Погребението на руския опозиционен лидер Алексей Навални се състоя в Москва в петък, като стотици опечалени се събраха въпреки повишеното политическо напрежение и страховете от арести.

Около 14 часа местно време около църквата на иконата на Богородица "Упокой мъките ми" в югоизточната част на Москва, където някога е бил домът на Навални и където беше положен неговия отворен ковчег, бяха издигнати бариери, предава CNBC. След това ковчегът беше отнесен до Борисовското гробище отвъд река Москва, където погребението започна малко преди 16 часа.

Тълпата избухна в аплодисменти и викове „Навални, Навални“, когато катафалката, носеща ковчега му, влезе в църковния комплекс. „Ти не се страхуваше и ние не се страхуваме“, скандираха те, докато на опечалените постепенно беше позволено да влязат в църквата, предават световните агенции.

Причината за смъртта на Навални в арктическа наказателна колония на 16 февруари остава неизяснена, но в докладите се казва, че в смъртният му акт е записано „естествени причини“. Дългогодишният критик на руския президент Владимир Путин излежаваше 19-годишен присъда по обвинения в екстремизъм.

Поддръжниците на Навални, неговата вдовица Юлия Навална и световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, обвиниха Путин, че е „отговорен“ за смъртта му. Москва отрича намеса и отхвърля всякакви предположения за това.

Въпреки че някои от ключовите съюзници на Навални и съпругата му Юлия остават в чужбина поради страх от преследване, родителите му, Анатолий и Людмила, бяха видени да влизат в църквата в петък, пише още CNBC.

Днес Кремъл заяви, че няма какво да каже на семейството на Навални, предаде Reuters, цитирайки разговор между репортери и говорителя Дмитрий Песков.

Песков каза още, че всякакви неразрешени събирания в подкрепа на Навални ще бъдат противозаконни.

„Ще направя всичко, за да сбъдна мечтата на Алексей Навални за Русия на бъдещето“, заяви преди два дни съпругата на Алексей Навални Юлия пред евродепутатите в Страсбург .Тя бе посрещната в залата на крака, а речта ѝ многократно бе прекъсвана от аплодисменти.

Тя призова ЕС да работи с десетките милиони руснаци, които са срещу войната в Украйна и руския президент Владимир Путин. „Ако искате да победите Путин, трябва да бъдете изобретателни, да не бъдете скучни. Путин няма да се засегне от резолюции и санкции“, каза Навална и допълни, че са необходими не дипломатически ноти, а разследвания за парите на мафията. В негово лице нямате работа с политик, а с "кърваво чудовище", с ръководител на организирана престъпна група от отровители и убийци, и пазители на мафиотските пари, обобщи Навална.

„Путин е способен на всичко и с него не може да се преговаря. Според мнозина Путин е непобедим, но той трябва да отговаря за това, което направи с моята страна и мирните ѝ съседи, както и за всичко, което стори на Алексей“, добави тя.

„Светът помага на Украйна вече две години, но изтощението, кръвопролитията и разочарованията са големи, а Путин е още тук. Мерките срещу него досега не помагат. Всички свикнаха с войната. Хората мислят, че накрая ще трябва да се стигне до споразумение с Путин“, посочи Навална и изрази вяра, че надеждите на Алексей Навални за демократична Русия ще се сбъднат.