Милиони долари от продажбите на севернокорейски изкуствени мигли, продавани в магазините за красота по света като "произведени в Китай", спомагат за възстановяването на износа на поставената под сериозни международни санкции държава през миналата година, финансирайки ядрената ѝ програмa и тестовете на различни оръжия.

Обработката и опаковането на севернокорейски изкуствени мигли - открито извършвани в съседен Китай, най-големия търговски партньор на Пхенян - дава на режима на Ким Чен Ун възможност да заобикаля международните санкции, осигурявайки жизненоважен източник на чуждестранна валута.

Reuters разговаря с 20 души - включително 15 от индустрията за мигли, както и с адвокати по търговско право и експерти по севернокорейската икономика – описващи система, при която базирани в Китай компании внасят полуготови продукти от Северна Корея, които след това се довършват и опаковат като китайски. След това готовите продукти се изнасят на пазари, включващи западните държави, Япония и Южна Корея.

Северна Корея е обрала рекорден брой криптоплатформи през 2023Миналата година хакери, рботещи за режима в Пхенян, са успели да хакнат 20 криптоплатформи


Северна Корея отдавна е основен производител на продукти като перуки и изкуствени мигли. Но износът на страната спада по време на пандемията от COVID-19, когато затвори плътно границите си. Сериозните нива на търговия с изкуствени мигли, произведени в Северна Корея и изнасяни през Китай, се възобновява през 2023 г., според митнически документи и източници от бранша. Китайските митнически данни показват, че износът на Северна Корея за Китай се е увеличил повече от два пъти през 2023 г., след като границите отново бяха отворени. Китай е дестинацията за почти целия деклариран износ на Северна Корея.

Перуките и миглите съставляват почти 60% от декларирания севернокорейски износ за Китай през миналата година. През 2023 г. Северна Корея е изнесла за там общо 1 680 тона изкуствени мигли, бради и перуки на стойност около 167 млн. долара.

През 2019 г., когато цените бяха по-ниски, Пхенян е доставил 1 829 тона на стойност едва 31,1 млн. долара.

Държавният департамент на САЩ и международни експерти изчисляват, че Северна Корея конфискува до 90% от чуждестранните приходи, генерирани от нейните граждани, много от които живеят в бедност.

Хиперзвукова технология на Пхенян заплашва мира на Корейския полуостровНов ракетен тест на Севера изправи на нокти южнокорейското военно командване


"Трябва да предположим, че милионите долари всеки месец, които Северна Корея печели от тази търговия с мигли, се използват за режима на Ким Чен Ун", казва базираният в Сеул адвокат по санкциите Шин Тонг-чан.

Санкции на ООН и САЩ

От 2006 г. насам Съветът за сигурност на ООН се опитва да спре програмата за ядрени оръжия на Пхенян чрез близо дузина резолюции за санкции, които ограничават възможността му да търгува с продукти като въглища, текстил и петрол. Организацията също така наложи строги ограничения на севернокорейските граждани, работещи в чужбина. Предполага се, че санкциите, приети от Съвета за сигурност, ще бъдат прилагани от държавите-членки на ООН, които са правно задължени да го правят, като използват собственото си законодателство. Но на практика няма пряка забрана за подобни продукти, така че търговията с изкуствени мигли от Северна Корея не нарушава международното право, коментират експерти по санкциите пред информационната агенция.

От 2008 г. насам Съединените щати отделно разшириха собствените си мерки срещу Северна Корея, които включват санкции за всяка компания, която съхранява или продава продукти, чиито продажби финансират режима на Ким - ограничение, което се прилага и за неамерикански компании, използващи американския долар.

На ски в Северна Корея: Първите поканени са руски туристиРекламираното пътуване до е планирано да потегли от руския пристанищен град Владивосток на 9 февруари


Според двама юристи, занимаващи се с международни санкции, обаче съществуват практически и политически ограничения за способността на Вашингтон да налага такива санкции едностранно на субекти, като например чуждестранни предприятия, които са минимално изложени на влияние от финансовата система на САЩ и не продават предимно на американски клиенти.

Хора, ангажирани в индустрията, казват, че Пинду, град в Източен Китай, който се смята за "световната столица на миглите", е ключов възел във веригата за доставки от Северна Корея. Много от базираните там компании като Monsheery опаковат изкуствени мигли, които се произвеждат предимно от севернокорейци, казва Уан Тинтинг, чието семейство притежава компания, изнасяща продукти за САЩ, Бразилия и Русия.

В интервю за Reuters Уанг заявява, че севернокорейските стоки са помогнали на Monsheery да се развие от малка семейна работилница до сериозна компания.

"Качеството на севернокорейския продукт е много по-добро", казва Уанг, според която компанията ѝ няма никакви проблеми, свързани със санкциите.

Китай задълбочава технологичната надпревара при подводниците Страната е напът да пусне на вода своята подводница с балистични ракети Type 096 преди края на десетилетието


Сериозни доходи за ограничената държава

Китайските производители започват да работят със севернокорейски заводи за мигли в началото на 2000 г. Към днешна дата около 80% от фабриките за мигли в Пинду закупуват или преработват суровини и полуфабрикати от Северна Корея, според оценка за 2023 г., публикувана на уебсайта на Kali, китайски производител на кутии за мигли.

Администрацията на Пинду твърди, че градът с население от около 1,2 млн. души произвежда 70% от световната продукция на изкуствени мигли, които често се изработват от синтетични влакна, но могат да бъдат създадени и от кожа от норки или човешки косъм.

„Тези мигли се изработват от севернокорейци, опаковат се в Китай и след това се продават на местно ниво или се изнасят за азиатски страни като Япония“, посочват на свой ред от търговска група в Сеул пред информационната агенция.