Хиляди хора се събраха около избирателните секции в цяла Русия в неделя, за да участват в протест, който според антикремълската опозиция е бил мирен, но символичен политически протест срещу преизбирането на президента Владимир Путин, предаде агенция Reuters, цитирана от БТА.

В акцията, наречена "По обяд срещу Путин", руснаците, които се противопоставят на стопанина на Кремъл, отидоха до местните избирателни секции по обедно време, за да гласуват с невалидна бюлетина или да подкрепят един от тримата кандидати за президентския пост наред с Путин, който се очаква да спечели съкрушителна победа.

Други пък казаха, че на бюлетината за гласуване ще напишат името на опозиционера Алексей Навални, който почина миналия месец в затвор в Арктика.

Преди изборите Навална призова поддръжниците си да отидат до урните по едно и също време - на обяд в неделя - и да дадат гласа си за всеки кандидат, но не и за Владимир Путин.

Съюзниците на Навални излъчиха в YouTube видеоклипове с редици хора, които се редят на опашки в различни избирателни секции в Русия, които според тях са дошли да протестират мирно.

Вдовицата на Алексей Навални - Юлия - дойде пред руското посолство в Берлин, за да участва в протестното събитие там заедно с Кира Ярмиш, говорителката на Навални. Други присъстващи руснаци я аплодираха и скандираха името ѝ, предава още Reuters.

Руският опозиционер Борис Надеждин, който беше отстранен по-рано от предизборната надпревара, също е участвал в днешните протести - в столицата Москва, предава DPA, цитирана от БТА.

Надеждин е бил посрещнат с аплодисменти от студенти в избирателната секция в комплекса на Московския физико-технически институт (МФТИ), както показва видеоклип, публикуван днес в социалната мрежа Telegram.

„Мисля, че все още имате шанс да гласувате за мен“, заяви той пред събралите се и допълни, че планира да публикува свои собствени екзитполове след затварянето на секциите. Според него те ще са много по различни от очакванията на властите.

Политикът, който преподава в МФТИ, благодари за подкрепата и обеща да продължи борбата. Неговата цел е партията му „Гражданска инициатива“ да спечели следващите парламентарни избори в Русия.

Надеждин, който е категорично против войната на Русия срещу Украйна, привлече внимание през януари, когато хиляди руснаци се наредиха на опашки за подписка за издигането на кандидатурата му. 60-годишният Надеждин каза, че е успял да събере два пъти повече от необходимите 100 000 подписа, но контролираната от Кремъл ЦИК на Русия все пак го дисквалифицира с обяснение, че много от тях са били сбъркани. Руските съдилища по-късно отхвърлиха обжалването на Надеждин срещу изключването му от изборите.

Кремъл определя политическите съюзници на Навални - повечето от които са базирани извън Русия - като опасни екстремисти, които искат да дестабилизират страната в интерес на Запада. Според централата на властта в Русия Путин се радва на огромна подкрепа сред обикновените руснаци - по данни от социологически проучвания одобрението за него е над 80%.

Огромната територия на Русия обхваща 11 часови зони, поради което е трудно да се прецени колко хора са се включили в протестите, посочва Reuters. Дължината на опашките във всяка избирателна секция, показан на канала на Навални, варират от няколко десетки до няколкостотин души.

Журналистите на агенцията отчитат леко увеличение на потока гласоподаватели, особено на по-млади хора, по обяд в някои избирателни секции в Москва и Екатеринбург, като опашките са били от по няколкостотин души, а на някои места - хиляди.

Според Леонид Волков, помощник на Навални в изгнание, който беше нападнат миналата седмица във Вилнюс, стотици хиляди са се стекли в избирателните секции в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и други градове. Reuters не може да потвърди независимо тази информация.

В избирателните секции в руските дипломатически мисии в Австралия, Япония, Армения, Казахстан, Германия, Великобритания стотици руснаци са се наредили на опашка по обяд, посочва още Reuters.