След като преди дни разбуни духовете на Корейския полуостров с тестове на хиперзвукова ракета, сега Северна Корея е извършила и тест на подводна система за ядрени оръжия. Това се случва в знак на протест срещу съвместните военни учения на Южна Корея, САЩ и Япония от тази седмица, съобщава държавната медия KCNA в петък.

Тестът на системата Haeil-5-23 - името, което Северна Корея е дала на подводните си безпилотни апарати, способни да извършват ядрени атаки - е бил извършен от мозъчния тръст на министерството на отбраната във водите край източния бряг на страната. Говорител на военното министерство на КНДР обвинява САЩ, Южна Корея и Япония, че "се разсейват" с военни учения, и предупреждава за "катастрофални последици".

Военноморските сили на трите държави проведоха тридневни редовни учения, приключили в сряда, заедно с американския самолетоносач “Карл Винсън". Те са част от усилията за подобряване на възможностите за отговор на променящите се ядрени и ракетни заплахи от страна на Пхенян.

Хиперзвукова технология на Пхенян заплашва мира на Корейския полуостровНов ракетен тест на Севера изправи на нокти южнокорейското военно командване
"Позицията на нашата армия за противодействие на подводни ядрени оръжия се оформя все повече, а различните ѝ морски и подводни ответни възможности ще продължат да възпират враждебните военни маневри на военноморските сили на САЩ и техните съюзници", се казва в изявление на говорителя на севернокорейското министерство, цитирано от CNBC.

Наречена Haeil, което означава цунами, новата безпилотна система е била изпробвана за първи път през март 2023 г. Според държавните медии в КНДР тя е предназначена за извършване на скрити атаки във вражески води и унищожаване на военноморски ударни групи и големи оперативни пристанища чрез създаване на голяма радиоактивна вълна с помощта на подводна експлозия.

Преди дни Северна Корея изстреля нова хиперзвукова ракета със среден обсег на действие с твърдо гориво, което Вашингтон, Сеул и Токио осъдиха като сериозно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Затова и представители на трите съюзнически страни се събраха в Сеул в четвъртък, отправяйки критики и по отношение на оръжейната търговия на Пхенян с Русия и все по-враждебната реторика, точно когато външният министър на Северна Корея посети Москва и се срещна с президента Владимир Путин.