След 24 години в Кремъл, руският лидер Владимир Путин си осигури още шест години като президент след изборите този уикенд, които до голяма степен бяха формалност.

Действащият държавен глава води на тазгодишните президентски избори с 87,26% от гласовете при обработени 60,01% от протоколите, предаде по-рано агенция ТАСС, като се позова на данни, публикувани от Централната избирателна комисия на Русия.

Путин направи всичко възможно, за да си осигури победата. Той хвърли в затвора критиците, запуши устата на пресата и въведе нови закони за премахване на всичко, което може да се счита за критика към войната на Русия в Украйна. Най-ефективният опонент на Путин, Алексей Навални, си отиде, намерен мъртъв в арктически затворнически лагер, където излежаваше присъди от общо 30 години, пише в анализ The Wall Street Journal.

По-важна е степента на победата му. Путин, който сега е на 71 години, не искаше просто да спечели. Стремежът му беше възможно най-голяма победа, защото „това би легитимирало неговата агресивна война, измествайки оставащата опозиция в още по-маргинализирана роля“, коментира в документ мозъчният тръст на Европейския парламент, който предоставя анализи и проучване по политически въпроси, свързани с Европейския съюз.

Путин вече даде знак за някои от плановете си в речи и интервюта. Главният сред тях е да продължи войната в Украйна, докато подкрепата на САЩ за Киев показва признаци на колебание.

„В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован“, заяви Путин на пресконференция снощи в предизборния си щаб, предаде ТАСС.

Той допълни, че Русия знае за присъствието на военнослужещи от страните от НАТО в Украйна и че те масово умират там.

По повод думите на френския президент Еманюел Макрон, който по-рано направи изявления за евентуално изпращане на войски в Украйна, Путин каза, че Франция би могла да изиграе роля не за изостряне на конфликта в Украйна, а за мирното му уреждане.

Критиците на Путин, включително вдовицата на Навални, Юлия, обединиха усилията си, като призоваха гласоподавателите да наводнят избирателните секции по обяд в неделя, а онези, които са достатъчно смели, да носят синьо и бяло – цветове, символизиращи съпротивата срещу инвазията на Русия в Украйна Противниците на Путин също така насърчиха хората да гласуват с невалидна бюлетина или да подкрепят един от тримата кандидати за президентския пост наред с Путин.

В този момент обаче това е по-скоро символичен жест на неподчинение. Наблюдатели прогнозират, че руският лидер скоро може да започне нова вълна от арести и задържания у дома, да обяви нови закони за задушаване на несъгласието и увеличаване на данъците за богатите, пише WSJ. Анализатори казват, че може да има и нова вълна от мобилизации, за да се засили нарастващото предимство на Русия на бойното поле в Украйна.

„Това, което видяхме наскоро, е увеличаване на активността на руското разузнаване и служби за сигурност, които са изключително агресивни“, каза на брифинг миналата седмица Андрей Солдатов, старши сътрудник в базирания във Вашингтон Център за анализ на европейските политики. Солдатов прогнозира, че ограничаването на критиките ще продължи. „Тъй като политическата стабилност е заложена на карта, всичко е оправдано, включително убийството на политически опоненти и атаките в чужбина“, допълни той, цитиран от WSJ.

Колкото до руската икономика, тя се справя сравнително добре въпреки санкциите на Запада, като търговията с Китай и високите цени на петрола помагат да се изолира политическият и бизнес елит на страната от всякакви реални трудности. Анализатори казва, че Путин вероятно ще се фокусира върху това да гарантира, че руснаците ще продължат да живеят нормално, като същевременно обяви плановете си да похарчи милиарди долари за справяне с бедността и за възстановяване на голяма част от застаряващата инфраструктура на страната, докато все по-голяма част от икономиката преминава във военно положение.

За да плати за това, Путин предложи по-прогресивна система за данъчно облагане, която според някои анализатори е насочена към успокояване на по-бедните руснаци, които правят повече жертви, както финансови, така и по отношение на членовете на семейството, които са мобилизирани във войната.

„Наистина разпределението на данъчната тежест трябва да бъде справедливо в смисъл, че корпорациите, юридическите лица и физическите лица, които печелят повече, трябва да допринасят повече за националната хазна, за справяне с проблемите в цялата страна, предимно за борба с бедността“, каза Путин в интервю по държавната телевизия в сряда.

Той също така говори за създаването на нов елит, съставен от ветерани и онези, които са служили във войната в Украйна, и призова да им се даде повече подкрепа, включително академични възможности и обучение.

„Истинският елит са всички, които служат на Русия, работници и воини, надеждни, доказани, доказали своята преданост към Русия, достойни хора“, каза Путин.

Някои анализатори определиха подобна реторика като празни предизборни обещания. Това, което изглежда по-реалистично според тях, е, че Путин евентуално може да нареди втора мобилизация, необходима за осигуряване на предимство на бойното поле в момент, в който Украйна е изправена пред известно забавяне на подкрепата от страна на западните нации.

На този фон по-значимите избори са президентските избори в САЩ през ноември, наред с други избори в Европа, където подкрепата за Украйна също показва пукнатини, отбелязва WSJ.

„Путин очаква да види какво ще се случи, ако подкрепата на Запада за Украйна ерозира и вече има ясни различия в алианса по този въпрос“, казва Анджела Стент, старши съветник във Вашингтонския институт за мира. „Мисля, че той ще продължи войната толкова дълго както му е необходимо. В този момент той чувства, че времето е на негова страна“, добавя тя.