Световноизвестни личности, сред които писатели и актьори, подписаха отворено писмо, в което призовават руския президент Владимир Путин да освободи опозиционния критик Алексей Навални и да прекрати изтезанията към него, които според тях, се извършват в затвора.

Сред подписалите призива са носителите на Нобелова награда Светлана Алексиевич, Херта Мюлер, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса, съобщава Reuters.

Алексей Навални излежава присъда от общо 11 години и половина в наказателна колония. Твърди, че всички обвинения срещу него са скалъпени, за да му попречат да се противопостави на Путин.

Руските власти обаче са на противоположната позиция и заявяват, че Навални и поддръжниците му са екстремисти, свързани с американската разузнавателна агенция ЦРУ, които се опитват да дестабилизират Русия.

През последните седмици поддръжниците на Навални все повече се притесняват за здравословното му състояние и изразяват опасения, че в затвора може да се случи най-лошото. Твърдят, че опозиционерът страда от силни болки в стомаха и загуба на тегло, като допускат, че може да е отровен с бавно действащо вещество.

Навални страда от мистериозно заболяване. Подозират, че е отровен в затвораЛекарите са му инжектирали лекарство, но са отказали да го информират какво е

"Постоянно е връщан в изолатора, а през другото време е натъпкан в бетонна килия с размерите на кучешка колиба, без никаква вентилация", се казва в писмото, подписано още от танцьора Михаил Баришников, актьорите Джъд Лоу и Бенедикт Къмбърбач, както и писателите Джоан Роулинг и Салман Рушди.

"Посещенията на роднини и телефонните разговори са забранени, а привилегиите му за услугите на адвокат са отменени.", се изтъква още в отвореното писмо.

Към него се присъединяват и руските лекари, които са поискали незабавна медицинска помощ за Навални, както и руски адвокати, които настояват да се сложи край на това, което наричат "мъчение". Засега Кремъл отказва да коментира лечението на Навални или подробности за здравословното му състояние.

Повдигнаха обвинение за тероризъм на Навални, заплашват го 30 години затвор46-годишният опозиционер присъства онлайн на заседание на московски съд

През 2021 г. Алексей Навални доброволно се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от натравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир, доказано от лабораторни тестове. Той беше арестуван веднага, щом самолетът му кацна на летището.

Кремъл отрече опита за убийство и заяви, че няма доказателства, че опозиционерът е бил отровен с нервнопаралитично вещество.