените щати се насочат към започване на ядрени опити, ние ще трябва да отговорим по същия начин."

През октомври Путин спомена, че "не е готов" да обсъжда намеренията на Русия по отношение на ядрените опити.

След мащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Путин отправи завоалирани ядрени заплахи към западните държави, като дори позиционира ядрени оръжия в Беларус, която граничи с членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия, припомня Reuters.

Готов ли е Путин да играе на ядрена рулетка със ЗападаДжо Байдън не изключва отговорът да е

Маргарита Симонян, главен редактор на руската държавна телевизия RT, си навлече сериозни критики заради предложението Москва да взриви ядрена бомба над Сибир като предупреждение към Запада.

Кремъл бързо се разграничи от нейното изказване, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Русия не се е отказала от мораториума си върху ядрените опити.

През същия месец, когато Държавната Дума се готвеше да гласува оттеглянето от договора, Русия проведе симулация на ядрен удар като учение, наблюдавано от президента Путин.

Джейми Даймън: Ядрените оръжия са най-сериозният риск за човечеството

Държавният департамент на САЩ изрази своята загриженост, като отбелязва в пресконференция , че "подобна стъпка от страна на която и да е държава ненужно застрашава глобалната норма срещу опитите с ядрени експлозиви".

Освен това правителството на САЩ изказа предположение, че решението на Русия може да има за цел да окаже натиск върху Съединените щати и други държави, подкрепящи Украйна в конфликта ѝ срещу руските сили.

Европейският съюз реагира по този повод, призовавайки Русия да продължи да зачита целите на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Борел отбелязва, че решението на Кремъл е съпътствано от руското нападение срещу Украйна и идва след месеци на безотговорни изказвания и заплахи, свързани с ядрено оръжие и възобновяване на ядрените опити. ЕС дълбоко съжалява за това решение на Русия, се посочва в изявлението.

Русия отменя ратификацията на Договора за забрана на ядрени опити Досега през този век нито една държава, с изключение на Северна Корея, не е провеждала изпитание с ядрен взрив

Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити, подписан от 187 държави и ратифициран от 178, забранява "всички ядрени експлозии, независимо дали за военни или мирни цели". Първоначалната ратификация на договора от страна на Русия се извършва през 2000 г.

Съединените щати, заедно с други държави разполагащи с ядрени снаряди като Китай, Индия и Пакистан, никога не са ратифицирали забраната.