На прага на 2024 г., светът е мозайка от нации, които се борят с широкото разпространение на корупцията, а всяко общество понася тежестта ѝ върху управлението, икономиката и социалните структури.

По тази причина CEOworld създава класация на най-корумпираните държави в света и разглежда особеностите на това негативно явление във всеки регион.

По време на проучването за авторите става ясно, че борбата с корупцията изисква нещо повече от наказателни мерки – изисква системни промени, етично лидерство и прозрачна глобална общност.

Ето кои са водещите държави в Топ 20 с най-сериозно разпространена корупция:

Сомалия

Начело на списъка е Сомалия, която е една от най-бедните страни в света с БВП на глава от населението от 544 долара.

Корупцията е проникнала дори в централната банка на страната, където се извършват значителни тегления за лични цели.

Сирийска арабска република

В условията на дългогодишни конфликти Сирия се бори с опустошителни условия, като постига 533 долара БВП на глава от населението.

Корупцията се разпростира във всички сфери - от общинските служители до армията, като допълнително утежнява стандарта на живот за обикновените хора.

Каптагонът донесе милиарди в хазната на Сирия. Сега е разменна монета Според експерти, по-голямата част от световното му производство се осъществява именно в Сирия, а регионът на Персийския залив е основната му дестинация

Южен Судан

Една от най-младите държави, Южен Судан, с БВП на глава от населението от 326 долара, страда от сериозни конфликти.

Корупцията прониква на всички нива, като поразява както високопоставени държавни служители, така и организации и работници на ниско ниво.

Венецуела

Венецуела, страна богата на петрол, има нисък БВП на глава от населението в размер на 3 052 долара.

Корупцията в правителството предизвиква непрекъснати политически вълнения.

Обвиненията към управляващите гласят, че администрацията отклонява приходите от петрол и подхранва трафика на наркотици.

20 държави с най-тежка цензура в интернет За да идентифицира държавите с онлайн цензура, CEOworld се позовава на данни от Freedom House, като например критерии за намеса на правителството в достъпа до интернет

Йемен

Йемен, който е сред последните страни, премахнали робството, е изправена пред обвинения в продължаващо робство.

Претърпяла десетгодишна гражданска война, сега тя е една от най-бедните страни в света с БВП на глава от населението от 891 долара.

Корупцията подхранва протестите, предшестващи войната и продължава да заема централно място в гражданския конфликт.

Пакистан

Слабите икономически резултати в Пакистан се дължат на нарастващата корупция, резултат от слаби институции, които възпрепятстват икономическия растеж.

Слабите институции са водещата причина за корупцията в страната. Други фактори са липсата на политическа воля за прекратяване на корупцията в бюрократичната администрация; ниските заплати в публичния сектор и високата инфлация.

Правителствените агенции в Пакистан са обвинявани за разпространението на корупцията, тъй като те отговарят за разпределението на публичните ресурси на страната.

Правоприлагащият отдел трябва да осигурява реда и законността, но за съжаление е смятан за най-корумпираната организация в страната.

Либия

В условията на политическа нестабилност Либия наскоро се сблъска с катастрофални наводнения, които вероятно са свързани с корупционни практики в рамките на проекти за изграждане на язовири.

Ким Чен Ун показа новите си оръжия на Русия и КитайСевернокорейският лидер получи

Северна Корея

Под продължителното управление на династията Ким, Северна Корея остава изолирана държава, строго контролирана от лидера Ким Чен Ун.

Хаити

Карибската държава, е обвинена в присвояване на милиони от нейните лидери, а полицията също е обвинена в придобиване на власт чрез незаконни методи.

Екваториална Гвинея

В Централна Африка Екваториална Гвинея се състои както от островни, така и от континентални територии.

Икономиката на страната е сериозно засегната от корупцията, което води до последователни години на икономическа рецесия.

Бурунди

Бурунди, африканска държава без излаз на море, има тревожно нисък БВП на глава от населението - 292 долара.

Ширещата се корупция често пречи на бизнеса да работи свободно в страната.

Портите на ада в Туркменистан: Пожарът, който гори от половин век Газовият кратер Дарваза, наричан от местните жители Портите на ада, изглежда като от преизподнята

Туркменистан

Туркменистан, държава без излаз на море в Централна Азия, може да се похвали с икономика на стойност 82 млрд. долара.

Обвиненията в корупция често водят до оставки на държавни служители, което оказва влияние върху различни аспекти на обществения живот.

Никарагуа

Никарагуа, разположена в Централна Америка, има БВП на глава от населението в размер на 2 126 долара.

Широкоразпространената корупция е довела до значими дела, включително вкарването в затвора на бивш президент.

Коморски острови

Коморските острови, малка африканска островна държава, са свидетели на интригуващи скандали, особено на един, свързан с продажбата на паспорти от правителството.

Чад

Чад, африканска държава без излаз на море, поддържа БВП на глава от населението в размер на 755 долара.

Страната е преживяла няколко граждански войни и диктаторско управление, като нелегитимните лидери разчитат на корумпирана система, за да запазят властта си.

Скъпата храна и енергия засилват вероятността от социални бунтовеМного правителства са твърде задлъжнели, за да смекчат удара върху жизнения стандарт

Демократична република Конго

Демократична република Конго разполага с обширни природни ресурси, включително минерали като мед и кобалт.

Подобно на Нигерия обаче, корупцията възпрепятства възможността за максимално използване на тези ресурси в пълния им потенциал.

Гвинея-Бисау

С БВП на глава от населението от 450 долара Република Гвинея-Бисау се бори със слаба съдебна система, ниски заплати в публичния сектор и други предизвикателства, които насърчават широко разпространената корупция и проблеми като трафика на наркотици.

Конго

Република Конго, управлявана от един и същи режим от 1997 г. насам, е изправена пред обвинения срещу своя лидер за натрупване на имоти в чужбина чрез корупционни схеми, въпреки че той отрича обвиненията.

Буре с барут: Защо конфликтът в Судан е толкова важен за светаОт началото на сраженията са загинали най-малко 400 души

Република Судан

Известен с високите нива на подкупи в правоприлагащите органи, Судан от години се бори с финансови злоупотреби и корупция в бюджетите.

Държавата Еритрея

Еритрея, изпаднала в бедност държава с БВП на глава от населението от едва няколкостотин долара, е изправена пред повтарящи се обвинения в потъпкване на правата на човека и свободата на изразяване в границите си.