Смъртта на Алексей Навални в затворническа колония в Арктика заглуши завинаги най-влиятелния критик на Путин и на авторитарната държава, която той методично изгражда върху останките на Съветския съюз.

Руският лидер, който е на власт от 24 години и се опитва да удължи мандата си с още шест след изборите на 17 март, остава едноличен играч на политическа сцена почти без никакви претенденти.

Много от тези, които дръзнаха да му се противопоставят, вече са в затвора или не са между живите, пише в анализ по темата WSJ.

Откакто Путин нападна Украйна на 24 февруари 2022 г., Кремъл въведе закони за наказване на критиците на военната си кампания, запуши устата на независими медии, заклейми промирнически автори и творци като "чуждестранни агенти" и лиши руснаците от възможността да изразяват публично мнение за войната.

„Въртележка от арести“ или какво е да си инакомислещ в РусияКакво се случва с руските граждани, които си позволяват да критикуват руската инвазия в Украйна?

Властите отприщиха вълна от репресии, за да гарантират спазването на новите закони.

На много обикновени граждани бяха наложени репресии, глоби и дълъг престой в затвора за това, което властите считат за дискредитиране на армията или разпространение на дезинформация за спряната военна кампания на Русия.

Един от последните пример за това е 72-годишна жена, която постави под въпрос поведението на Русия към Украйна в интернет, а след това беше осъдена на 5,5 години затвор.

Навални и създадената от него през 2017 г. мрежа от политически офиси успяха да организират протести в големите руски градове, които разтревожиха сериозно Кремъл и накараха полицията да изпрати сили за борба с безредиците, за да ги потуши.

Стотици антикремълски активисти избягаха от страната, като много от тях продължават от чужбина усилията си да хвърлят светлина върху корупцията в правителството и репресиите срещу опозицията в Русия, въпреки че са обявени от държавата за чуждестранни агенти и ги грози съдебно преследване, ако се завърнат у дома.

Русия задържа журналист от Според властите, редакторът не се е регистрирал като

Наскоро руският парламент прие законопроект, който позволява на властите да конфискуват имуществото на хора, осъдени за дискредитиране на руската армия, включително на тези, които живеят в чужбина.

Вячеслав Володин, председател на долната камара на парламента, заяви, че такива хора "публично хвърлят мръсотия върху Русия, обиждат нашите войници и офицери" и "чувстват своята безнаказаност, вярвайки, че правосъдието не може да ги достигне".

Дори адвокатите, които служеха на критиците на правителството като последна линия на защита срещу правната система, която се прекроява, за да наказва инакомислието, бяха или вкарани в затвора, или избягаха от страната.

Трима от адвокатите на Навални, сега са в затвора по обвинения в участие в екстремистка група. Двама от тях са арестувани задочно.

"Дори не е ясно как в Русия може да се изрази някакво съмнение в това, което казва Путин, какъв вид несъгласие може да се изрази", обяснява Константин Сонин, експерт по руска политика в Чикагския университет, който лично е познавал Навални.

Как се разчистват врагове под сянката на КремълРуските служби за сигурност преминаха на по-високи нива в кампанията за унищожаване на врагове, шпиони и предатели

Фабрикуване на новини

Изправени пред наказание за критика на войната, която руското правителство нарича евфемистично "специална военна операция", обикновените руснаци са лишени и от достъп до информация. Путин забрани платформите за социални медии като X, Instagram и Facebook.

Въпреки че платформата за социални съобщения Telegram се използва широко като средство за информация, държавните медии остават доминиращ източник на новини за повечето руснаци.

Телевизията, която е почти изцяло контролирана от държавата, ежедневно излъчва пропагандни репортажи, които представят Запада като враг на Русия, насъскват политическите опоненти на Путин и представят напусналите страната като предатели.

"Голяма част от руснаците искрено вярват, че Русия никога не е започвала войни и никога не ги е губила. Ето защо те са склонни да се доверят на излъчвания образ на бъдеща победа", коментира Михаил Виноградов, президент на изследователския център "Фондация за политика" в Санкт Петербург.

Тази широко разпространена и ефективна кампания за задушаване на опозицията, съчетана с непрестанното популяризиране на прокремълски разкази от държавните медии, разчисти полето за Путин да спечели пети мандат, когато руснаците отидат до урните. Резултат, който би могъл да го направи най-дългогодишния лидер на съвременна Русия, изпреварвайки Йосиф Сталин.

Още преди смъртта на Навални Путин не беше изправен пред предизвикателство на предстоящите президентски избори. И тримата му съперници, на които беше разрешено да се кандидатират, публично подкрепиха президента. Единствените двама антивоенни кандидати нямат право да участват във вота.

Руски военен блогър е арестуван в МоскваАндрей Куршин управлява съдържанието в канала Moscow Calling в Telegram и има около 87 000 абонати

В рамките на пътуванията си из Русия преди изборите Путин се появи в петък пред работници от завод в уралския град Челябинск. Преди излъчването на събитието говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че той е бил информиран за смъртта на Навални.

Путин се усмихваше и изглеждаше оптимистично, докато хвалеше фабриката и се шегуваше с нейните служители. Той не обели и дума за смъртта на Навални.

В редовните си речи президентът представя войната в Украйна като екзистенциална битка със Запада, който обвинява, че се опитва да доведе до рухването на Русия, и поставя руската икономика на военна основа, като намеква за продължително противопоставяне.

Той ускори усилията си за укрепване на руския ядрен арсенал и разработване на множество нови стратегически оръжия, включително такива, предназначени за нападение на американски и съюзнически сателити.

Какво представлява руското космическо оръжие, което стресна Вашингтон? През 2021 г. Русия изпробва разрушителна противоспътникова ракета върху един от старите си спътници

Една пренаписана история

Путин се е заел и с възпитанието на следващото поколение, като формира възгледите му за Запада и мястото на Русия в света. В часовете по история се разглеждат теми като героизма на руските войници, сражаващи се в Украйна, и защо Крим, който Москва анексира през 2014 г. от Украйна, е важен за Русия.

Въведоха се актуализирани учебници по история, в които се изтъкват неща като „дългогодишни планове на Запада за дестабилизиране на Русия, фалшифицирането от САЩ и ЕС на ролята на Съветския съюз във Втората световна война и отношенията с нацистка Германия, както и възраждането на ултранационализма в Украйна“.

Децата учат нова програма за основно военно и военноморско обучение, като по-големите ученици получават по-напреднали инструкции, включително как да боравят с автомат "Калашников" и да използват ръчни гранати.

"Подготвят се за дълга война, това е, което правят в момента", каза Джеймс Никси, ръководител на програмата "Евразия-Русия" в лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус". "Те са в състояние да кажат на населението, че това е въпрос на национална сигурност, въпрос на чест и че правото е на тяхна страна."

Критик на войната се изправя срещу Путин - истинска или удобна опозиция?Борис Надеждин застава зад платформа за мир с Украйна, приятелски глобални отношения и честни избори

В продължение на години Навални се опитваше да се противопостави на тези процеси с видеоклипове в социалните медии, които излъчваха просто и достъпно послание, противоречащо на линията на Кремъл.

Дори и след отравянето му през 2020 г., когато припадна по време на полет от Сибир и беше откаран за спешно лечение в Германия, той предпочете да се върне в Русия и да се изправи пред перспективата да попадне в затвора по обвинения, които според него са скалъпени, за да му се запуши устата.

Чрез адвокатите си той продължаваше да публикува политически трактати от затвора, в които предсказваше смъртта на Путин и се обяви против войната.

Междувременно зад решетките бяха хвърлени и други противници на Кремъл, сред които Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза. Евгени Пригожин, който през юни оглави бунт срещу военното ръководство на Русия, през август загина в самолетна катастрофа. Ръководената от него паравоенна сила "Вагнер" беше разформирована и поета от Министерството на отбраната.

Мистериозните инциденти, които застигат враговете на ПутинПригожин не е единственият дръзнал да се противостави на Путин. Срещу него и се опълчиха и други, но те загинаха или бяха на косъм от смъртта при мистериозни обстоятелства

След обявяването на смъртта на Навални в петък няколко десетки граждани се наредиха на опашка в Москва, за да положат цветя в чест на човека, чийто арест през януари 2021 г. вдъхнови десетки хиляди да митингуват напразно за освобождаването му. Знаейки, че политическите лозунги могат да доведат до арест, те стояха в мълчание.

Наследниците на Навални

Часове след като научи, че съпругът ѝ вероятно е починал в наказателната колония, Юлия Навална пристигна непланирано на Мюнхенската конференция по сигурността, за да заяви пред всички западни лидери кой е отговорен за това.

"Ако това е вярно, искам Путин и цялото му обкръжение да знаят, че ще бъдат подведени под отговорност за това, което направиха на нашата страна, на моето семейство и на моя съпруг. И този ден ще дойде много скоро", заяви тя.

Навални е мъртъв, обявиха руските власти Навални

Въпреки това смъртта на харизматичния антикорупционен активист означава, че "красивата Русия на бъдещето", за която той често говореше като за идеал, никога не е изглеждала толкова далечна, отбелязват анализатори пред FT.

"Не се предполага, че Путин трябва да има някаква конкуренция. Но той го направи. Не толкова в електорален, колкото в екзистенциален смисъл", коментира Андрей Колесников, старши научен сътрудник в базираната в Москва Фондация "Карнеги" за международен мир.

"Сега нашият върховен главнокомандващ няма никаква конкуренция."

Смъртта на Пригожин миналата година, а сега и на Навални, "само задълбочи самотата на автократа на Олимп", допълва Колесников. "Властта му е не просто сигурна, тя е абсолютна."

Фиона Хил, бивш служител в Съвета за национална сигурност на САЩ, коментира: "Това е Путин, който казва: "Само аз съм, момчета. По-добре свикнете с това."

Според нея, смъртта на Навални би трябвало да "ужаси" украинския президент Володимир Зеленски. "Путин казва: "Не ме интересува кого и колко хора ще убия. Ще получа всичко, което искам."

Приглушената реакция на новината за смъртта на Навални в Русия беше далеч от огромните протести, които той някога водеше срещу Путин. Кремъл брутално потуши общонационалните протести с призиви за освобождаването му, обяви движението му извън закона и на практика забрани всякакво инакомислие.

"Навални дълго време нямаше глас или трибуна", казва бивш високопоставен служител на Кремъл. "Ще има вълна от възпоменания, траурни и протестни събития. Ще арестуват активистите и след това всичко ще утихне", допълва той.

Според независимия сайт The Insider държавните медии са получили инструкции отгоре да ограничат отразяването на новината за смъртта му.

Навални: Името, което Путин не изрече, но руснаците ще помнят завинагиНай-отявленият противник на Владимир Путин загуби живота си в колонията

"Путин се отнасяше към Навални като към нищожество. Той не го смяташе за опасен враг, за претендент за каквото и да било. Смяташе го за дребен мошеник", казва Татяна Становая, старши научен сътрудник в Центъра за Русия и Евразия "Карнеги". "Той го презираше. И фактът, че се оказа в толкова тежки условия, отразяваше много от това презрение. Навални просто не го преживя", допълва тя.

Въпреки че обстоятелствата на внезапната смърт на Навални остават неясни, неговите поддръжници обявиха Путин за отговорен.

"Логично е да се отърват от човек, който би могъл да предизвика протести в навечерието на изборите. Администрацията знае също толкова добре, колкото и ние, какви са истинските настроения в обществото, колко уморени са хората от войната и колко искат алтернатива", казва Екатерина Шулман, руски политолог.

Смъртта на Навални е сериозен удар и за неговата фондация, която се опитваше да осъществява дейността му от изгнание чрез предавания в YouTube, последната свободно достъпна голяма социална медийна платформа в Русия и чрез организиране на малки протести чрез подземна мрежа от активисти. Въпреки че екипът му обещава да продължи работата му, фондацията ще бъде "много по-малко функционална" след смъртта му, смята Шулман.

Франсис Фукуяма, професор в Станфордския университет в САЩ и член на консултативния съвет на фондацията, заяви, че загубата на редовните послания на Навални, който призоваваше руснаците да не се отказват от борбата срещу Путин с типичния си хъс, е огромен удар.

Фукуяма предполага, че Юлия Навална, която през по-голямата част от кариерата на Навални до голяма степен избягваше светлината на прожекторите, и дъщеря му Дария са най-подходящи да продължат неговото наследство.

"Юлия е жена с много силна воля. Но ще бъде много, много трудно да го замести. Той имаше уникално чувство за хумор и успяваше да каже неща, които се харесваха на обикновените хора по начин, по който много други опозиционни фигури не го правеха. Дали тя има нещо от тази способност, ще видим".

Политическите реакции у нас след информацията за смъртта на НавалниВицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел изказа съболезнования на семейството и близките на руския опозиционен лидер

Лош знак за Путин

Смъртта на Навални го превръща в мъченик на демократичното движение в Русия, допълват анализатори пред Reuters.

Факт е, че гражданите се страхуват от репресии след близо 25-годишния режим на Путин. Но не се съмняват в това кой трябва да носи отговорност за смъртта на Навални.

Сега ще бъде трудно да останат путинофили политиците, които някога изповядваха възхищението си от него, като американския бивш президент Доналд Тръмп или унгарския премиер Виктор Орбан.

Също така ще бъде по-трудно да се аргументира идеята за правене на бизнес с Путин за западните бизнесмени и банкери, които лобират за по-меки санкции срещу Русия или се надяват, че Украйна ще "договори" с Москва загубата на завладените от нея територии.

Смъртта му може да не направи руската опозиция по-силна, както се надяваше приживе Навални. Но тя вече е направила заклетия му враг по-слаб, допълват анализаторите.