Депресията е един от най-значимите проблеми на общественото здраве в световен мащаб.

Според доклад на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ за 2020 г., 8,4 % от възрастните хора съобщават, че са диагностицирани с депресия през предходната година.

Разбирането на глобалното разпространение на този проблем е от съществено значение за определяне на приоритетите на инициативите за психично здраве и системите за подкрепа.

В тази връзка CEOworld изготвя класация с 20-те най-депресивни градове в света, основана на задълбочен цялостен анализ. Ето кои влизат в списъка.

Пхенян, Северна Корея

В Северна Корея жените и момичетата се сблъскват с широко разпространена полова дискриминация, високи нива на сексуално насилие и непрекъснато излагане на санкционирани от правителството стереотипи за пола.

Дезертьорите описват Пхенян като едно от най-депресиращите места в света поради тежките нарушения на човешките права и ограничените свободи.

Норилск, Русия

Градът се бори с тежко замърсяване, което води до повишени нива на рак, белодробни заболявания, кръвни и кожни заболявания и повишени нива на депресия сред жителите му.

Многобройните оплаквания от управлението, лошите екологични условия, предизвикателният климат, изолацията поради скъпите самолетни билети и бавният достъп до интернет допринасят за трудната среда на живот.

Дака, Бангладеш

Условията на живот в бедняшките квартали на Дака са значително по-лоши в сравнение със селските райони, въпреки близостта на възможностите за заетост.

Замърсяването на въздуха, водата и почвата в тези бедняшки квартали достига опасни нива, което допълнително изостря предизвикателствата, свързани със здравето и психичното благополучие, включително и по-често срещаната депресия.

Високата инфлация повишава броя на гладуващите по света59% от анкетираните родители са силно обезпокоени недохранването на децата в техните семейства

Мосул, Ирак

Ирак се бори с продължителен граждански конфликт, безкрайна политическа нестабилност, повсеместна корупция.

Мосул, по-специално, е сериозно засегнат и има проблеми като задръствания по пътищата, причинени от повредените мостове в града.

Освен това засегнатите от конфликта често продават стоки като цигари и чай, за да се издържат, което води до засилени икономически и психически затруднения, включително депресия.

Припят, Украйна

Припят, разположен в близост до мястото на ядрената катастрофа в Чернобил, остава необитаем поради радиационното замърсяване.

Тази уникална ситуация подчертава трайните предизвикателства за психичното здраве, пред които са изправени хората, избрали да останат в сянката на ядрената катастрофа, което допринася за по-високите нива на депресия.

Най-страшните места на планетатаМалцина са достатъчно смели да ги посетят

Алепо, Сирия

Вторият по големина град в Сирия, в миналото е бил жизненоважен селскостопански търговски център.

Конфликтът обаче предизвика една от най-големите бежански кризи в най-новата история, засягайки милиони хора в града.

Произтичащите от това травми и нестабилност са допринесли значително за по-високи нива на депресия сред населението.

Кайро, Египет

Столицата на Египет, се сблъсква със забележителни предизвикателства, включително проблеми, свързани с обществената сигурност.

Градът има проблеми и с хигиената, а по улиците се натрупват големи количества боклук.

Градският стрес и тези проблеми вредят на психичното здраве на жителите, като водят до повече депресии.

Дамаск, Сирия

Липсата на адекватно водоснабдяване и влошените канализационни системи представляват значителна опасност за здравето, засягаща приблизително 5,5 милиона жители.

Тези неотложни проблеми допринасят за по-голямото разпространение на депресията в града.

Каптагонът донесе милиарди в хазната на Сирия. Сега е разменна монета Според експерти, по-голямата част от световното му производство се осъществява именно в Сирия, а регионът на Персийския залив е основната му дестинация

Гуанджоу, Китай

В Гуанджоу общественият натиск оказва значителен стрес върху хората, за да отговорят на родителските очаквания, особено в академичен, социален и кариерен аспект.

Проявата на депресивни симптоми е пряко повлияна от фактори като висока гъстота на населението, лоша инфраструктура и свързаност на улиците, което води до повишена честота на депресия.

Лос Анджелис, Калифорния

Известен със своите холивудски знаменитости, луксозно пазаруване и културна сцена, градът се бори с неотложен проблем: бездомността.

Бездомните в Лос Анджелис са се увеличили с 9%, като по данни на правителството в момента над 75 000 души са изправени пред бездомност в целия окръг.

Това оказва значително влияние върху психичното здраве на жителите на града, като води до увеличаване на случаите на депресия.

От кацане на Луната до форум на Г-20: Как индийците завладяват светаПрез август Индия стана четвъртата страна в света, която кацна на Луната и първата, която кацна на южния лунен полюс

Мумбай, Индия

Финансовата столица на Индия, се сблъсква с много предизвикателства, свързани най-вече с разпространението на неформални селища, известни като "бедняшки квартали".

Жителите на тези райони нямат достъп до чиста вода и санитарни съоръжения, но имат некачествено здравеопазване, ограничени възможности за образование, високи нива на безработица и възможност за увеличаване на престъпността, като всички тези фактори допринасят за по-честото разпространение на депресията.

Бейкърсфийлд, Калифорния

Разположен северно от Лос Анджелис, Бейкърсфийлд е изправен пред значителни социални предизвикателства, включително бездомност и случаи на насилие с огнестрелно оръжие.

Понастоящем нивото на престъпност е 47 инцидента на всеки 1000 жители, което оказва влияние върху психичното благополучие на жителите и допринася за по-висока честота на депресията.

Тихуана, Мексико

Населението на Тихуана се увеличава, а предизвикателствата са свързани със самонастанилите се без официални документи за собственост върху земята.

Дишането е ад: Кои са градовете с най-мръсен въздух в светаВ челните места се нареди Ню Йорк - мрачно отличие, постигнато в резултат на горските пожари в Канада

Джакарта, Индонезия

Джакарта се бори с различни предизвикателства, включително задръствания, замърсяване, сеизмична уязвимост, свлачища.

Планът на правителството за преместване на столицата засилва несигурността за жителите.

Ал Аин, ОАЕ

Той често е наричан "Градът градина" заради природната си красота.

В арабския регион ОАЕ обаче са с най-висока степен на разпространение на депресията, която засяга всеки четвърти човек. В Ал Аин е значителна част от тези случаи.

Сао Пауло, Бразилия

Въпреки политиките в областта на психичното здраве, много хора в оживения финансов център все още не се лекуват от тревожност и депресия.

За това допринасят фактори като условията на живот, икономическите различия и повишените случаи на насилие.

Най-населените градове в светаМегаполиси, които трябва да посетите

Линфен, Китай

Този град се сблъсква както с индустриално замърсяване, така и със свързаните с него здравни проблеми.

Високите нива на замърсяване са причинили наплив на пациенти, страдащи от респираторни заболявания, включително бронхит, пневмония и рак на белия дроб, което в крайна сметка допринася за лошото психическо състояние и по-високото разпространение на депресията.

Канпур, Индия

С население от 3 млн. жители, той е сред градовете с най-лошо качество на въздуха в световен мащаб.

Замърсяването на въздуха води до респираторни заболявания, включително бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест и пневмония, които вредят на психичното благополучие на жителите, допринасяйки за по-висока честота на депресия.

Как Париж решава проблема с бездомните хора преди Олимпиадата догодинаВ провинцията са построени временни убежища, където бездомните да бъдат настанени. Техният капацитет обаче е ограничен

Париж, Франция

Под чара на столицата на Франция се крие нарастващ проблем с психичното здраве.

Последните данни от декември 2022 г. показват, че 17% от френското население проявява симптоми на депресия, което бележи 7% увеличение в сравнение с нивата преди пандемията. Освен това 24% от населението изпитва симптоми на тревожност.

Манила, Филипини

Като столица на Филипините Манила е оживен метрополис. Тя е и дом на значително предизвикателство в областта на психичното здраве.

Приблизително 6 милиона души във Филипините изпитват депресия или тревожност. През 2021-2022 г. са докладвани 2551 опита за самоубийство от филипински ученици, като в 404 случая изходът е трагичен, а Манила е гореща точка за тези инциденти.