Когато Netflix пусна "Най-мразеният човек в интернет", видяхме от първо лице размерите на вредата, която могат да нанесат злонамерени лица, разкривайки личната информация на други хора онлайн.

Сериалът показа как мъж на име Хънтър Мур използва откраднати или хакнати изображения, за да попълни порнографски уебсайт, насочвайки се към жени, които не са дали съгласието си снимките им да бъдат използвани.

Така се появява и понятието "doxing".

Произхождащо от хакерската култура на 90-те години на миналия век, "doxing" е игра на думи с "документ" или "досие" и се отнася до събирането на данни за дадено лице или компания, обяснява Fastcompany.

Днес doxing е ежедневен проблем за физически лица и организации, тъй като все повече лични данни се появяват онлайн, а екипите по сигурността в различните платформи се надпреварват, за да изпреварят злонамерената дейност.

Предизвикателствата и последиците от doxing

Едно от основните предизвикателства на тези видове дейности е лекотата, с която се извършват. Не е необходимо човек да ви познава, за да намери и разпространи информацията ви.

Достатъчно е бързо търсене в Google и преглеждане на социалните мрежи и всеки може да разбере местоположението ви, някои от данните ви за контакт, а понякога дори имената и адресите на приятелите и семейството ви.

Като Робин Худ: Хакери изчистили шпионски софтуер от 75 000 телефонаРазбитият софтуер за шпиониране позволява неограничен достъп до устройството на жертвата

Все по-често ставаме свидетели на това, че doxing се извършва в по-широк спектър от онлайн и привидно сигурни области, като например корпоративни пространства, където хората се свързват чрез Wi-Fi мрежа.

Както при всяка свързана система, фишинг имейлите, хакерските атаки и инструментите за разузнаване с отворен код могат да помогнат за получаване на достъп до данни, които да се използват за тормоз и преследване.

Милиони хора по цял свят се сблъскват с doxing

Над 25% от тях в САЩ са подрастващи. Doxing води до повишени нива на стрес и тревожност, които могат да продължат дълго време след свалянето на съдържанието, като оставят хората да се чувстват изложени на риск и да загубят усещането за личен контрол над живота си.

Споделянето на интимни снимки, лични съобщения, теми от имейли или информация за членове на семейството може да увеличи стреса до дълбоко чувство на срам, тревожност и депресия. На кибертормоза дори се приписват мотивите самоубийства при възрастни и деца.

Как да защитите личните си данни

В дигиталното пространство защитата на личните данни понякога изглежда непосилна цел.

Данните ни се съхраняват на стотици, ако не и на хиляди различни места, и може да е необходим само един човек, за да обърне живота ни с главата надолу. Но има стъпки, които можем да предприемем, за да сведем до минимум риска от хакерска атака, да намалим нивото на тревожност и да увеличим усещането за контрол в личното и професионалното ни пространство.

Вълна от кибератаки с цел откуп залива западните държавиПроучване на Malwarebytes показва огромен скок на рансъмуер атаките от юли 2022 г. до юни 2023 г.

Ограничете споделянето

Изключително важно е да разберете какво ви излага на най-голям риск и да избягвате споделянето на тази информация. Например, въздържайте се да съобщавате пълните си имена, адреси и номера на социални осигуровки в публични форуми.

Прегледайте и коригирайте настройките за поверителност

В приложенията, където се споделя лична информация, се уверете, че настройките за поверителност са включени - и остават включени.

Защитете устройствата си

Използвайте биометрични данни или силни пароли на телефоните и компютрите си, като същевременно използвате инструменти за защита на личните данни, които могат допълнително да повишат сигурността на информацията.

Наблюдавайте онлайн присъствието си

Редовно търсете името си, за да откриете дали някоя лична информация е публична и следете внимателно онлайн дейностите на децата и юношите. Насърчавайте модел на открита и честна комуникация с младите членове на семейството и задавайте нужните въпроси, като отговаряте спокойно, без да обвинявате.

Обучавайте близките си

Говорете открито със семейството и приятелите си за това как да избегнете кибертормоза. В професионална среда планирайте редовни обучения, за да помогнете на членовете на екипа да разпознават по-добре опитите за фишинг и значението на защитата на информацията на работното място.

8-годишни хакери: Как непълнолетни стават усъвършенствани киберпрестъпнициОтглеждаме TikTok поколение, а милиарди родители нямат идея какво правят децата им в мрежата

Ако станете жертва на doxing

На първо място, всеки, който се чувства застрашен или несигурен поради doxing, трябва да докладва за инцидента незабавно.

Помислете дали да не се свържете с близък човек от сигурен номер или имейл за допълнителна подкрепа.

Освен това се обърнете към администраторите на уебсайтове и използвайте наличните възможности за докладване. Направете сигурно скрийншот на всички доказателства (стига да не нарушават закона), за да могат да бъдат запазени за правоприлагащите органи.

От решаващо значение е да смените паролите и телефонните номера, да смените доставчика на електронна поща, да се обадите на банката или компанията за кредитни карти (ако сте били засегнати финансово) и да се свържете с всички, които също могат да бъдат засегнати от изтичането на информация.

Краткосрочните цели са да се оценят щетите, да се запише източникът, да се докладва за инцидента и да се наблюдава текущата дейност. Дългосрочните цели са да се уверите, че вие или лицето, към което е насочено изтичането, имате достъп до лична и професионална система за подкрепа, която да ви помогне да преодолеете психическото и емоционалното въздействие на подобно събитие, както и средства за правилна защита на информацията в бъдеще.

В крайна сметка отговорът на проблема и неговите странични ефекти се крие в по-добрата защита на онлайн данните, внимателното споделяне в социалните мрежи и разбирането за това какви подробности за личните ви данни съществуват онлайн.

Хора като Хънтър Мур няма да изчезнат и винаги ще дебнат във виртуалната мрежа, но това не означава, че защитата на личния живот и психичното ви здраве е невъзможна, допълват от Fastcompany.