Юлия Навалная, вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, призова за протест срещу президента Владимир Путин в деня на изборите.

Като част от протеста хората трябва да се наредят на дълги опашки пред избирателните секции на 17 март по обяд, обясни тя.

"Трябва да използваме изборния ден, за да покажем, че съществуваме и че сме много", подчерта Навалная във видеопослание, цитирано от BBC.

Призивът за протест в деня на изборите беше наречен "По обяд срещу Путин".

Президентските избори в Русия, които според повечето международни наблюдатели няма да бъдат свободни или честни, ще се проведат от 15 до 17 март. Очаква се на тях Путин да спечели пети мандат.

Навалная заяви, че едновременното явяване пред избирателните секции е "много просто и безопасно действие", което не може да бъде забранено от властите, но ще позволи на съмишлениците да "видят, че сме много и сме силни".

След това хората могат да гласуват за всеки кандидат с изключение на Путин, да създадат невалидна бюлетина или да напишат с големи букви "Навални", допълни тя.

Идеята за събиране по обяд в избирателните секции беше предложена от Алексей Навални две седмици преди смъртта му в затворническа колиния.

В социалните мрежи, поддържани от съмишлениците и адвокатите му, той написа в X, че протестът в деня на изборите има шанса да се превърне в истинска "общоруска протестна акция... достъпна за всички и навсякъде".

"Милиони ще могат да участват в него. А десетки милиони ще станат свидетели", написа Навални.

На опозиционера беше забранено да се кандидатира на президентския вот през 2018 г. заради присъда за присвояване, която беше определена като политически мотивирана.

След съмнителната му смърт в колонията, неговите поддръжници и много чуждестранни лидери обвиниха директно Путин за съдбата му, припомня BBC.

Вдовицата му влезе в центъра на политическото внимание веднага след обявяването на смъртта на съпруга ѝ, тъй като направи обръщение към Европейския парламент и проведе разговори с президента на САЩ Джо Байдън.

В посланието си в YouTube тя заяви, че е окуражена от многобройните тълпи, дошли миналата седмица на погребението на съпруга ѝ в Москва.

От миналия петък хиляди хора продължават да се стичат на Борисовското гробище, а гробът на Навални е затрупан с цветя.

"Не мога да ви опиша колко много означава това за мен. Алексей мечтаеше за красивата Русия на бъдещето - и това сте вие", добавя Юлия Навалная.